Свържи се с нас

Новини

Кои са абсолютно задължителните документи при сделка с недвижим имот?

Published

on

Документ за собственост

Повечето хора наричат документа за собственост най-общо нотариален акт. В това понятие обаче се включват още: видовете нотариален акт – покупко-продажба, замяна, дарение, за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, констативен;
договор – за продажба, за доброволна делба, за прехвърляне на държавна или общинска собственост и др.;
съдебно решение – съдебна делба, бракоразводни решения, решение за обявяване на предварителен договор за окончателен;
завещание – нотариално или саморъчно.

Удостоверение за данъчна оценка на недвижим имот

Услугата се извършва Дирекция „Местни данъци и такси“ към съответната община. Удостоверението за данъчна оценка е задължителен документ при прехвърляне на недвижим имот. Искането се подава от собственик или упълномощен представител. Тя се изисква поради две основни причини, а именно: да бъде удостоверено, че всички дължими данъци за имота са платени и да се определи минималния материален интерес, на който да бъде изповядана сделката и да бъдат събрани съответните данъци и такси върху нея.

Схема и/или скица на недвижим имот или Удостоверение за липса на кадастър

Предимно услугата се извършва от Служба по геодезия, картография и кадастър към съответна област или от Обшината, в която е ситуиран имота. Целта е точното индивидуализиране на обекта на сделка и определянето на т.нар. идентификационен номер. Официалното му наименование е „Схема“. Така се нарича документът, ако се касае за апартамент, офис, магазин или гараж. Ако касае поземлен имот или къща, документът се нарича „Скица“.

Това са основните и задължителни документи, ако продавате, дарявате, заменяте или ипотекирате имот или ако учредявате вещно право върху него. Най-общо казано – ако извършвате сделка при нотариус, в която се разпореждате с или ипотекирате недвижим имот.

В някои частни случаи се налагат допълнителен набор от документи. За целта винаги може да се обърнете към Агенция за недвижими имоти „ГАРАНТ“. Юридическият ни екип предоставя съвети и помощ за всеки вид сделка, засягаща недвижимо имущество.

Крими

Полицията конфискува джип и мотор по Баловете в Габрово

Published

on

Джип и мотоциклет бяха иззети от полицията по време на изминалите абитуриентски балове в Габрово. Причината за това е, че водачите им бяха установени да ги управляват под въздействието на алкохол и наркотици. Пътните нарушители бяха лишени от шофьорските си книжки.

Първият от тях бил хванат в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на 24 май. Около 11.30 часа, автопатрулен екип спрял за полицейска проверка лек автомобил „Джип Гранд Чероки“, управляван от 31-годишен габровец.

Водачът бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за марихуана. Мъжът отказал кръвна проба, а автомобилът му бил иззет.

По случая образувано бързо производство.

На 25 май, малко след полунощ, отново в Габрово полицаи отбили за проверка мотоциклет „Хонда Шадоу“, управляван от 52-годишен жител на Белослав. На място била извършена проверка за употреба на алкохол, като техническото средство отчело 2.01 промила.

Мъжът, чийто превозно средство било също било отнето, дал кръв за химически анализ.

Зареди още

Крими

Задържаха севлиевец, убил майка си

Published

on

Извършител на тежко криминално престъпление бе задържан за по-малко от два часа, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Сигнал за деянието, извършено в Севлиево, бил получен на 23 май в 12:43 часа чрез спешния телефон 112.

На място незабавно били насочени полицейски екипи и екип на ЦСМП – Севлиево. На адреса било установено тялото на 61-годишна жена, която била без жизнени показатели. Медиците констатирали смъртта ѝ.

В резултат на проведените незабавни заградителни и издирвателни мероприятия в парка „Черничките“ в Севлиево бил задържан извършителят на деянието. Това бил 36-годишен местен жител, син на починалата жена.

Мъжът е криминално проявен. На местопроизшествието бил извършен оглед в присъствието на съдебен лекар, при който били установени множество прорезни и прободни рани в областта на шията и гърдите на жената.

Действията по разследването са били проведени от криминалисти на РУ Севлиево и ОДМВР Габрово, под наблюдението на Окръжната прокуратура – Габрово.

Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава под надзора на Окръжна прокуратура-Габрово.

Зареди още

Новини

КП „Левицата“ ще представи листата си за народни представители

Published

on

КП „Левицата“ ще представи кандидатите си за народни представители в Седми многомандатен избирателен район Габрово на предстоящите избори на 9 юни.

Това ще се случи на събитие, организирано на 28 май, вторник, от 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово. Водач на кандидат – депутатската листа е адв. Иванка Баева.

Очаква се специално за представянето да пристигне Татяна Дончева, водач на КП „Левицата“ във Велико Търново.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на КП „Левицата“, във връзка с изборите за 50 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. КП „Левицата“ е под номер 19 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица