Свържи се с нас

Новини

Премахват изоставените коли в по-кратки срокове

Published

on

Премахването на изоставени автомобили вече ще бъде възможно след като изтекат 3 месеца от последния технически преглед. Това правило се урежда след последните промени в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, които влязоха в сила на 08 януари 2021г., напомниха от Община Габрово.

Съгласно параграф 1 от допълнителните разпоредби, за излязло от употреба моторно превозно средство вече се счита такова, за което не е заверен знакът за технически преглед (съгласно чл. 32д от Наредба № I-45 от 2000 г. или съгласно чл. 38 от Наредба № Н-32 от 2011 г.) за повече от три месеца от определената му дата за следващ преглед за проверка на техническата му изправност, в случай че то се намира върху държавна или общинска собственост.

За собствениците на автомобили, които са ги изоставили на общински или държавен терен, това означава, че ако са изминали повече от 3 месеца от последния технически преглед, те са длъжни да преместят автомобила на частен терен или да го предадат за разкомплектоване.

От Общината напомнят, че в предишните разпоредби този срок беше 2 години. В случай че собствениците не предприемат тези действия, Общината ще упражни правомощията си и ще изземе автомобила, премествайки го на специализирана площадка за съхранение или ще го предаде за разкомплектоване.

В този случай на собствениците ще бъде съставен акт за административно нарушение със съответната санкция. Промените в Наредбата са продиктувани от нарастващия брой изоставени автомобили, които заемат паркоместа в публичната инфраструктура (общинска или държавна собственост) и така стават предпоставка за затруднения и възпрепятстване на останалите водачи на моторни превозни средства.

В тази връзка Община Габрово съобщава, че Общински инспекторат по управление на отпадъците започва проверки, а при установено нарушение и налагане на санкции.

С пълния текст на наредбата можете да се запознаете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

„Героите и свободата“ е темата за Трети март в НМО-Габрово

Published

on

Националният музей на образованието, който на Трети март ще работи с вход свободен, е подготвил за посетителите ретроспективна изложба на тема „Героите и свободата“.

Връщането назад във времето не е само заради паметта на героите от националноосвободителните борби, чиито подвиг изгради идеала за Свободата.

Изложбата от живописни рисунки, графики и постери на няколко поколения ученици (от 80-те години на миналия век до днес) е интересна най-вече като светоусещане.

Любопитно е да се види как в ученическите творби отпреди три-четири десетилетия четката и моливът са преобладаващи изразни средства, после идва времето на колажа, постерите и уменията на днешните деца да съчетават текст, звук и картина като използват съвременните технологии.

Затова освен изложбата „Героите и свободата“, подредена в арткоридора на музея, в киносалона ще бъде показано свързано с темата ученическо творчество – филми и мултимедийни презентации.

Музейните специалисти очакват ретроспективната изложба да докосне и емоционално някои от порасналите вече участници в нея.

Например един от изявените с творческите си умения ученик през 2007 година Велизар Гутов, включен в изложбата с две прекрасни графики, днес се реализира успешно в сферата на банковото дело.

Но явно и сега все така пламенно изразява патриотичните си и родолюбиви чувства, защото на видно място в личния му блог стои фотомонтаж с Паметника на свободата.

Също много интересни като композиция и силни като цветово решение са някогашните рисунки на Айдън Шукриева, която днес трябва да е над 60-годишна; на Марин Пейков и Венетка Георгиева, които са били в основното училище, когато България е празнувала 100 години от Освобождението…

Авторите в ретроспективната изложба вероятно днес имат деца, може би и внуци, които също рисуват (с обикновена или електронна четка) Раковски, Левски, Бенковски…, кръст, знаме и сабя…, гордия връх на Балкана.

И не на последно място, Националният музей на образованието иска да каже на своите приятели – участници в изложби, ателиета, конкурси през годините, че пази творбите им, съхранили най-чистите детски чувства, за техните поколения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

КП „БСП за България“ се регистрира за парламентарния вот

Published

on

Коалиция от партии „БСП за България“ регистрира днес, 1 март, кандидатите си за народни представители от област Габрово за предстоящите парламентарни избори, насрочени за 4 април.

Документите бяха внесени в Районната избирателна комисия в Габрово от водача на листата Крум Дончев, който заедно с действащия народен представител Кристина Сидорова, подадoха списъка за участие в изборите.

Както вече бе обявено водач на листата на социалистите в област Габрово е Крум Дончев, следван от Кристина Сидорова, Диан Русанов, Станимир Стойчев, Десислава Симеонова, Диляна Митева, Желязко Великов и Ваня Колева.

Предстои Районната избирателна комисия да излезе с решение, в което да се посочва, че са издадени „удостоверения за регистрация на кандидатите за народни представители, предложени от КП „БСП за България.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Сидорова към самодейците: Нека аплодисментите в залата и радостта в очите на хората се множат!

Published

on

Скъпи самодейци,
Приемете моите най – сърдечни поздрави по повод 1 март – Ден на любителското художествено творчество!

Знаково е, че точно днес, когато си подаряваме най – българския символ – Мартеницата, ние отбелязваме и Вашия празник!

Да си самодеец е призвание и страст, изисква се сърце, изпълнено с любов към Българските корени и традиции.

Вие сте хората, които разнасяте славата на родината далеко зад границите ѝ.

Честит празник на всички Вас, бъдете живи и здрави, и нека аплодисментите в залата и радостта в очите на хората се множат!

Кристина Сидорова,
народен представител 7 МИР – Габрoво

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица