Свържи се с нас

Новини

Над 2 600 проверки на инспекторите на Депото

Published

on

2 634 проверки са извършили инспекторите към ОП „Регионално депо за неопасни отпадъци“ – Габрово за периода от април до декември 2020 година по спазване разпоредбите на Закон за управление на отпадъците, Наредба за управление на отпадъците и поддържане чистотата на територията на община Габрово, Закон за здравето и Наредба за управление на общинските пътища.

От тях 1 083 са планови проверки и 1 116 извънпланови. Отработени са 435 сигнали и жалби, подадени от физически и юридически лица, свързани с изхвърлени отпадъци извън регламентираните места, излезли от употреба моторни превозни средства, сметосъбиране и сметоизвозване на битовите отпадъци, замърсяване на пътните платна и др.

Общата стойност на наложените санкции са 5 380 лв. През 2020г. са предотвратени 538 нерегламентирани изхвърляния на отпадъци и почистени от извършителите (физически и юридически лица) 472 места.

Следствие ежедневния контрол, на база превантивна дейност и последващ контрол, са сключени 728 договора за предаване на строителни, едрогабаритни и дървесни отпадъци, образувани от домакинствата на територията на община Габрово, като се е увеличил и броят на договорите с юридически лица, чиято дейност е свързана с разкомплектоване на излезли от употреба автомобили.

Какво трябва да знаем за отпадъците?

Строителни отпадъци от ремонтни работи в домакинствата е ЗАБРАНЕНО да се оставят до контейнерите. Строителните отпадъци трябва да бъдат предадени, като възможните варианти са два:
– Може да предадете на Регионалното депо за неопасни отпадъци. Приемат се безплатно, но трябва да бъдат разделно събрани по видове. Допълнителна информация на тел.: 066 985 029.
– Може да наемете контейнер за строителни отпадъци с обем 4 м³. Цена: 1,20лв. наем на ден и 1,52лв./км за транспортиране.

Необходима е заявка до ОП „Благоустрояване“ на тел.: 066 801 435. Такса за депониране за 2021г. –104,04 лв./тон. Такса не се заплаща, само ако строителните отпадъци са сортирани по видове:
1. Тухли, цигли, плочи, замазка и др.;
2. Изолация;
3. Пластмаси;
4. Стъкло;
5. Дърво;
6. Метал.

Излязлото от употреба електронно и електрическо оборудване може да предадете като подадете заявка на тел.: 0800 14 100 или на e-mail: order@makmetal.eu.

Събирането на старите уреди се осъществява по график. Екип на обслужващата фирма ще вземе старите уреди от дома ви Ненужни дрехи и обувки можете да оставите в специализираните съдове в син цвят.

Освен дрехи и обувки, в контейнерите могат да бъдат поставени хавлиени кърпи, чанти, пердета и завеси. Важно изискване е всички ненужни текстилни или кожени предмети да бъдат предварително опаковани в затворена торба или плик.

Това дава възможност на този вид материи да бъдат преработени или използвани по различен начин. Търговските обекти трябва да събират и предават/изхвърлят разделно образуваните отпадъци от хартия и картон, стъкло, пластмаса, метали.

Всички собственици или ползватели на търговски обекти, както и отговорните лица за всички производствени, стопански и административни сгради имат възможност да: Сключат договор с фирми, притежаващи разрешение или регистрационен документ за дейности с отпадъци, посочени в чл. 35 от ЗУО; Сключат договор с организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки, които следва да предоставят индивидуални съдове и/или чували за разделно събиране безвъзмездно и обслужват предоставените съдове без заплащане по предварителен график; Сключат споразумение с Община Габрово, за включване в организираната система за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

Предават на площадките за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата по чл. 19, ал. 3, т. 11 от ЗУО Повече информация за сметосъбирането в Габрово и разделното събиране на отпадъци можете да намерите в сайта https://chisto.gabrovo.bg/. Сигнали за нарушения можете да подадете на тел. 0700 144 10.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Днес е вторият ден от Коледа – Денят на бащата

Published

on

Вторият ден на Коледа – 26 декември, е Събор на Пресвета Богородица. В деня след Рождество Христово вярващите се събират, за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на Богородица, родила Спасителя.

В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на гр. Ерусалим.

По решение на Второто национално общо събрание на съюза “Ние жените за достойнство и равенство” (28 март 1997) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път е честван през 1997 г.

Към Коледните празници се числи и Стефановден – на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан.

Със Стефановден завършват Коледните празници.

Зареди още

Новини

Честито Рождество Христово!

Published

on

Рождество Христово или още Коледа е един от най-големите църковни празници. На него християните честват рождението на Исус Христос. Според Евангелието от Лука това става в град Витлеем в провинция Юдея.

Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Коледа е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.

Рождество Христово слага начало на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий (6 в.) изчислява, че Христос е роден в 754 г. от основанието на Рим.

Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Исус, майка Му Мария, заедно със съпруга ѝ, дърводелецът Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват във Витлеем, родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август издава заповед за преброяване на населението в империята — в границите ѝ тогава се намира и Палестина. Всеки трябва да се запише в родното си място. Мария и Йосиф не могат да намерят място в страноприемницата и затова се подслоняват в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В мига на Рождеството в небето пламва необикновена светлина, явява се ангел, който съобщава на намиращите се наблизо пастири, че е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са и първите, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус почитат и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Христо, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина и др.

Зареди още

Новини

Бъдни вечер е! Денят преди Рождество Христово!

Published

on

Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.

Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости.

На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня.

Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти – земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват.

Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.

Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея – нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия – всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден.

На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама.

До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили.

Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла.

От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място – за мъртвите (починал близък или роднина).

През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.

Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича „коледуване“. Всяко коледарче носи дрянова пръчка.

Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица