Свържи се с нас

Новини

Асоциацията на географите обяви победителите в конкурс за ученици от област Габрово

Published

on

За втори път Асоциацията на професионалните географи и регионалисти (АПГР) организира конкурс сред ученици от област Габрово, в партньорство с РУО-Габрово и Община Габрово.

Надпреварата този път бе на тема „География и Българска литература“.С конкретни тематични разработки участие в конкурса взеха 25 ученици от Габрово, Севлиево и Дряново, в това число 17 във възрастовата група 5-7 клас и 8 ученици от 8-12 клас.

Разработките им бяха оценени от независимо експертно жури, чиито членове бяха специалисти по география, български език и литература и не бяха представители на училища, от които има участващи ученици.

Основни критерии за оценка бяха обективност, оригиналност, стил и степен на съобразяване с максимално допустимия обем на разработката. На тази база журито определи и крайното класиране.

Във възрастовата група от 5-7 клас първо място спечели седмокласничката Савина Тинчева от ОУ „Неофит Рилски“, с ръководител Анатолий Антов. Втора бе класирана шестокласничката Омая Матеева от ОУ Ран Босилек“, с ръководители Бистра Кисьова и Нели Пейкова, а третото място бе за Боян Радойчев, 5 клас в ОУ Ран Босилек“, с ръководители Бистра Кисьова и Нели Пейкова.

За учениците от 8-12 клас, първо място зае единадесетокласникът Стефан Георгиев в Национална Априловска гимназия, след него на втори остана десетокласникът Димитър Събев от ПГТ „Пенчо Семов“, а на трето място бе класиран друг „априловец“ – Христиан Атанасов, XI клас.

Класираните ученици ще получат ваучери, осигурени от спонсори на АПГР. Победителите в отделните възрастови категории ще получат ваучер, на стойност 200 лева. Класираните на второ място – 150, а за трето място – 100 лв.

Те, както и останалите участници, ще получат също предметни награди и грамоти. Предвидени са и специални поощрителни награди за ученици, представящи училища извън община Габрово. Поощрителни награди във вид на ваучери ще получат и ръководителите на участващите ученици.

Официалното представяне на резултатите от конкурса, както и връчването на предметните награди и грамотите на участниците, ще се проведе на специално тържество през пролетта, под надслов Пролетен празник на географията – Габрово‘2021, при условие че епидемичната обстановка го позволява.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Задържаха молдовец за трафик на 10 сириеца, спипани край Севлиево

Published

on

По искане на Районната прокуратура в Габрово съдът задържа 29-годишен мъж, гражданин на Република Молдова, за подпомагане на чужди граждани да преминават и пребивават в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България.

Той е обвинен в това, че на 27 септември т.г. в землището на севлиевското село Петко Славейково, с цел да набави за себе си или другиго имотна облага, противозаконно подпомогнал чрез осигуряване на транспорт 10 чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на ЗЧРБ, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство и по отношение и на непълнолетно лице.

Обвиняемият сам шофирал автомобила. При подаден сигнал за спиране на превозното средство той се опитал да избяга, но бил задържан, при което било установено че превозва 10 чужди граждани, единият от които непълнолетен. Те са били без документи за самоличност, но сами се определили като сирийски граждани.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура – Габрово.

Зареди още

Икономика

„Подемкран“ АД търси да назначи служители

Published

on

Фирма Подемкран АД, – утвърден лидер в производството на кранови компоненти, търси за своето производствено предприятие следните длъжности:

  • Фрезист – универсална фреза
  • Складов служител
  • Складов работник
  • Механик
  • Оператор на ЦПУ машини
  • Заварчик
  • Шлосер
  • Ръководител участък

Предлагаме обучение.

При интерес, моля изпратете вашата автобиография на имейл: office@podem.bg или на място в Дружеството.

За допълнителна информация тел: 088 886 6032

Зареди още

Крими

Прокуратурата поиска да освободи от наказателна отговорност софиянеца, застрелял домашно куче

Published

on

Районна прокуратура – Габрово внесе в Районен съд – Дряново постановление, с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишния мъж от София за убито куче.

Софиянецът, с инициали П.А, е обвинен в това, че на 26 април, в Дряново, като проявил жестокост към куче от мъжки пол, собственост на дряновец, му причинил незаконно смърт – прострелял го с пневматична пушка „GAMO REPLAY – 10 IGT“, като деянието е извършено по начин и със средства, опасни за живота на хора и животни – престъпление по чл.325б ал.2 т.2 пр.1, вр. ал.1 от НК.

Животното било около 6-годишно и не принадлежало към конкретна порода. То било отглеждано в дома на стопанина си, било регистрирано в Община Дряново, имало издаден паспорт и било чипирано.

Животното ежедневно се разхождало на обособена оградена тераса над нивото на пътя срещу дома на обвиняемия П.А. и често лаело.

На 26 април, около 16.00 часа, животното отново било на терасата. Обвиняемият бил в дома си, изнервил се от непрестанния лай на кучето и решил да го застреля със законно притежаваната и регистрирана от него пневматична пушка с оптика и боеприпаси за нея.

В изпълнение на решението си отворил леко вратата на терасата на жилището си, от където имал пряка видимост към животното и стрелял веднъж в областта на главата му, след което се прибрал и затворил вратата.

Кучето било наранено в шийната област и около час по-късно починало от кръвозагуба, се посочва в аргументите за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишен мъж за убито куче на габровската районна прокуратурата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица