Свържи се с нас

Новини

Корнелия Мотова: Партньорството с ТУ-Габрово е възможност за по-качествено образование

Published

on

Корнелия Мотова, директор на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово: Партньорството с Технически университет – Габрово е възможност за по-качествено образование!

Традиция и престиж на Василиадиевото училище

През 2020 година се навършват 125 години от създаването на Василиадиевото техническо училище, което води началото си от 1895 година и което и до днес продължава да бъде стожер на професионалното техническо образование не само в региона, но и в цялата страна. За авторитета на техническата гимназия говорят нейните над 20 000 реализирали се випускници, които намират удачно поле за достойна изява на придобитите професионални знания и умения и с това допринасят за просперитета на икономиката и съвременното развитие на стопанския живот в родината и в страните от Европейския съюз.

Патронният празник по традиция трябваше да се проведе на 19 декември, но поради пандемичните мерки се отлага. В чест на тази голяма годишнина ръководството на техническата гимназия заедно с родителите на обучаваните решиха да се въведе задължителна ежедневна униформа за учениците: тениска с якичка и суичър с цип, обозначени с училищната емблема.

Родителите и учениците подкрепят тази инициатива, която изгражда съзнание за принадлежност към традицията на техническата гимназия и която категорично отново доказва нейния престиж в обществото.

Иновативен подход при определяне на план – приема в техническата гимназия

В съответствие с държавната политика и във връзка със задачите, поставени от Закона за професионалното образование, както и в резултат на последователно провежданата в област Габрово местна регионална политика за подкрепа на професионалното образование, са налице много добри резултати за развитието на професионалното образование.

В тази връзка план-приемът на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ закономерно се увеличава през последните няколко години. Роля за това имат не само популяризирането на професионалното образование, а и въведените преди две години стипендии за защитените специалности. Численият състав на учениците е 522. От тях новоприетите са 123 в 5 паралелки. Има и ученици от Севлиево, Дряново и Трявна. Сред новите осмокласници момичетата са 27, което е своеобразен рекорд. Повечето от тях са се насочили към специалностите „Приложно програмиране“ и „Компютърна техника и технологии“. Стремим се към балансираме на специалностите и винаги поддържаме обучение в 4-5 професионални направления. Имаме две паралелки в ИТ-сектора, две в „Машиностроенето“, една „Автотранспортна техника“ и в направлението „Промишлена електроника“ – „Електротехника и автоматизация“. Винаги обсъждаме план-приема с нашите фирми-партньори, тъй като реализираме с тях обучение в реална работна среда – дуално обучение. В момента 39 ученици се обучават в две дуални паралелки по специалността „Машини и системи с ЦПУ“. Те провеждат практическото си обучение в 9 габровски машиностроителни компании, които са коректни партньори на училището. Много успешно завърши XII клас първият випуск с дуално обучение по специалността „Мехатроника“ и анализът показва, че обучението в реална работна среда с шестте фирми-партньори е по-ефективно от професионалното обучение в дневна форма. Държавният изпит за придобиване на професионална квалификация по практика се провежда при реални условия в присъствието на изпитната комисия, в която са включени и наставниците, които са били ментори на зрелостниците. Така те се чувстват много по-уверени и спокойни, защото познават материалната база, технологиите и обстановката.

Гимназията ще се включи и в новия проект на МОН „Подкрепа за дуалната система на обучение“ с посещения на ученици от VIII и IX клас във фирми-партньори, в които да стажуват по един ден. Те са в дуална система на обучение, но до X клас изучават специалностите предимно на теория, затова пробното стажуване ще ги подготви по-задълбочено за втория гимназиален етап. Тогава в XI клас учениците сключват трудови договори с фирмите партньори и започва практическото им обучение в реална работна среда в рамките на два дни седмично по 7 часа, а в XII клас те вече работят по 3 дни.

Ако има промяна в нормативната уредба за дуалното обучение, планираме да поискаме специалността „Мехатроника“, която е с дневна форма на обучение, да стане дуална във втория гимназиален етап от X клас. Такова е желанието на автосервизите, с които работим. Бизнесът в този сектор заявява готовност, така че ако има възможност, ще се опитаме да променим формата на обучение в дуална. Още повече, че това са паралелки с доказан дефицит на пазара на труда, а фирмите партньори имат нужда от такива специалисти. В разширената подготовка на учениците ще използваме услугите на автосервизите по отношение на електрическите и хибридните автомобили, защото трябва да разширим обучението в тази посока. Имаме подкрепа и от бизнеса, и от родителите и ако има законова възможност, ще опитаме да направим обучението дуално с 2-3 фирми-партньори.

Гимназията е изнесла практическото обучение на своите възпитаници във фирмите партньори по всички направления, с изключение на някои от темите по автотранспорта, които се провеждат в нашите работилници.

Преподавателска колегия и извънкласни дейности

Педагозите в техническата гимназия са 47, като около половината от тях са мъже. Училището има педагогически съветник, един ръководител „Информационни и комуникационни технологии“ и един външен лектор, ръководител на духовия оркестър, винаги оглавяващ шествието за Деня на славянската писменост и култура – 24 май, следван от мажоретките и випускниците.

В училището учат 4 деца със специални образователни потребности в специалност „Автотранспортна техника“, няколко с хронични заболявания и такива с обучителни трудности, за които има допълнителни занимания по проекта „Подкрепа за успех“. Има и 14 групи за занимания по интереси – спорт, клуб по религия и православно християнство, най-актуалната е групата за коронавируса, в която се обсъжда как се разпространява и какви правила и мерки трябва да се спазват. В групата по химия и опазване на околната среда пък е включена и биология. Тя е в подкрепа на здравното образование и в нея се учат да оказват и първа помощ, което ще им трябва, за да станат водачи на МПС.

Разширяване и задълбочаване на партньорството с ТУ – Габрово

Като нов директор на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ имам отговорността и съзнанието за огромното предизвикателство пред реализацията на новите посоки и бъдещата организация на професионалното обучение в тази изключително авторитетна гимназия в региона и страната. Затова перманентното разширяване и поддържането на добрите партньорски отношения с Техническия университет в Габрово ще ни даде нови опори и възможности да осигуряваме все по-качествено образование на нашите ученици. В тази връзка с подкрепата и съдействието на г-жа Таня Христова – кмет на Община Габрово, и г-н Георги Маринов – началник на РУО – Габрово, както и след промените в Закона за висшето образование през септември 2020 г. се сключи Споразумение между Технически университет – Габрово и ПТГ „Д-р Никола Василиади“, полагащо основите на взаимна подкрепа и организиране на няколко партньорски инициативи: провеждане на интегративни уроци на ученици от различни специалности в училището с преподаватели от ТУ, съвместно осъществяване на клубните занимания по интереси, в разработване на сборник- наръчник за учениците от техническата гимназия в подкрепа на дуалното обучение по специалността „Мехатроника“, в осъществяване на иновативно обучение по най-новата дуална специалност – „Електрически превозни средства“. Не на последно място е и инициативата за съвместно разработване на учебни планове, програми и учебни помагала в подкрепа на новите технически дисциплини в училището. Въвеждането на новото учебно съдържание и новите учебни програми по много специалности при нас и усъвършенстването на професионалните умения на учителите изисква интегративно обучение по формулата „Техническа гимназия – висше училище“.

Специфичен пример в това отношение е работата на нашите учители в XI клас в специалността „Приложно програмиране“, които са подпомогнати от преподаватели от ТУ чрез конкретни интегративни уроци в определени часове заедно с нашите учители. Очаква се това да създаде благоприятни условия за продължаване обучението на нашите зрелостници в габровския Технически университет. Около 30% от учениците от випуск 2020 вече са студенти в ТУ – Габрово.

Тази година учениците от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ за първи път взеха участие и в традиционната студентска научна сесия на Технически университет – Габрово, където представиха свои разработки с практическа насоченост – доклади и макет на студения ток на Тесла, създаден под ръководството на инж. Банчев. На студентската сесия бяха изнесени 59 доклада в направленията „Електротехника и електроника“, „Машиностроене и уредостроене“ и „Стопански науки“. Учениците от ПТГ Пламен Трифонов и Йордан Даскалов успяха да се преборят със студентите и получиха трета награда за доклада „Симулиране на преходни процеси в пневматична задвижваща система“ в област „Машиностроене и уредостроене“.

Разковничето за осигуряване на качествено професионално образование на възпитаниците на габровската техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ се крие в добрите взаимоотношения с местния бизнес, в партньорството с ТУ – Габрово, в креативните взаимоотношения с РУО – Габрово, с местните власти и подкрепата от държавата. Спечелени проекти и обогатена материална база Наскоро гимназията спечели със свой проект финансиране по модул „Библиотеката като образователна среда“ от Национална програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Идеята е да се дигитализира фондът и осъвремени обстановката на училищната библиотека, за да може тя да отговори на съвременните модерни изисквания за предоставяне на дигитализирана комуникация между читателя и книгата и да привлече интереса на младите хора към четенето и ученето през целия живот. Сега възпитаниците на техническото училище имат възможност да ползват ресурсите и на библиотеката на ТУ, като много от учебните часове се провеждат в залите и лабораториите на университета. Тази година за първи път трябва да се организира състезание по мехатроника, но то за момента се отлага заради пандемията. В Техническия университет се провежда и училищният кръг от Националното състезание по приложна електроника „Мога и зная как” от календара на МОН.

Участие в професионални конкурси, състезания и олимпиади

Нашите ученици участват във всички професионални състезания – „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“, състезанието по техническо чертане, на което тази година бяхме домакини, както и на олимпиади по български език и литература, физика и астрономия, по гражданско образование, по философия и др.

Учениците от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включиха и в „Седмица на професионалните умения в България“, която се проведе от 9 до 13 ноември. В рамките на инициативата те посетиха няколко габровски фирми, които са партньори на гимназията в дуалното обучение, за да ги разгледат и да видят своите бъдещи работни места в XI и XII клас.

Индивидуално и групово участваха и в онлайн изложението на Младежко техническо творчество, което се проведе в Горна Оряховица на 16 и 17 ноември 2020 г. В конкурса гимназията се представи достойно с проекта на Цветан Сомлев от XII „б“ клас с ръководител ст. учител Красимир Иванов и получи втора награда: 400 лв. и плакет на Община Горна Оряховица.

Уважаеми бивши и настоящи Василиадиевци,
В навечерието на 125-годишния юбилей на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ най-искрено пожелавам на учителите, служителите, учениците, родителите и бившите колеги и випускници на техническата гимназия, на всички бизнес партньори, на членовете на Училищното настоятелство и на Обществения съвет най-много здраве, дръзновение и вяра в делата, търпение и мъдрост на учителите и учениците за осъществяване на професионалното и духовно израстване на бъдещите техници на България! За да се сбъдне заветът на д-р Василиади и да пребъде авторитетът на техническата гимназия в XXI век! На многая и благая лета!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица