Свържи се с нас

Новини

Ново споразумение между Университета и ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Технически университет-Габрово и Професионалната техническа гимназия „д-р Никола Василиади“ подписаха споразумение за партньорство

Published

on

Ректорът на Технически университет – Габрово проф. Железаров и директорът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ Корнелия Мотова подписаха днес, 22 декември, споразумение за партньорство между двете институции.

Чрез споразумението двете институции от Габрово ще реализират съвместни инициативи и партньорство при провеждане на интегративни уроци на ученици от различните специалности в училището с преподаватели от ТУ – Габрово.

Освен това ще бъдат съществени съвместни клубни занимания по интереси. Споразумението акцентира над разработването на сборник-наръчник за учениците от техническата гимназия, в подкрепа на дуалното обучение, по специалността „Мехатроника“, в осъществяване на иновативно обучение в най-новата дуална специалност „Електрически превозни средства“, при разработването на учебни планове, програми и учебни помагала в подкрепа на новите технически дисциплини в училището.

Домакин на събитието беше професионалната гимназия, която отбелязва 125 години от основаването си. Госпожа Мотова подчерта значимостта на споразумението с ТУ-Габрово за младите хора и тяхната професионална реализация.

„Чрез това споразумение нашите ученици и младите хора ще имат възможност да продължат своето образование и най-важното ще останат да се развиват в Габрово, който е обявен за най-добър град за живеене“ – сподели госпожа Мотова.

Проф. Железаров коментира, че не случайно споразумението се подписва в момента, в който гимназията отбелязва своята годишнина. „Гимназията съществува преди създаването на първите технически университети в България, а връзката между двете институции е естествена и се развива в продължение на десетилетия“.

На официалното събитие присъстваха кметът на Община Габрово Таня Христова, началникът на Регионалното управление на образованието Георги Маринов и представители на ръководството на ТУ-Габрово и ПТГ „Д-р Никола Василиади“.

С промените в Закона за висшето образование и с подкрепата МОН, Община Габрово и РУО ние институционализирахме това сътрудничество, с амбицията да продължим да развиваме съвместни инициативи и да създаваме условия за бъдещото развитие на двете институции.

„С този акт на ангажираност се демонстрира смисъла на връзката между образование – бизнес и наука. Вярвам, че това споразумение ще ни ангажира да бъдем отговорни към съдържанието, защото споразумението създава условия за всеки млад човек да тръгне по пътя на специалностите, които създават продукт“ – подчерта госпожа Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Денонощна телефонна линия за изборни нарушения

Published

on

От 15 октомври до 15 ноември, а при балотаж – до 22 ноември, включително, в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98.

На нея, както и на e-mail izbori2021@mvr.bg, гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите.

Откриването им е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на парламентарните и президентски избори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почистването на микроязовир „Трявна“ продължава

Published

on

Почистването на язовирната стена и дренажната призма на микроязовир “Трявна” от излишна храстова и тревна растителност ще продължи.

Възможността за поддържането на превантивните мерки за защита на населението при бедствия, аварии и извънредни ситуации дойде след като вчера представители на габровска фирма съвместно с главен специалист ПБЗН към Община Трявна Михаил Минчев извършиха на място картографски и кадастрални услуги.

Трасирани и заснети бяха петата на микроязовира, както и отводнителния канал след основния изпускател.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Санитарна и възобновителна сеч в района на парк „Синкевица“

Published

on

През следващата седмица в района на парк „Синкевица“, квартал Гачевци ще бъде извършена санитарна и възобновителна сеч, информираха от местната общинска администрация.

Лесовъдските мероприятия, които засягат частен имот, са утвърдени от Регионалната дирекция по горите – Велико Търново и имат разрешение за достъп до горска територия от Община Габрово.

Целта на мерките, които ще се предприемат е премахване на опасни, съхнещи, пречупени, надвиснали и изкоренени дървета, застрашаващи здравето и живота на хората.

Община Габрово моли гражданите, които ползват района за отдих да се движат с повишено внимание.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица