Свържи се с нас

Новини

ВиК –Габрово вложи 500 хил. лева за подобряване на системата

До края на годината инвестициите се очаква да стигат 730 хил.лева

Published

on

От началото на годината дружеството „Водоснабдяване и канализация“  – Габрово е направило инвестиции за над 500 хил. лева на територията на общините Габрово, Дряново и Трявна. През летните месеци продължи работата по подмяната на стари и амортизирани азбесто-циментови и стоманени водопроводни тръби с по-качествените полиетиленови. Така течовете се редуцират, а оттам и загубата на вода.

На територията на Община Габрово изцяло е подменена ВиК-мрежата на улиците Изток и Селимица, положен е нов водопровод на ул.Околчица.  Подменени са  88 метра тръби на ул. Петър Михов. Подменена е външната довеждаща водопроводна мрежа на спортна зала „Орловец“.

В село Киевци завърши започнатата от миналата година цялостна подмяна на водопроводната мрежа. В село Боженци  е направен основен ремонт и реконструкция на част  от вътрешната водоснабдителна мрежа. Подменени са 400 м. тръби, поставени са 3 нови спирателни крана и водомер. В селата Лоза, Петровци и Враниловци са подменени големи участъци от водопроводната мрежа. Подменени са 5 спирателни крана на вътрешната водопроводна мрежа на Габрово. Така при аварии вече не се налага спирането на водата на големи участъци от града.

В следващите месеци дружеството ще съобрази инвестиционните си намерения с ремонтните дейности, които община Габрово ще извърши по бул.Трети март и ул.Съзаклятие като ще се подменят водопроводните тръби под ремонтиращите се участъци от уличното платно. Предвижда се и смяна на 100 метра от водопровод по ул. Никола Войновски.

До края на годината инвестициите ще достигнат 730 хил.лева.

В Община Дряново са подменени са 300 м. водопроводни тръби на ул.”Васил Левски” и  430 м. в кв. Марча. Изграден е захранващ водопровод с дължина 300 м. в село Янтра. В селата Янтра и Буря са възстановени местни каптажи. Така, освен че се подобри водоснабдяването, се намали и зависимостта им от севлиевската ВиК-система. В село Славейково също са ремонтирани каптажи.

В Община Трявна през тази година дружеството инвестира в Трявна 120 хил.лева – двойно повече средства от заложените в бизнесплана, тъй като се съобрази с  извършването на основните ремонти на улиците Осми март, Панорама и Китка.  На ул.Осми март са поставени 710 м. тръби на уличния водопровод, на ул. Панорама са подменени 720 м. тръби, на ул.Китка – 100 м. Подменени са  246 м. тръби на Главния захранващ водопровод. Извършена е реконструкция на мрежата по ул. Синчец и кварталите  Вилите и Бъчварите.

В същия период са изградени пет автоматични системи за наблюдение на състоянието на водоемите – в габровското село Боженци, в дряновските села Длъгня, Никоевци и Геша и в пречиствателната станция за питейни води «Киселчова могила» в Габрово. Извършени са ремонти на ВЕЦ „Христо Смирненски”, на няколко помпени станции, на сгради и съоръжения.

За авариен и текущ ремонт по водоснабдителната мрежа към 31 юли дружеството е похарчило 250 хил.лева за 553 ремонта.

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Две коли се удариха тежко на кръстовището на „Еса“ (СНИМКИ)

Published

on

Тежка катастрофа стана на днешния Никулден, 6 декември, в Габрово. Произшествието се случи на възловото кръстовище в кв.“Младост“, образувано между бул.“Могильов“ и ул.“Зелена ливада“, известно сред местните като „Еса“.

Пътният инцидент е възникнал около 14.00 часа. Ударили са се лек автомобил „Киа“ и „Форд Фюжън“, видя репортер на „Габрово Нюз“, който посети мястото на катастрофата, малко след настъпването ѝ. „Киа“-та се е движела направо по булеварда, в посока от стадион „Априлов“ към кв.“Трендафила“.

В зоната на кръстовището се е сблъскала с движещия по бул.“Априлов“ в обратна посока и завиващ наляво към ул.“Зелена ливада“ лек автомобил „Форд“. И двете коли са преминали на зелен светофар, като по всяка вероятност се касае за отнето предимство отстрана на водача на „Форд“-а.

На мястото на катастрофата веднага пристигнаха полицейски екипи и такива на спешна помощ, и пожарната. По непотвърдена информация по-сериозно е пострадал водачът на „Киа“-та, който е бил транспортиран с линейка в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, където ще бъде установено неговото състояние. Шофьорът на „Форд“-а също е бил откаран в лечебното заведение. Пробите за алкохол за отрицателни.

Отзовалият се екип на полицията извърши оглед и запази местопроизшествието, видя още репортерът на „Габрово Нюз“. От катастрофиралите автомобили има изтекли по пътното платно течности, което ще наложи районът да бъде обезопасен, след като колите бъдат изтеглени от мястото.

Пътният инцидент предизвика известни затруднения в движението. Малко след 16.30 часа колите бяха преместени от местопроизшествието.

*Публикуваната информация е актуализирана в 16.35 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тръгнала по лошия път габровка пак загази покрай дрогата

Published

on

Марихуана, хероин и метамфетамин бяха намерени у криминално проявена габровка. Арестът ѝ бил извършен 2 декември, в района на бул. „Могильов“.

Тогава служители на габровската полиция спрели за проверка 38-годишната жена. Установено било, че тя придобила и държи в себе си суха зелена листна маса, свивка, съдържаща кафяво вещество, както и бяло кристално вещество, реагирали съответно на марихуана, хероин и метамфетамин.

Габровката била задържана по редна на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу нея е образувано досъдебно производство.

Още един арест, свързан с наркотици бе извършен в последните дни, става ясно още от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

При него криминалисти от дряновската полиция задържали мъж за притежание. В хода на полицейската акция, проведена през вчерашния ден, полицейските служители спрели за проверка “Пежо 308“, управляван от 53-годишен местен жител.

При последвалите процесуално-следствени действия в багажното отделение на колата била открита полиетиленова торба, съдържаща 75 грама амфетамин.

Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР, като срещу него е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата.

Специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“ е била реализирана и в Севлиево. При нея е задържана още млада жена.

Вчера, около 15.30 часа, на ул.“Стара планина“ белезници на ръцете щракнали и 21-годишна жителка на село Шумата. Установено било, че тя придобила и държи в себе си суха зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица