Свържи се с нас

Икономика

Нов график за отчитане, фактуриране и плащане на сметките към енергото

Published

on

Предстои нов график за отчитане на средствата за търговско измерване, както и промени в датите за фактуриране и сроковете за плащане на месечните задължения към най-големия енергиен доставчик, опериращ на територията на област Габрово.

Това стана ясно по време на среща на кмета на Габрово Таня Христова, която се срещна с Ангел Ангелов и Анжела Тонева, представители на управителния съвет на енергийното дружество.

Реализацията на готвените промени ще започне през летния период, като се предвижда и широка информационна кампания за процеса.

На срещата при габровския кмет бяха разяснени плановете на дружествата от енергийната група на дружеството, със седалище във Варна. Обсъдени бяха либерализацията на пазара за небитови и битови клиенти, инвестициите в мрежата на област Габрово и някои мрежови казуси.

Обсъдени бяха либерализацията на пазара за небитовите и битовите клиенти. Съгласно приетите миналата година промени в Закона за енергетиката, от 1 октомври 2020 година всички небитови потребители излязоха на свободния пазар на електроенергия по свободно договорени цени. От тази дата стартира преходният период на задължителната либерализация, който ще продължи до 30 юни 2021 г.

На територията на област Габрово около 3000 небитови клиенти, с близо 4000 места на потребление, все още не са избрали доставчик на електроенергия на свободен пазар. Община Габрово приканва абонатите, които не са излезли на свободния пазар, да го направят.

Ако до края на преходния период, за обекта не бъде извършена смяна на доставчик с такъв на свободен пазар, обектът ще се снабдява служебно от Доставчик от последна инстанция, което означава и по-висока цена на тока.

Представителите на енергийното дружество информираха и за инвестициите в мрежата на област Габрово, като за 2020 г. те са 2,8 млн. лв., в това число 820 000 лв. за ремонтни дейности.

Предвидените инвестиции в областта за тази година са в размер на 3,4 млн. лв., в това число 450 000 лв. за ремонтни дейности. Двете страни се договориха да бъдат уведомявани за рехабилитация на инфраструктура още на етап инвестиционни намерения, за да могат да подменят своите съоръжения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Узана Поляна фест донесе награда за Габрово

Published

on

Община Габрово спечели наградата Balkan Awards of Tourism Industry 2021 в категория Еко туризъм 2021 със събитието Узана Поляна фест. То се проведе в края на юли тази година и събра на голямата поляна в местността Узана над 10 000 участници и гости, обединени от зелените идеи.

Наградата получи заместник-кметът на Община Габрово, с ресор „Образование, социални дейности, култура и туризъм“, Невена Минева.

В различните категории бяха отличени още туристически дестинации и агенции, хотели, атракции и успешни практики в туризма от България, Албания, Северна Македония, Турция, Косово.

Узана Поляна фест впечатли с концепцията и организацията си, които бяха изцяло подчинени на природосъобразния начин на живот, душевната хармония и хармонията с природата, разделното събиране на отпадъци, нулевия въглероден отпечатък, рециклирането, възобновяемите източници на енергия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Имате малък бизнес и искате да го развивате?

Наемете обект в квартал „Шести участък“.

Published

on

Покана за участие в публично-частно партньорство чрез наемане на обекти в „Шести участък“ обявява Община Габрово. Инициативата е в подкрепа на бизнеса и творческите дейности в квартала, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в местната общинска администрация.

Конкурсът цели да избере предложения за устойчиво и възмездно ползване на четири обекта в кв. „Шести участък“ за период от две години. Изискване към кандидатите е да попълнят формуляр за участие, в който да представят бизнеса си, да сключат договор за наем и да започнат дейност не по-късно от 30 септември 2022 г.

Кандидатурите ще бъдат оценени от жури, определено със заповед на кмета на община Габрово. За всеки от четирите предложени обекта ще бъде избран по един победител и един подгласник. Те ще могат да използват помещенията за малък бизнес, търговия на дребно, творческа дейност, създаване на услуги и продукти, характерни за творческите индустрии, ателиета, студия, офиси, галерии и други.

Победителите ще сключат споразумение за партньорство с Община Габрово, чрез което ще получат безплатно консултиране по избор относно маркетингови дейности и реклама, разработка на уебсайт и онлайн магазин, интериорен дизайн или оформление на витрина.

За стартиращите бизнеси са предвидени и едногодишни стимули като абонамент за свободно паркиране в платената зона на кв. „Шести участък“, безплатен интернет, членство в Габровската търговско-промишлена палата и еднократна услуга до 100 лв., разпространение на рекламни материали от Туристическия информационен център, популяризиране на бизнеса през каналите на Община Габрово.

Заявления по поканата се приемат от 1 декември 2021 г. до 31 януари 2022 г. на електронна поща projects@gabrovo.bg.

Пълната информация за обектите и документи за кандидатстване са публикувани по-долу, както и оттук.

ДОКУМЕНТИ ЗА ИЗТЕГЛЯНЕ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

По-малко наети на работа в региона

Published

on

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на септември 2021 г. намаляват с 0.1 хил., или с 0.4%, спрямо края на юни 2021 г., като достигат 39.6 хиляди.

Спрямо края на второто тримесечие на годината най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Строителство“ и „Операции с недвижими имоти“.

Увеличение се наблюдава сред наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Хуманно здравеопазване и социална работа“, „Административни и спомагателни дейности“ и „Други дейности“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 48.8% и 11.5%.

В края на септември 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 0.9 хил., или с 2.1%. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности: „Хуманно здравеопазване и социална работа“, „Култура, спорт и развлечения“ и „Професионални дейности и научни изследвания“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица