Свържи се с нас

Новини

Кои са абсолютно задължителните документи при сделка с недвижим имот?

Published

on

Документ за собственост

Повечето хора наричат документа за собственост най-общо нотариален акт. В това понятие обаче се включват още: видовете нотариален акт – покупко-продажба, замяна, дарение, за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, констативен;
договор – за продажба, за доброволна делба, за прехвърляне на държавна или общинска собственост и др.;
съдебно решение – съдебна делба, бракоразводни решения, решение за обявяване на предварителен договор за окончателен;
завещание – нотариално или саморъчно.

Удостоверение за данъчна оценка на недвижим имот

Услугата се извършва Дирекция „Местни данъци и такси“ към съответната община. Удостоверението за данъчна оценка е задължителен документ при прехвърляне на недвижим имот. Искането се подава от собственик или упълномощен представител. Тя се изисква поради две основни причини, а именно: да бъде удостоверено, че всички дължими данъци за имота са платени и да се определи минималния материален интерес, на който да бъде изповядана сделката и да бъдат събрани съответните данъци и такси върху нея.

Схема и/или скица на недвижим имот или Удостоверение за липса на кадастър

Предимно услугата се извършва от Служба по геодезия, картография и кадастър към съответна област или от Обшината, в която е ситуиран имота. Целта е точното индивидуализиране на обекта на сделка и определянето на т.нар. идентификационен номер. Официалното му наименование е „Схема“. Така се нарича документът, ако се касае за апартамент, офис, магазин или гараж. Ако касае поземлен имот или къща, документът се нарича „Скица“.

Това са основните и задължителни документи, ако продавате, дарявате, заменяте или ипотекирате имот или ако учредявате вещно право върху него. Най-общо казано – ако извършвате сделка при нотариус, в която се разпореждате с или ипотекирате недвижим имот.

В някои частни случаи се налагат допълнителен набор от документи. За целта винаги може да се обърнете към Агенция за недвижими имоти „ГАРАНТ“. Юридическият ни екип предоставя съвети и помощ за всеки вид сделка, засягаща недвижимо имущество.

Новини

Ивелин Стоянов награди победителите в конкурса „С очите си видях бедата“

Published

on

Заместник-областният управител на Габрово Ивелин Стоянов награди победители в областния кръг на Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата – 2022“.

Конкурсът е традиционна превантивна инициатива на ГДПБЗН – МВР в партньорство на Министерство на образованието и науката, Националния дворец на децата и е под егидата на Секретариата на откритото частично споразумение за големите бедствия (EUR-OPA) към Съвета на Европа.

Изложбата с творбите на участниците е експонирана на втория етаж на зала „Възраждане“. Основната цел на конкурса е младите художници да пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията си за бедствията, начините за защита и действията на Единна спасителна система.

Ивелин Стоянов връчи награди на участници от Центъра за специална образователна подкрепа – Габрово, които представиха рисунки в третата категория на конкурса „деца и ученици от училища за деца със специални потребности и домове за деца в неравностойно положение“.

През тази година за областния етап на конкурса от общинските етапи бяха представени 53 рисунки. От тях 28 са класирани на областно ниво в отделните възрастови групи и категории и ще участват в националния етап на конкурса, който ще се проведе през месец юни 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Детското весело лято в Габровската регионална библиотека

Published

on

Екипът на Детски отдел в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово е подготвил интересна изненада за габровските деца и техните родители, учители и близки по повод 1-ви  юни – Деня на детето.

 Проявата е едновременно забавна и познавателна. Организаторите канят малки и големи да се включат в динамичната игра с много неочаквани обрати, наречена „Пиратски приключения”.

Забавлението е гарантирано, но в хода на играта участници и зрители ще научат и много нови неща. Екипажите на двата различни пиратски кораба ще се състезават помежду си в търсене на скритото съкровище.

За да стигнат до заветната цел младите „пирати” ще трябва да решат различни задачи, да играят в екип и да мобилизират своя ум, сърце и въображение.

Играта ще се развихри на открито, край беседката в пределите на централен градски парк до библиотеката, във времето между 10.00 и 12.00 часа на 1 юни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Пъстра програма за Деня на детето в Трявна

Published

on

1 юни наближава, а с него и най-обичания от малки и големи Международен ден на детето!

Празникът поставя своето начало през далечната 1925 година на Световната конференция по въпросите на детското здраве. Тогава китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.
През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата, а година по-късно 1 юни се чества за първи път едновременни в цели 51 страни по света.

В унисон с най-дългоочаквания и обичан ден от децата, ние, от Община Трявна тази година ще зарадваме нашите сладки малчугани не само на 1 юни, а с подготвени събития до средата на топлия месец. Стартираме навръх празника на детето с филм анимация ПЛАНЕТАРИУМ “МЛЕЧЕН ПЪТ” – “Тайният живот на дърветата”, който е подходящ за деца от 6 до 11 години. Прожекцията започва в 09:00 ч. и продължава до 13:00 ч. в СУ “Петко Р. Славейков”.

Кулминация на празника ще бъдат съпътстващите събития от фестивал “Лятно театро”, който ще се проведе по време на Националните Славейкови празници тази година. В съботния ден, на 4 юни, програмата стартира с представяне на анимация с игри от едно време в 10:30 ч.; куклено-театрален детски спектакъл “Каквото направи дядо все е хубаво” и продължава в следобедните часове с арт-ателие “Куклена ферма” и забавно шоу със сапунени мехури до 16:00 ч. Малки и големи могат да заповядат на площада пред НЧ “Пенчо Славейков” в Трявна, като част от събитията ще бъдат позиционирани и в парка зад читалището.

Празнуването на Международния ден на детето в Трявна ще завърши на 13 юни с постановката “Даскалото е COOL” от Джордже Кокош, представена от Драматичен театър-Търговище с режисьор Александър Беровски. Представлението е подходящо за ученици от 6 до 11 клас и ще се играе в салона на НЧ “Пенчо Славейков 1871” от 13:45 ч. до 14:55 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица