Свържи се с нас

Новини

Климент Кунев: Подновяваме програмата за саниране на жилищни сгради, включително и за еднофамилните

Published

on

Г-н Кунев, вие сте представител на местната власт. Два мандата бяхте заместник-кмет на Община Габрово, сега председател на Общински съвет. Защо приехте да бъдете включен в листата на ГЕРБ за кандидати за народни представители?
– Не харесвам популизма в каквато и да било форма и обстоятелството, че не намирам такъв в програмата на ГЕРБ ме мотивира да приема. ПП ГЕРБ е доказала, че залага на реални политики, полезни за хората и бизнеса, като едновременно с това осигурява стабилност и предвидимост. Освен това, дълбоко уважавам Томислав Дончев и признавам, че възможността да бъда в листа за кандидати за народни представители, която той води, допълнително ме мотивира да участвам.

Като представител на местната власт Вие сте запознат с местните потребности. Кои от тях, според Вас, решават мерките, заложени в програмата на ГЕРБ?
– Програмата на ГЕРБ е базирана на реалните данни за състоянието на различните социални и икономически отрасли в страната, което я прави реалистична и изпълнима. В нея няма популизъм, присъщ на някои наши опоненти, поради което тя едва ли ще се хареса на всички, но пък затова е истинска и смятам, че разумните хора виждат и разбират това. Не може да се разчита на чудо, което изведнъж коренно да промени начина ни на живот. Наясно съм, че трябва да се свърши много работа и то от всички нас.

Ситуацията, в която се намира област Габрово, страната ни, а и целия свят ясно показа необходимостта от по-голямо внимание към здравеопазването. В програмата ни са заложени ясни и целенасочени действия за кадрово стабилизиране на здравните заведения и финансова обезпеченост на сектора. Сред тях са подобряване условията на труд и повишаване мотивацията и удовлетвореността на работещите в системата на здравеопазването, както и равномерно разпределение на специалистите по места, чрез целенасочен стимул за медицински кадри в отдалечени места и такива, с липса на достъп до пълния обем базови здравни услуги. Всички виждаме резултата от последователната политика в образователната сфера и е факт, че с подобряване на условията на труд и нарастване на възнагражденията в последните години, особен интерес за студентите представляват педагогическите специалности. От разписаните в управленската програма на ПП ГЕРБ мерки, очаквам такъв ефект и по отношение на медицинските кадри. Последното е особено важно за по-малките общини, каквито са нашите. Помислено е и за осигуряване на достъпно здравеопазване за жителите на селата, а знаете, че само община Габрово има 133, като е поет ясен ангажимент за създаване на услугата телеасистенция.

Предвидено е разкриване на още социални услуги за възрастни и хора с увреждания, което също намирам за много важно за жителите на нашата област. Стотици сгради на наша територия имат нужда от саниране, а живущите в тях го очакват. ГЕРБ предлага подновяване на програмата, като дори я разширява с възможността от мерките да се възползват и тези, които живеят в еднофамилни сгради. В Габрово и региона преобладават именно къщите и считам, че това е много полезна за местната общност мярка.

Един от основните проблеми в областта и най-вече в малките населени места е недостигът на питейна вода. В нашата програма е разписан ясен ангажимент за осигуряване на ефективна целенасочена помощ за ВиК сектора, като една от основните цели е именно решаване на този проблем, включително и обновяване на водопроводните мрежи в селата.

Предвидено е още по-ефективно субсидиране на земеделските производители, тъй като вече реализираната подкрепа дава реални резултати. Данните показват реален ръст на стопанствата, съответно на броя на отглежданите животни, което се отразява пряко и положително върху добивът на животински продукти. Впечатляващ е ръстът на продукция на овче мляко, който е в размер на 73% само в рамките на последния управленски мандат. Обработваемата земя, голяма част от която пустееше назад в годините, е нараснала чувствително, като тази, която се използва за отглеждане на зърнени растения е повече с почти 63%.

Ангажиментите, които ГЕРБ поема за фокусираното подпомагане на семейства с деца, ежегодно актуализиране на заплатите и пенсиите, увеличаване на средствата за образование, както и за научна и развойна дейност, безспорно са много очаквани и полезни за жителите на габровска област.

С голям интерес очаквам и ще се радвам, ако имам възможност да подпомогна процеса на създаване на функционален национален портал с прогнози за работните места и необходимите за тях умения. Това, наред с разписаните мерки за осигуряване на повече възможности за квалификация, преквалификация и бърза смяна на професия се очаква да помогне на повече от 300 000 наши сънародници в следващите години.

Последното безспорно ще е в помощ и на бизнеса, а осигуряването на целеви инструменти за тясно сътрудничество между наука и бизнес, съпроводено с целево финансиране от 195 милиона лева за въвеждане на цифрови системи и умения в малките и средни предприятия, очаквам да доведе до ръст в производителността, от там и пряко в удовлетвореността на заетите на всички нива.

Индустриалните паркове, чието изграждане и развитие ГЕРБ възнамерява да обезпечи, ще привлекат и задържат стратегически инвеститори и ще осигурят заетост и по-големи възможности за реализация на младите хора.

Само с много и целенасочена работа и последователно реализиране на разписаните в управленската ни програма политики, бихме могли да помогнем за утвърждаване на България като добро място за създаване на семейство, отглеждане и образоване на деца, привличане на повече млади хора и обръщане на миграционните процеси.

Какви са очакванията Ви за Вашия принос при влизането ви в Народното събрание? Какви ангажименти бихте поели към избирателите?
– Ще работя последователно за реализиране на разписаните в програмата на ПП ГЕРБ ангажименти на национално ниво, тъй като ги намирам за необходими, очаквани от хората и много полезни за обществото ни.

Строителството на тунел под Шипка е сред приоритетите в програмата ни, и бих казал лична кауза на г-н Дончев. Този проект е особено важен за Габровска област и е необходимо да бъде широко подкрепян до пълната му реализация. Това ще бъде и мой приоритет.

С цел пълноценното му ползване и постигане на максимален икономически ефект, ще настоявам за реконструкция на пътя Габрово – Велико Търново, включително за разширяването му с поне още една лента.

Ще работя и за изпълнението на конкретни подобрения на трасето Габрово – Севлиево, за да се повиши безопасността на движение и се подобри пропускливостта, като изграждане на трета лента в кръстовище за село Враниловци и осигуряване на финансиране за направа на тротоари в селата, през които преминава пътя.

Мой приоритет е навременното осигуряване на целево финансиране за подновяване на водопроводните мрежи в селата, осигуряване на средства за още нови превозни средства за организирания градски транспорт, включително такива, за превоз на пътници по междуселищните линии и създаване на реално изпълнима нормативната база, която да гарантира овладяване на нарастващата популация от бездомни кучета.

Ще бъда на разположение на жителите на областта, за да съм подготвен ефективно да отстоявам техните интереси във всеки един момент!

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП ГЕРБ, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП ГЕРБ е с номер 28 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Любопитно

Засяха първите дръвчета от гората на тамплиерите край Дебел дял

Published

on

23 април е Денят на българския светец Лазар Български Дебелдялски. Рицарите и Дамите от Командерията, носеща името на мъченика от село Дебел дял, посетиха селото и поднесоха цветя на паметната плоча пред родната къща на светеца.

Тя бе поставена през 2022 г от тамплиерите на Габровска област, по случай 220 години от смъртта му.

По данни на архимандрит Нестор от Великотърновската митрополия, още като малко момче, Лазар напуска родното място и отива в Анадола (Мала Азия). Там в Сома, Турция, става овчар. Той е силно вярващ християнин и скоро си навлича гнева на турците. По нареждане на турски големец го хвърлят в тъмница. След дълги изтезания, които Лазар покорно понесъл, изпълнен с любов към Христос, бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Образът му е изписан в цял ръст в параклиса „Свети Архангели“ в Рилския манастир. Там е означено и родното му място Дебел дял. В него е построен храм, за който Богомил Петков и съмишлениците му тамплиери са едни от основните дарители.

По случай 250 години от рождението на Светеца, тамплиерите засадиха 25 дръвчета медоносна липа. С това поставиха началото на тамплиерска гора край село Дебел дял.

Зареди още

Новини

Междинна конференция за напредъка на проекта за Младежки център

Published

on

Междинна конференция по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се проведе на 22 април 2024 г. На нея присъстваха Таня Христова – кмет на Община Габрово, Иван Любомиров – зам. областен управител, доц. д-р инж. Христо Недев – зам. ректор на Технически университет – Габрово, представители на други младежки центрове от страната, културни институции в града, училища, образователни организации, партньори в провеждането на различни събития, фирми-изпълнители по проекта, медии.

Проектът се финансира чрез ФМ на ЕИП 2014-2021 г. по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е 4 286 850 лв. , а собственият принос на Община Габрово – 2 267 129 лв. Той е с продължителност от 20.10.2020 до 31.08.2024 година. Партньори в неговата реализация са Технически университет – Габрово и Университетът за зелено развитие в гр. Брюне, Норвегия.

Екипът за управление на проекта представи пред присъстващите всички етапи по неговото изпълнение – проведени обществени поръчки, сключени договори, изпълнени дейности. Специално внимание бе отделено на съвместните инициативи с норвежкия партньор – посещения, обучения и споделяне на добри практики с екипа на проекта, Младежкия център и младежи от Габрово.

Представен бе екипът на Младежки център – Габрово и инициативи на Центъра, които имат за цел да развиват капацитета на младите хора, да насърчават участието им във вземането на решения за града и тяхната общност, лидерството, професионалната ориентация, доброволчеството и медийната грамотност. Представени бяха и организирани събития и инициативи в областта на културата, спорта, екологията, творчеството, здравословния начин на живот и психичното здраве. Събитието бе съпътствано от изложба с проекти на младежите от различни работилници – рисунки, фотографии, глинени маски, къщички за птици, светещи фигури.

Отправена бе покана за следващото събитие, организирано от младите хората – „Фестивал на цветята“, който ще се проведе на 27 април 2024 г. в парк „Маркотея“ в Габрово.

Дейностите на Младежки център – Габрово се изпълняват по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“, финансиран по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица