Свържи се с нас

Новини

Създадена е организация на Шипка за 3 март

Published

on

Създадена е организация за Националния празник на България – 3 март, на Шипка. Това съобщи днес, 2 март, директорът на Областната дирекция на МВР – Габрово старши комисар Борислав Муеров, който заедно с началника на отдел „Охранителна полиция“ комисар Зина Радулова и началника на „Пътна полиция“ Николай Симеонов дадоха на брифинг.

Пред журналистите беше представена информация, свързана с временната промяна в организацията на движението на автомобили по пътя Габрово-Шипка-Казанлък в празничния ден.

За времето от 22.00 часа днес, 2 март, до 17.00 часа на 3 март ще бъде ограничено движението на транзитно преминаващите автомобили през прохода Шипка. Ще се пропускат само автобуси от междуградския автобусен транспорт от редовни пътнически линии, движещ се по утвърден маршрут, информира още старши комисар Муеров.

Движението до връх Шипка на 3 март, в посока от север и от юг, ще се осъществява еднопосочно, във времевия диапазон от 05.30 ч. до 13.00 ч. от Габрово към връх Шипка, като ще бъдат допускани само автомобили, превозващи участници и гости. От 13.00 ч. до 17.00 ч. движението ще се осъществява в посока от връх Шипка обратно към Габрово.

Паркирането на автомобили ще се организира от органите на МВР, като за автобуси е предвидено да паркират на хеликоптерната площадка зад х-л „Шипка“. Микробусите ще бъдат насочвани към малкия паркинг зад х-л „Шипка“, а леките автомобили ще паркират по пътя от връх Шипка, в участъка от базата на Областното пътно управление към Габрово.

Транзитният поток ще бъде пренасочен през Прохода на Републиката. В посока север-юг – Русе-В.Търново-Дебелец-Проход на Републиката-Гурково (Казанлък, Стара Загора, Бургас), а в посока юг-север – Гурково- Проход на Републиката-Дебелец (В. Търново, Русе).

Местното движение и идващите от север и северозапад автомобили ще бъдат пренасочвани по маршрут Габрово-Трявна-с. Белица-с. Вонеща вода-Проход на Републиката и обратно.

Националният празник на Република България, 3 март, ще бъде отбелязан в Габрово с панихида от 09.30 часа в храма „Успение на Пресвета Богородица“, след която от 10.00 часа на площад „Възраждане“ ще бъде тържествено издигат националния флаг.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица