Свържи се с нас

Култура

С дигитална изложба Архивът приключва инициативите, посветени на 160 години Габрово град

Published

on

2020 година измина под знака на непозната за нашето поколение епидемия. Вирусът все още господства над нашето ежедневие, спира нормалния ни съвместен живот на човешки същества, които имат нужда от общуване, вирусът отнема и животи. В историята това не е първата, вероятно няма да бъде и последната епидемия. Задачата ни, освен да оцелеем физически е и да оцелеем психически и духовно. Такава е мисията на всички културни и образователни институции. Такава е и нашата мисия – като институция на Паметта. Да запазим спомена за страшните дни, но и в тези страшни дни да бъдем стожер на духовност и цивилизованост. Водени от тази нелека и отговорна задача, екипът на Държавен архив – Габрово, в условията на изолация, спрени социални контакти, срещи с читатели, ученици, дарители и приятели, фокусира дейността си през годината в разкриването на частици от своето огромно архивно съкровище. Имахме възможността да започнем в условията на дистанционна работа в къщи, в което време стартирахме документалната си поредица от публикации, посветени на 160-годишнината от обявяването на Габрово за град.

От април до началото на декември ние подготвихме и публикувахме с помощта на нашите медийни партньори в. „100 вести”, Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ и сайта на Община Габрово материали за 23 видни и заслужили габровци,една от които посветена на незабравимите опълченци, за 5 организации и 2 събития, част от Габровската история.

Доказателство за добре свършената ни работа бяха благодарностите от потомците на някои от личностите, за които писахме Илия Габровски, арх. Карл Кандулков, Лазар Попминков, Мария Бахчеванова и др., както и на много наши съвременници, че сме възкресили спомена за хора, които не са творили в по-леко време от нашето, които могат да бъдат пример на идващото поколение.

На 160-годишнината на града и на 100-годишнината от рождението на арх. Карл Кандулков, посветихме и най-значимата си изложба през 2020 г. Архитектът и ръководител на модерно Габрово, човек, който е жив в сърцата на съвременниците и потомците и чиито фундаментално дело стана достояние на младите габровци. Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Община Габрово и е експонирана на открито на площад „Възраждане”.

Отново на годишнината на любимия ни град, посветихме и други две изложби, реализирани в дигитален вид „Пощенските картички-мост между миналото и бъдещето” и „Александър Керков – създателят на фанфарни музики, украшение на Габрово”.

Пак в условия на изолация, реализирахме с Областна администрация – Габрово изложбата „Културен жест”, посветена на дейците на духа от Габровско. Бяхме партньори на Национален музей на образованието в изложбата „Габрово-160 години център на знание и просвета”, на Народно читалище „Будителите-2007” за реализация на проекта им за бележити габровски здания и въплътени в тях истории на видни габровци.

Партнирахме и на Фондация „ОТ БГ” за реализация на филма „160+ Габрово град”, който разказва за уникалния ни град с неговите първи личности и институции. Времето, прекарано без преки контакти, в условия на домашна среда не бе време за униване и отчаяние, а време за съзидание за духовните темели на личност и общество.

Като последно проявление на дейността ни през тази особена, различна, трудна година, живеейки в „интересно време” (считано за проклятие от източните култури) е реализацията на настоящата дигитална изложба „Габрово през обектива на времето”, която разказва една кратка визуална история на града край Янтра, който наричаме свой дом. В хронологичен ред са представени една част от промените в облика на нашия град от края на XIX в. до началото на XXI век. Публикували сме най-старата снимка на Габрово, която е открита към момента във фондовете на Държавния архив от 1899 г. Проследили сме промените на градския облик през 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век. Включили сме най-важните трансформации, дали днешния му облик, извършени през 60-те, 80-те години на XX век. Тук сме експонирали и непубликувани досега от нас снимки на Габрово. В ретроспекцията са включени и снимки от последното голямо наводнение, сполетяло Габрово през 1991 г. Имаме и съвременни изображения на града от 2014-2015 г. изложбата завършва със снимка на новоткрития на 1 ноември 2020 г. храм „Св. Св. Онуфрий и Дамаскин Габровски”. Използвани са снимки и картички съхранявани в личните фондове на Аврам Досев, Петър Часовникаров, Ганчо Танев, Веселин Димитров, от фонда на „Окръжен център за фотообслужване и фотопропаганда”, от Колекция „Документални материали за историята на Габровски окръг” и др.

Имахме намерение тази изложба да бъде реализирана като печатно издание, която с гордост да подаряваме на нашите гости и да изпращаме на нашите приятели тук и по света. Финансови са причините да я подготвим само в дигитален вид. Тя е своеобразна хроника с популярен характер, която следва да се допълва и занапред с помощта и дарителството на съвременни фотографи и други хора, имащи отношение към миналото, настоящето и бъдещето на Габрово. Използваме страниците на нашия добър медиен партньор – редакцията на в. „100 вести”, за да призовем днешните талантливи габровски фотографи да ни даряват снимки с изгледи на съвременно Габрово, за да съхраним заедно и да предадем на бъдещите поколения това, което „днес” ще бъде „някога”.

С чувства за добре свършена работа, от сърце и с любов, ви желаем приятно разглеждане на фейсбук страницата на Държавен архив – Габрово.

Вместо обобщение, ще цитираме думи на личността, чиито живот и дело ни вдъхновяваха през цялата 2020 г. и ще продължат да бъдат вдъхновение и занапред – арх. Карл Кандулков: „Човек, който уважава миналото, ще гради бъдещето върху него и ще работи всеотдайно”. Пожелаваме си здраве, всеотдайност, надежда и сили за една по-добра, мирна и спокойна Нова 2021 година.

Автор: Цветомира Койчева,
началник на отдел „Държавен архив“ – Габрово при Дирекция „Регионален държавен архив“ – Велико Търново на Държавна агенция „Архиви“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

НГПИ „Тревненска школа“ отбеляза 100 години от създаването си

Published

on

На 6 май се състоя отбелязване на 100-годишнината от създаването на НГПИ „Тревненска школа“.

Откриването на празника се състоя в двора на училището и започна с приветствие от директора Орфей Миндов.

Своите поздрави поднесоха и официалните гости, сред които заместник-министърът на културата Румен Димитров, Елена Таскова – представител на МОН, вр.и.д. областен управител на област Габрово Мария Пенева, кметът на Община Трявна Силвия Кръстева, бивши преподаватели и други официални гости на събитието.

„Гордост за всички нас е фактът, че делото на първооснователите е подето, разширено и развито от стойностни преподаватели и талантливи ученици. Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ прославя името на Трявна не само в България, но и по света“, каза в своето слово Силвия Кръстева.

„Особено радостна съм и от обстоятелството, че и днес училището е жива и развиваща се общност. Резултатите са видими за всеки, застанал пред дипломните работи и изложбите на ученици и учители. От сърце пожелавам на НГПИ „Тревненска школа“ да продължава знаменателния си път през годините и всичко, сътворено тук, да обагря с уникалния си дух културния живот на нашия град“, допълни още Кръстева.

Състоя се и награждаване на отличените в „Национален конкурс за детска рисунка на тема Гергьовден” на НГПИ “Тревненска школа”, след което гостите имаха възможността да разгледат изложбата с творби на децата.

След официалната част се състоя шествие на майсторите дърворезбари и гостите с иконата на „Св. Георги“ – от НГПИ “Тревненска школа” до музей „Даскаловата къща“ под звуците на гайди.

В „Даскаловата къща“ се е състоял облогът между майстора Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца, създали двата красиви тавани-слънца. В знак на почит и признателност към тях и към първомайсторите, бяха поднесени венци.

Програмата продължи с откриване на изложба „100 години – Тревненска школа“- представителна изложба на училището с творби на учениците от трите специалности: „Дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“ в галерия „Гъбенски“ на НДФ „13 века България“.

Следобед в двора на училището бе организирана Творческа работилница – „Спектър” с ментори възпитаниците от XI клас от НГПИ “Тревненска школа”, а вечерта в двора на учебното заведение се състоя концерт на група „Cool den“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Първите седем години са най-важни за човека“

Published

on

Послание от организаторите на националния фестивал „Семе българско“.

Стигнахме, защото искахме да се научим да вървим и, пораствайки, следвахме пътя си.

Стигнахме, защото имахме доверието на съидейниците си, на екипа на Община Севлиево, в лицето на д-р Иванов, на партньорите и благодетелите, на демонстраторите, изложителите, на участниците и творците, изпълнителите, на посетителите, на всички добри хора, подкрепящи каузата на фестивала: „От кълна до върха – все българско!“.

Посяхме семената на една идея, в която вярвахме със сърцата, с кръвта и надеждите си, че ако всеки предаде нататък, ще бъдем и пребъдем в името на завета ни български.

Благодарим Ви, че стигнахме дотук. Вярваме, че пътят продължава и въпреки нашите различия, посоки, ценности и стремежи, семената български живеят в нас и ние сме тези, които ще ги предадем нататък.

Екипът на рекламна агенция „ЕЛМАЗОВИ“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изложба на Анатолий Станкулов в Галерия Видима

Published

on

На 11 май, вторник, от 18.00 часа в Галерия Видима ще се открие изложбата живопис на известния български художник и карикатурист Анатолий Станкулов.

Анатолий Станкулов е известен най-вече с работата си в областта на карикатурата и едва ли има човек в България, който да не се е усмихвал на неговите творби.

През последните 20 години, обаче е забележително и развитието на неговата живопис. Автор е на почти 30 самостоятелни изложби, повечето от които в чужбина – Ню Йорк, Вашингтон, Барселона, Париж, Бон, Пекин и др.

Член е на Съюза на българските художници, член на Съюза на българските журналисти, член на Европейската федерация на карикатуристите FECO, член на Българското дипломатическо дружество.

В настоящата изложба Анатолий Станкулов представя избрани творби от три цикъла, които се обединяват под общото заглавие на изложбата „Карнавални сънища“.

Любителите на изкуството ще могат да се запознаят творби от цикъла „Тенец“ по Йордан Радичков, творби от цикъл „Витражи“, в които автора вмъква своята интерпретация на идеята за преход от реалността към духовното и за пръв път ще бъдат показани най-новите му творби от цикъла 3D – един експеримент за извеждане на рисунката в няколко измерения.

От гледна точка на произхода на думата „карнавал“, може да се каже, че така наречената карнавалност присъства на практика във всяка една от творбите на автора.

Живописта на Анатолий Станкулов е лесно разпознаваема и неповторима. Нарисувани в маниера на илюстрацията, неговите картини са наситени с характерни за него човешки фигури и образи на животни, които са вплетени в тясно взаимодействие.

Обитателите на творбите му населяват един магичен свят, който е някъде на границата между нашата реалност и владенията на съня. Доказателство за това са и нереално ярките цветове на главните действащи фигури и избледняващия фон, някои от образите са изкривени и деформирани, контрастират красивото и гротескното.

В някои от творбите му хората са безмълвни и животните проговарят, а в някои от творбите усещаме невидимото присъствие на духовете. Сюжетите са вдъхновени от библейски сцени, фолклорни явления, обвързани с препратки към съвременната реалност, която авторът може би преживява в своите сънища.

Заедно с картините на Анатолий Станкулов ще бъде представен и нов цветен албум в голям формат, който буквално излиза от печат дни преди тази изложба и представя всички творби от трите цикъла.

Албумът е на издателство „Захарий Стоянов“, а уводните думи са на известния български критик и писател Иван Гранитски, който ще имаме честта лично да присъства и да открие изложбата на Анатолий Станкулов в галерия Видима.

„Очевидно за този художник и видимият, и невидимият свят се движат от философията на карнавала, на играта, на цялостното опоетизиране, на хармонията между Човека и Натурата.“ – пише в своите уводни думи Иван Гранитски. Всеки, който желае, ще може да си закупи албума на място след официалното откриване.

Анатолий Станкулов е роден през 1956 г. в гр. Русе. През 1982 г. завършва Архитектура в София. От 1983 до 1990 г. работи като художник в редица български вестници и списания. От 1990 до 1994 г. е издател и главен редактор на хумористично-сатиричното списание “ШУТ”. Бил е директор на рекламна агенция и арт директор на фондация. От 2011 г. е художник на вестник Дума. Илюстрирал е над 150 книги за различни български издателства. Има участия в над 600 изложби за живопис и карикатура у нас и в целия свят. Носител на множество награди от света на карикатурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица