Свържи се с нас

Новини

Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно

Published

on

Половин година след пускането му в експлоатация, десет участъка с обща дължина 20 км от обходния път на Габрово предстои да бъдат укрепени с цел „дълготрайна устойчивост и безопасност на трасето“. Засега не е ясно колко ще струва това, тъй като технологичният проект, възложен от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) през юни м.г., още не е готов.

За това писа медията за разследваща журналистика у нас „За истината“.

Междувременно Европейската комисия закри процедурата срещу България за възстановяване на 11 млн. лева заради забавяне в изпълнението на проекта „Обход на Габрово“. Това стана, след като от българска страна е изпратен Акт 16, удостоверяващ пълната експлоатация и разрешение за ползване на обходния път.

Ако се съди по стойността на обезопасените по спешност през лятото на миналата година 420 м крайпътни откоси вероятно предстоящото укрепване ще струва милиони левове. Тогава се оказа, че седмица след откриването на обекта, в който са инвестирани 93 млн. лв., по пътното трасе се свлича кал и скални маси.

Причината беше в проливния дъжд, който министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова определи като непредвидено обстоятелство. И понеже бе непредвидено, глътна още 1.7 млн. лв. от парите на данъкоплатците, за да се направи пътят като хората.

Дъждът обърка всичко
Всичко това звучи и изглежда добре до 12 юни м.г. (на осмия ден след откриване на трасето, б.ред.). Тогава над Габрово се излива проливен дъжд, който провокира активиране на свлачища покрай новоизградения път. Канавките се пълнят с кал и скални късове. Огромни откъртили се канари се търкалят по лентата за движение и застрашават безопасността на пътуващите.

От АПИ възлагат спешно укрепване на най-рисковите 400 м крайпътни скатове. Стойността на изпълнените работи е малко над 1.7 млн. лв., работата е свършена до август м.г. Любопитна подробност е, че едно от дружествата, участвали в укрепването – „Пътни строежи Велико Търново“, е сред участниците в обединението, на което е възложено изграждането на новия път.

Обезопасяването на 400 крайпътни метра се оказва недостатъчно и през юни т.г. от АПИ възлагат нов проект – за укрепване на още 20 км от трасето, на десет различни места. „Мерките по укрепване продължават с цел дълготрайна устойчивост и безопасност на трасето“, каза преди дни министър Аврамова в отговор на народния представител Кристина Сидорова (БСП).

Очевидно безопасността на скъпото и ново трасе е под въпрос, но защо за нея не е помислено при строежа на пътя, министърът не обяснява.

Цялото разследване на журналиста Емилия Димитрова можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Моторджия успя да самокатастрофира и пострада

Published

on

35-годишен неправоспособен водач успя да самокатастрофира с мотоциклет „Хонда“, като при инцидента пострада.

Пътнотранспортно произшествие е възникнало в събота, 10 април, около 16.45 часа в междублоково пространство на ул.“Дунав“ в Габрово.

След инцидента мъжът бил откаран от екип на спешна помощ в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където бил прегледан и освободен с охлузвания, без опасност за живота.

Водачът бил тестван за употреба на алкохол, като дрегерът отчел отрицателен резултат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Деца от ДГ „Мики Маус“ станаха „Малки предприемачи“

Published

on

Деца от четвърта група на габровската Детска градина „Мики Маус“ станаха „Малки предприемачи“, с което финализираха дейностите по проект за адаптиран вариант на програмите „Ние“ и „Моето семейство“ на Джуниър Ачийвмънт.

ДГ „Мики Маус“ е първата в България, която осъществи обучение по двете програми, с деца от 4 до 6-годишна възраст.

В края на обучението всяко дете получи „Сертификат за постижение“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нови контейнери за отпадъци от опаковки в Габрово

Published

on

От днес, 12 април, започва поетапната подмяна на съществуващи пластмасови съдове за опаковки с нови метални контейнери, съобщиха от Община Габрово. Редът и начинът за разделно изхвърляне на отпадъци от опаковки се запазва, като единствената промяна е в цвета на контейнера за отпадъци от хартиени, пластмасови и метални опаковки.

Старият „оранжев“ контейнер ще бъде заменен с „жълт“ контейнер. Контейнерът за стъклени опаковки остава с цвят „зелен“.

Подмяната на съдовете за разделно събиране на опаковки е в следствие на сключен нов договор между Община Габрово и организацията по оползотворяване „Еко Партнърс България“ АД.

Системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки обслужва домакинствата, административните, социалните и обществените сгради, заведенията за обществено хранене, търговските обекти и обектите за отдих, забавления и туризъм на територията на община Габрово.

Двуконтейнерният модел за събиране на отпадъци от опаковки включва:

  • ЖЪЛТ метален контейнер, тип „иглу“, с обем 1700 литра за събиране на хартиени, пластмасови и метални отпадъци от опаковки
  • ЗЕЛЕН метален контейнер, тип „иглу“, с обем 1700 литра за събиране на стъклени опаковки.

На територията на Габрово ще бъдат поставени 120 „жълти“ и 120 „зелени“ контейнери за разделно събиране на опаковки. Съдовете имат отвори в горния край, които позволяват изхвърлянето на предвидените за съответния контейнер отпадъци от опаковки.

Върху всеки контейнер е поставена обяснителна маркировка с информация за това какви отпадъци могат да се изхвърлят в тях.

Разделно събраните отпадъци от опаковки от контейнерите се транспортират до площадка за предварително третиране. Сортирането на отпадъците преминава през следните етапи:

  • Отделяне на отпадъците от опаковки от отпадъците, които не са опаковки
  • Сортиране на отпадъците от опаковки на годни и негодни за рециклиране
  • Сортиране на годните за рециклиране отпадъци по вид и материал
  • Транспортиране на отпадъците от опаковки до преработвателни предприятия, където те се рециклират

Предвид поетапната подмяна на старите пластмасови съдове с нови метални „жълти“ и „зелени“ контейнери е възможно известно забавяне в обслужването на контейнерите, както и временно отсъствие на контейнер.

В случай на настъпило такова обстоятелство жителите на Габрово могат временно да използват съдовете за битов рециклируем отпадък, като обемните опаковки (кашони, кутии, пластмасови туби, метални кутии) и следва да бъдат нагънати и/или смачкани, за да намалят обема си и да осигурят достатъчно място в контейнерите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица