Свържи се с нас

Икономика

Не забравяйте това след покупка на жилище!

Published

on

Много от купувачите, особено тези, които купуват имот за първи път, смятат, че всички ангажименти по придобиването приключват с изповядване на сделката, но това не е съвсем така. Едно от най-важните неща, които трябва да направите след покупката на жилище или друг вид имот е смяната на партидите.

Енерго про

Необходимо е да прехвърлите партидата за електрическа енергия на свое име в 30 дневен срок. Какво Ви трябва:
1. Заявление за продажба на електрическа енергия от ЕНЕРГО-ПРО Продажби АД при Общи условия (ФЛ)
2. Документ за самоличност (за справка)
3. Документ, удостоверяващ правото на собственост или вещното право на ползване върху имота (оригинал или нотариално заверено копие, за справка)
4. Копие на пълномощно, ако се представлява от упълномощено лице (оригинал за справка)
Къде: За Габрово и Габровска област: гр. Габрово, улица „Орловска“ № 1

Водоснабдяване и канализация – ВиК

Преди извършване на реалната сделка по закупуване на имот е нужно да се провери текущото състояние по отношение на съществуващи стари задължения на бившия собственик и датата на последното описване на водомера.

При закупуване на имота е необходимо в 30 дневен срок да се явите в дружеството с документа за собственост за прехвърляне на партидата на Ваше име. Там ще попълните Заявление по образец и други документи, предоставени на място. Хубаво е да знаете абонатния номер на стария собственик.

При влизане във владение в имота е нужно да информирате инкасатора да извърши отчет на първоначалните данни на водомера.

Къде:
За Габрово и Габровска област: гр. Габрово, бул.“Трети март“ № 6

Топлофикация

Сметките за топлоенергия за съответния месец се изготвят на всяко осмо число от месеца като след това могат да бъдат заплатени.

Задълженията могат да бъдат проверени онлайн на сайта на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД или на телефони на дружеството по абонатния номер.

Новият собственик е задължен в 30 дневен срок да уведоми дружеството за настъпилата промяна на собствеността. Смяната на партида става безплатно чрез представяне на документ за собственост.

Къде:
За Габрово – гр. Габрово, ул. „Антим Първи“ № 7

Местни данъци и такси

Важно е да се отбележи, че от 01.01.2019 г. отпадна задължението за новите собственици да подават данъчна декларация в двумесечен срок от придобиване на недвижим имот или ограничено вещно право. Съответно не е необходимо подаване на декларация в „Местни данъци и такси“ от Ваша страна, а информацията достига до там по служебен път.

В случай, че имате необходимост от консултация във връзка с придобиването или разпореждането с недвижим имот, както и свързаните с това въпроси, не се колебайте да се свържете с Агенция „ГАРАНТ“.

Икономика

Представиха възможностите за подпомагане за ВЕИ в предприятия и домакинства

Published

on

Областният управител на Габрово Кристина Сидорова и Камара на строителите ОП-Габрово организираха среща с експерти от Министерството на иновациите и растежа за предстоящите схеми за подпомагане на предприятията и на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници.

„Една от мисиите на областния управител е да съдейства за добрия диалог и координация между бизнеса и държавата. Благодаря на Министерството на иновациите и растежа,че откликнаха на поканата ни и за доброто сътрудничество. Оставаме отворени за организирането и провеждането подобни разяснителни срещи за програми и проекти в бъдещето“, каза Кристина Сидорова.

По време на срещата бяха представени две процедури- „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията” и „Подкрепа за енергия от възобновяеми източници за домакинствата”.

Акцент бе поставен върху първата, която се явява една от малкото процедури, по която фирмите от Сектор Строителство са допустими и като бенефициенти, и като изпълнители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Интер Пауър“ изгражда, оборудва и поддържа фотоволтаични паркове и централи

Published

on

Интер Пауър“ ООД проектира, изгражда, оборудва и поддържа фотоволтаични паркове и електроцентрали за бита и бизнеса. Габровската компания дава гаранция на производителността и монтажа до 25 години.

Съдейства при узаконяване и кандидатстване по европейски програми, идеен проект и изчисления за възвращаемост на инвестицията. Осигурява инсталация и настройка от сертифицирани специалисти, с квалификация за монтаж на фотоволтаични електроцентрали.

„Интер Пауър“ ООД, в партньорството с водещата компания V-TAC, вече предлага на своите клиенти цялостно портфолио от решения и елементи за изграждане, инсталиране и поддръжка на фотоволтаични паркове и централи.

Гамата включва фотоволтаични комплекти, соларни панели, соларни инвертори, решения за съхранение на енергия и аксесоари, като всички те са разработени, за да отговорят на уникалните нужди на клиентите.

Възползвайте се от количества на склад с експресна доставка в цяла България, както и от корпоративни отстъпки за дистрибутори и клиенти на едро.

За контакти, телефон: +359893556772 или на адрес в Габрово, ул.“Орловска“ 51 (срещу сградата на ОДМВР – Габрово) или направете своето запитване на: https://www.inter-power.shop/zapitvane.

Зареди още

Икономика

Да „прецакаш“ брокера?

Published

on

Измина една динамична година, изпратихме я с благодарност, много доволни клиенти и партньори. В тази връзка искам на кратко да ви запозная с моите разсъждения:

Покупко-продажбата на имот е действие на една синхронизирана система от продавач, купувач, брокер, общински служби, институции, доставчици на услуги, адвокати и нотариус. Система, в която ние, брокерите /агенциите за недвижими имоти/ заемаме важно място. Професионалният брокер оправдава доверието на клиента. Всеки се обръща към АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ с искане да му се реши проблема по най-добрия начин. И така ръка за ръка, ние всички останали от работещата системата на ПАЗАРА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ година след година решаваме казуси: продаваме; купуваме; отдаваме под наем имотите – на вас, нашите клиенти! Наблюденията са, че сделките стават все по- сложни и изискващи ПРОФЕСИОНАЛНИ умения. Опитът, който имат брокерите в АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ е незаменим!

Четейки всичко това съм сигурна как вече има някой несъгласен! Ще кажете: „Наемам си един адвокат и си решавам проблема…“!?! Не знам защо има една погрешна нагласа…Да, една сделка няма как да се случи без компетентен юрист /те също са част от веригата/, но за да има сделка, да стигнем до тяхната компетенция, някой трябва да събере страните, да договори условията.

Често пъти както се казва в една българска поговорка „Евтин на брашното, скъп на триците“, за да се икономисат таксите на АГЕНЦИЯТА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ , която обикновено е 3% се опитват сами да продават или купуват. Появиха се Фейсбук групи, страници, сайтове за имоти – „без посредник“. Та там четем и гледаме коментари на любители! Кой каквото чул, разбрал, видял, „ проучил“ си определя цена на имота и си я търси и си вярва, защото един приятел е продал за толкова, а друг си е купил за толкова, а моят имот е много по-хубав! Съответно коментари: „Това цена за целият блок ли е”?

Та така, това са несериозни занимания със сериозни дела! Няма лошо, сигурно има и добри сделки / без КОМИСИОННА/, но колко ли има и загубили много повече от икономисаните 3% ?

Във времето напред ще се опитам без да злепоставям хора да ви разкажа за сделки с „ПРЕЦАКАНИ“ клиенти, а изводите ще оставя на вас! Такова нещо има ли? – „ И вълкът сит, и агнето цяло“ – В рамките на годишната ни кампания „ ПОКУПКА или НАЕМ“ ще ви запознаваме с особеностите на ГАБРОВСКИЯ ПАЗАР ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ. Ще се опитаме да ви бъдем полезни как най-добре да инвестирате парите и времето си! . . .

Таня Дикова
Гарант Недвижими имоти

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица