Свържи се с нас

Новини

Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно

Published

on

Половин година след пускането му в експлоатация, десет участъка с обща дължина 20 км от обходния път на Габрово предстои да бъдат укрепени с цел „дълготрайна устойчивост и безопасност на трасето“. Засега не е ясно колко ще струва това, тъй като технологичният проект, възложен от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) през юни м.г., още не е готов.

За това писа медията за разследваща журналистика у нас „За истината“.

Междувременно Европейската комисия закри процедурата срещу България за възстановяване на 11 млн. лева заради забавяне в изпълнението на проекта „Обход на Габрово“. Това стана, след като от българска страна е изпратен Акт 16, удостоверяващ пълната експлоатация и разрешение за ползване на обходния път.

Ако се съди по стойността на обезопасените по спешност през лятото на миналата година 420 м крайпътни откоси вероятно предстоящото укрепване ще струва милиони левове. Тогава се оказа, че седмица след откриването на обекта, в който са инвестирани 93 млн. лв., по пътното трасе се свлича кал и скални маси.

Причината беше в проливния дъжд, който министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова определи като непредвидено обстоятелство. И понеже бе непредвидено, глътна още 1.7 млн. лв. от парите на данъкоплатците, за да се направи пътят като хората.

Дъждът обърка всичко
Всичко това звучи и изглежда добре до 12 юни м.г. (на осмия ден след откриване на трасето, б.ред.). Тогава над Габрово се излива проливен дъжд, който провокира активиране на свлачища покрай новоизградения път. Канавките се пълнят с кал и скални късове. Огромни откъртили се канари се търкалят по лентата за движение и застрашават безопасността на пътуващите.

От АПИ възлагат спешно укрепване на най-рисковите 400 м крайпътни скатове. Стойността на изпълнените работи е малко над 1.7 млн. лв., работата е свършена до август м.г. Любопитна подробност е, че едно от дружествата, участвали в укрепването – „Пътни строежи Велико Търново“, е сред участниците в обединението, на което е възложено изграждането на новия път.

Обезопасяването на 400 крайпътни метра се оказва недостатъчно и през юни т.г. от АПИ възлагат нов проект – за укрепване на още 20 км от трасето, на десет различни места. „Мерките по укрепване продължават с цел дълготрайна устойчивост и безопасност на трасето“, каза преди дни министър Аврамова в отговор на народния представител Кристина Сидорова (БСП).

Очевидно безопасността на скъпото и ново трасе е под въпрос, но защо за нея не е помислено при строежа на пътя, министърът не обяснява.

Цялото разследване на журналиста Емилия Димитрова можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Първият от ново поколение автомат за вода е в Габрово

Published

on

Първият от ново поколение автомат в България за газирана и филтрирана вода е монтиран в Габрово.

Машината е снабдена с двойна филтрация на водата на вход – чрез линейна система за дезинфекция с UV лампа и охлаждаща система с Ice Bank технология.

Автоматът доставя 4 вида вода – охладена, студена, леко газирана и много газирана.

Съдовете, в които може да се пълни са рециклируема чашка, която се подава от машината, собствена чаша или бутилка и термос, който може да се закупи на място.

Идеята на компанията, монтирала съоръжението, е да се намали колкото се може повече консумацията на пластмаса, като се стимулира използването на собствена бутилка или закупуването на термос. Менюто има опция за инвалиди и е разположено по – ниско.

Автоматът разполага със слънчев фотоволтаичен панел, който позволява на машината да функционира в рамките на светлата част на деня. В останалото време превключва автоматично към електрическата мрежа.

Максималното количество вода, което може да се напълни еднократно е до 1 литър. Плащането става с монети или чрез фирмено приложение Si.Spot Pay , което може да бъде безплатно изтеглено през AppStore или Google Play на телефона.

Машината е монтирана в парк „Градинката с мечето“ и вечер, след 22.00 часа, се затваря. Тя ще бъде на разположение на габровци в топлите месеци, с изключение на зимния период, когато температурите са минусови.

В съседство с автомата за вода е разположена и машина за рециклиране на кенчета и пластмасови бутилки.

Доставчикът на съоръжението Si Vending Spot и Община Габрово вярват, че там ще попадат само отпадъци по предназначение и това е малка, но важна стъпка към намаляване на пластмасата в нашето ежедневие.

Автор: Галина Витанова,
отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в Община Габрово
.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Международният куклен театър „Рачо и Дешка“ кани на представление

Published

on

Театър „Плюс“, Хихон, Испания и ДКТ – Габрово ще забавляват публиката на Международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“ на 20 август, събота.

Едно безкрайно весело улично представление и един нетрадиционен прочит на традиционна приказка очакват публиката на обичания куклен фестивал.

В 17.00 часа фестивалната програма ще открие младият екип на Държавен куклен театър – Габрово. Четирима актьори ще кажат „Дай пет“ на всички усмихнати и нетърпеливи деца и родители, удобно настанени на площад „Възраждане“.

Всичко започва така:
„Четирима клоуна видели кубче без врата! Трима влезли, не излезли. Един останал и историята подхванал… А как завършва тя, узнайте сами!“ Забавляват се: Виктория Василева, Димитър Иванов – Мич, Илияз Иляз и Павел Кинчев, наслаждавате се вие!

Проектът, по който е създаден спектакъла е финансиран от Национален фонд култура по програма „Творчески инициативи“.

В 18.30 програмата ще продължи с представлението „Дядовата ръкавичка“ на гостите от Хихон, Испания. Постановката е на Алек Чурчич и Олга Жечева.

Кой не помни историята за онзи разсеян дядо, дето тръгнал за Златица, па си изгубил ръкавицата? Изгубена в гората и намерена от едно мишле, дядовата ръкавичка ще приюти горските животни. Но какво ще се случи с тях по-нататък, ще разберем от красивия и увлекателен спектакъл по познатата приказка на Елин Пелин.

По традиция между двете представления ще бъде организирана и творческа работилница, в която всяко дете ще може само да си изработи дом за спомени.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се реализира от Фондация „ОТ БГ“, в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово. Медийни партньори на събитието са новинарският портал „Габрово Нюз“ и портал Vcentara.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на Габрово

Published

on

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на област Габрово, съобщиха от областната администрация.

Той беше представен пред екипа на администрацията от областния управител Кристина Сидорова.

Андрей Николов е назначен със Заповед на служебния министър – председателя от 12 август 2022 г. Той приема поста от Ивелин Стоянов, който благодари на екипа за професионализма и добрия синхрон в съвместната работата. На новия екип той пожела успех.

„Приех тази отговорна длъжност с нужния респект и готовност да продължим добрите практики в управлението“, заяви Андрей Николов и допълни, че начело с областния управител ще направят необходимото за добрата организация за прозрачното провеждане на изборите на 2 октомври.

Андрей Николов е магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство. Работил е в частния сектор в управлението на финансовите и нефинансовите междуфирмени отношения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица