Свържи се с нас

Любопитно

Соларни съоръжения до новите площадки с подземни контейнери в Габрово

Published

on

Атрактивни соларни съоръжения ще бъдат изградени до новите площадки с подмени контейнери за отпадъци в Габрово. Това стана ясно на онлайн среща, по време на която бяха представени дейностите по пилотния демонстрационен проект в областта на управлението на отпадъците на територията на града.

Освен изграждането на атрактивни соларни съоръжения до новите площадки с подмени контейнери, ще бъде извършена доставката на сървър и допълнително оборудване за обработка и трансфер на данни, както и една част от предвидените дейности по информация и комуникация.

В рамките на проекта ще бъдат изградени две площадки за подземно сметосъбиране в централна градска част, осигуряващи индивидуален достъп и снабдени със система от датчици за предаване на данни.

Събираните разделно отпадъци ще бъдат измервани чрез специализирана машина за претегляне, а получените данни ще бъдат обобщени и анализирани.

Предстои да бъдат изградени и четири площадки за споделено компостиране – в детска градина, училище, жилищен квартал и почивна база.

Чрез проекта за първи път в Габрово ще бъде реализирана депозитна вендинг система за приемане на пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. В замяна на предадените суровини потребителите ще получават различни материали за многократна употреба.

Широка публична кампания с атрактивни, образователни и информационни събития ще съпътства дейностите по проекта с целта да представи предимствата на избраните подходи за управление на отпадъците, за да се постигне обществено отговорен модел на отношение към превенцията над образуването на отпадъци.

Предвидените в проекта средства, в размер на 390 936 лв, се отпускат под формата на безвъзмездна финансова помощ.

Чрез тях ще бъдат реализирани дейности за повишаване качеството на разделно събраните рециклируеми и биоразградими отпадъци, насърчаване на домашното компостиране и намаляване депонирането на отпадъци.

*Използваната снимка е илюстративна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Габровският карнавал вече с обновен сайт

Published

on

Габровският Карнавал вече има своята обновена виртуална къща. Тя се намира на адрес carnival.gabrovo.bg и ще приема посетители целогодишно.

С пет големи стаи и множество коридори и антрета Виртуалната къща е истинско предизвикателство за любопитните и любознателните и райско кътче за хората, които обичат да се забавляват.

Точно срещу входната врата се намират най-важните новини от кухнята на Карнавала, които информират така, че да ви оставят с чувството, че сами сте били част от приготовленията. На вратата на стаята в ляво стои надпис: О, минало незабравимо”, а зад нея ви очаква „Олелийнята”.

Черно-бялото минало на Карнавала, подредено в уникална ретро-галерия, е едно от най-големите съкровища на къщата. Ако сте почитател на ретроспекциите, за вас е стаята в дясно от новините.

Тя ще ви припомни карнавалите от 1998 година до днес. Старите лога ще ви разсмеят, а всяко мото ще ви размисли. Дори да се залутате по коридорите, едно е сигурно – все ще попаднете на интересно място.

Може да е стаята, в която се помещават нещата за малки и големи, за хора и животни, за гледане и слушане, а може и да е тази, в която „виновници” и „потърпевши” на петото годишно време говорят, говорят, говорят….

До момента, единственото, което липсва на новия дом са неговите гости. Ако искате да сте едни от първите, побързайте. Пътуването до там отнема няколко секунди, но за самото гостуване си отделете поне час!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Национална Априловска гимназия изпрати Випуск 2021

Разгледайте галерията от снимки и вижте как Национална Априловска гимназия изпрати абитуриентите си.

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

3D мапинг и музика на живо в Нощта на музеите

Published

on

Музика на живо, летни коктейли, живи дървета, 3D мапинг, приятни емоции и среща с приятели на едно място.

Интерактивният музей на индустрията в Габрово Ви кани на едно по-различно преживяване в Музейната нощ на 21 май, петък, от 20.00 часа.

И напълно по габровски – Jazz & Juice е инициативата, в която можете да се включите напълно безплатно.

Ще се радвате на хубава музика с изискано питие в двора на музея, последвани от програма с 3D мапинг.

Ще станете свидетели на оживяването на дърветата наоколо, а до 23.00 часа най-любознателните ще могат да се включат в туристически обиколки с гид.

В Нощта на музеите в Габрово на 21 май, за да отпразнуват изкуството и красотата, като демонстрират богатото художествено и културно наследство на града ни, се включват също художествени галерии и културни институции.

Извънредната програма на габровските музеи ще продължи до късно вечерта, като последен ще затвори вратите си Домът на хумора и сатирата в 24.00 часа след щуро пижамено парти и DJ шоу. Събитията започват в 17.00 часа с нестандартна програма в Националния музей на образованието и Дечковата къща към Регионален исторически музей.

В 18.00 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще бъде открита изложба, а част от картините ще оживеят пред очите на посетителите.

Желаещите да прекарат време извън града ще могат да разгледат фотографската изложба на Юнеско „Пътешествие из живите традиции“ в старото школо в Боженци, което ще бъде отворено до 23.00 часа.

Етнографски музей на открито „Етър“ ще гостува изневиделица на различните събития с неочаквани изненади и весели закачки. Разгледайте пълната програма на Нощта на музеите в Габрово и си направете щур план за петък вечер – 21 май.

ПРОГРАМА
21 май – МУЗЕЙНА НОЩ

17:00 – 19:00 Празник на щирника – градинката пред Дечкова къща
17:00 – 23:00 Забавна занималня за малки и големи в Музей на образованието
20:00 – 23:00 Джаз, джус и още нещо в двора на Интерактивен музей на индустрията
17:00 – 23:00 Картините оживяват в ХГ „Христо Цокев“
17:00 – 23:00 Добре дошли и отишли в МАИР Боженци
21:00 – 24:00 На парти в Музей дом на хумора и сатирата

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица