Свържи се с нас

Новини

Язовир „Синкевица“ е с подобрено състояние

Published

on

Подобрени са експлоатационните условия и техническото състояние на язовир „Синкевица“ в габровския квартал „Славовци“, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в местната общинска администрация. Дейностите по съоръжението бяха представени на информационно събитие в електронната платформа Zoom.

Според ръководителя на проекта инж. Мария Стоева с рехабилитацията на инфраструктурата се осигурява превенция и управление на риска от наводнения.

„Преди ремонта обектът беше в частично изправно работоспособно състояние най-вече заради спирателния кран на основния изпускател, който през последните пет години не е работил, а е от основно значение за регулиране на водното ниво. Сега кранът е подменен и към него е изградена шахта с енергогасител“, отбеляза инж. Стоева.

За проследяване на нивото е изградена контролно-измервателна система, доставени са две помпи и сифонен изпускател за понижаване на водата при критични ситуации. Възстановена е облицовката на водния откос и дренажната призма на сухия откос. По короната на язовирната стена има ново осветление, парапет и пейки, монтирана е предпазна бариера, ограничаваща достъпа на автомобили.

„Ремонтирани са неизправните части на водовземната кула. Изпълнителят пусна водолази за оглед на подводната ѝ част. Кулата вече е с поправен савак, капакът за достъп към вътрешността и стълбите могат да се ползват. Сега преливникът е почистен от наносите, а пукнатините по стената му са запълнени.“, разясни подробностите Мария Стоева.

Общата стойност на проекта за рехабилитация на язовир „Синкевица“ и съоръженията към него, находящ се в кв. „Славовци“ е 350 611.66 лв. Средствата са стопроцентова безвъзмездна помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Изпълнител на строително-ремонтните работи е ДЗЗД „КТ Строй“ с договор за 301 691.20 лв.

По време на представянето инж. Мария Стоева съобщи, че в бюджета за 2021 г. Община Габрово е заложила за изпълнение цялостна рехабилитация на прилежащата към язовира алея. Предвидено е асфалтиране, почистване на растителността, поставяне на пейки и съдове за отпадъци, видеонаблюдение.

Целта е да бъдат удовлетворени очакванията на хората и околността да стане приятно място за всички, които го посещават.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Моторджия успя да самокатастрофира и пострада

Published

on

35-годишен неправоспособен водач успя да самокатастрофира с мотоциклет „Хонда“, като при инцидента пострада.

Пътнотранспортно произшествие е възникнало в събота, 10 април, около 16.45 часа в междублоково пространство на ул.“Дунав“ в Габрово.

След инцидента мъжът бил откаран от екип на спешна помощ в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където бил прегледан и освободен с охлузвания, без опасност за живота.

Водачът бил тестван за употреба на алкохол, като дрегерът отчел отрицателен резултат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Деца от ДГ „Мики Маус“ станаха „Малки предприемачи“

Published

on

Деца от четвърта група на габровската Детска градина „Мики Маус“ станаха „Малки предприемачи“, с което финализираха дейностите по проект за адаптиран вариант на програмите „Ние“ и „Моето семейство“ на Джуниър Ачийвмънт.

ДГ „Мики Маус“ е първата в България, която осъществи обучение по двете програми, с деца от 4 до 6-годишна възраст.

В края на обучението всяко дете получи „Сертификат за постижение“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нови контейнери за отпадъци от опаковки в Габрово

Published

on

От днес, 12 април, започва поетапната подмяна на съществуващи пластмасови съдове за опаковки с нови метални контейнери, съобщиха от Община Габрово. Редът и начинът за разделно изхвърляне на отпадъци от опаковки се запазва, като единствената промяна е в цвета на контейнера за отпадъци от хартиени, пластмасови и метални опаковки.

Старият „оранжев“ контейнер ще бъде заменен с „жълт“ контейнер. Контейнерът за стъклени опаковки остава с цвят „зелен“.

Подмяната на съдовете за разделно събиране на опаковки е в следствие на сключен нов договор между Община Габрово и организацията по оползотворяване „Еко Партнърс България“ АД.

Системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки обслужва домакинствата, административните, социалните и обществените сгради, заведенията за обществено хранене, търговските обекти и обектите за отдих, забавления и туризъм на територията на община Габрово.

Двуконтейнерният модел за събиране на отпадъци от опаковки включва:

  • ЖЪЛТ метален контейнер, тип „иглу“, с обем 1700 литра за събиране на хартиени, пластмасови и метални отпадъци от опаковки
  • ЗЕЛЕН метален контейнер, тип „иглу“, с обем 1700 литра за събиране на стъклени опаковки.

На територията на Габрово ще бъдат поставени 120 „жълти“ и 120 „зелени“ контейнери за разделно събиране на опаковки. Съдовете имат отвори в горния край, които позволяват изхвърлянето на предвидените за съответния контейнер отпадъци от опаковки.

Върху всеки контейнер е поставена обяснителна маркировка с информация за това какви отпадъци могат да се изхвърлят в тях.

Разделно събраните отпадъци от опаковки от контейнерите се транспортират до площадка за предварително третиране. Сортирането на отпадъците преминава през следните етапи:

  • Отделяне на отпадъците от опаковки от отпадъците, които не са опаковки
  • Сортиране на отпадъците от опаковки на годни и негодни за рециклиране
  • Сортиране на годните за рециклиране отпадъци по вид и материал
  • Транспортиране на отпадъците от опаковки до преработвателни предприятия, където те се рециклират

Предвид поетапната подмяна на старите пластмасови съдове с нови метални „жълти“ и „зелени“ контейнери е възможно известно забавяне в обслужването на контейнерите, както и временно отсъствие на контейнер.

В случай на настъпило такова обстоятелство жителите на Габрово могат временно да използват съдовете за битов рециклируем отпадък, като обемните опаковки (кашони, кутии, пластмасови туби, метални кутии) и следва да бъдат нагънати и/или смачкани, за да намалят обема си и да осигурят достатъчно място в контейнерите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица