Свържи се с нас

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ изпълни производствена практика в Германия в условия на пандемията

Published

on

Проект: „Европейско професионално образование- как да приложим теорията в практиката чрез иновативни форми на обучение“,2019-1-BG01-KA102-061390 към програма ЕРАЗЪМ+, Образователна мобилност за обучаеми и учители в сферата на професионалното образование и обучение (ПОО) –КА102.

Мобилността за обучаеми е в сферата на професионалното образование и обучение и е насочена към ученици и обучаеми в професионални гимназии и центрове за професионално обучение.

Срок на проекта: 01.06.2019-31.05.2021г.
Продължителност на мобилността: 24.10.2020-08.11.2020г.
Обща стойност на проекта: 60 343,00 евро
Изпращаща организация: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово
Приемаща организация: Виталис –гр. Лайпциг, Шкойдиц, Германия; https://www.gut-wehlitz.de/vitalis.en.html
Продължителност на мобилността: 24.10.2020-08.11.2020г., от тях 10 работни дни, с цел провеждане на производствена практика за 12 клас, по специалности Специалности: 12 „А“ клас – Компютърна техника и технологии – работна програма „Офис приложения“ 12 „Б“ клас – Системно програмиране – работна програма „Медиен дизайн“ 12 „В“ клас – Мехатроника – работна програма „З D моделиране и принтиране“.

Целта бе реализиране на 10 работни дни в реална производствена среда – работа във фирмите по специалности – местните компании Netto Marken Discount in Schkeuditz, Halle or Leipzig, Rewe in Leipzig, Noack Getränkevertrieb GmbH in Schkeuditz, но заради КОВИД-мерките се наложи учениците да проведат своите практики в специализираните работилници на Шкойдиц, Виталис.

Ръководител на проекта е Корнелия Мотова, директор на ПТГ “Д-р Никола Василиади“ – Габрово. Координатор и ръководител на мобилността на учениците е инж. Елена Илиева-Ибовска, главен учител професионална подготовка. Ръководител на мобилността на учениците е Десимира Тодорова – старши учител по английски език.

Европейският план за развитие на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ е адекватно отражение на визията на училището. Тя преминава през 125-годишното минало на гимназията и днешното ѝ европейско битие. Като утвърдено през годините водещо средно учебно заведение за региона, образователният план на училището се формира на следните образователни ценности: високо качество на овладените професионални знания и умения, и формиране на ключови компетентности у възпитаниците; професионално развитие и успешно кариерно развитие на преподавателския състав; използване на нови професионално-образователни технологии и пазарно ориентирано професионално обучение в съответствие с бързо променящите се нужди на националната и европейската бизнес среда.

Визията може да бъде дефинирана по следния начин „Професионална техническа гиманазия „Д-р Никола Василиади“: училище с успешно минало, училище с перспективно бъдеще…“

В съответствие с европейския план на развитие и визията на гимназията, училището определя като ключови сфери на действие повишаване на качеството на обучението по специалност „Компютърна техника и технологии“, „Системно Програмиране“ и „Мехатроника“.

Като проектното поведение на Професионална техническа гиманазия „Д-р Никола Василиади приоритетно включва следните задачи: Разработване на настоящия проект, от една страна, за ученическа мобилност за посочените специалности – така се цели да се повиши ефективността на подготовката на учениците по професии „Техник на компютърни системи“ и „Системен програмист“ и „Мехатроника“ в реална трудова среда като ги въведе в нови форми на обучение; да създаде адаптивност на учениците към пазара на труда и особено към изискванията му в европейски условия; от най-съществено значение за учениците е повишената им пригодност за заетост, която да им придаде личностни и професионални качества за професионална чувствителност като самочувствие, инициативност, предприемачески дух, добра чуждоезикова подготовка за професионалното им реализиране и участие във формите на културното разнообразие на ЕС.

Разработване на настоящия проект, от друга страна, за специалисти и персонал на ПТГ „Д-р Никола Василиади” доведе до повишаване на техния капацитет и водещ европейски опит в сферата на професионалното образование и обучение чрез обмяна на добри образователни практики и прилагане на нови форми на образование.

Това доведе до успешно кариерно развитие на персонала на гимназията в следните качествени измерения: запознаване в условията на водещи европейски икономики и свързани с тях образователни структури на добри политики и практики за работа с ученици; утвърждаване на добри практики за работа с ученици при стажове във фирми; интернационализация на формите на взаимодействие на ученици с работодатели – професионален подбор, изисквания, професионално наставничество и други.

От съществено значение е и създаването на повишен капацитет в специалистите в гимназията чрез различни форми на мобилност по отношение развитието на чуждоезиковите им компетентности.

Повишаване на институционалния капацитет на ПТГ „Д-р Никола Василиади” като в плана за международно сътрудничество се включва: обмен на информация между ПТГ „Д-р Никола Василиади” и водещи европейски институции в областта на професионалното образование и обучение – и най-вече в областта на дуалното обучение.

Тази форма е нова за страната ни, а габровската гимназия е една от първите, в която се осъществява и се обучават вече наколко випуска от специалностите „Мехатроника“ и „Машини и системи с ЦПУ“. А по отношение на прилагането на дуалното обучение лидери в Европа са страни като Германия и Австрия.

Освен това техническата гимназия в Габрово е тази, на която бе възложено да разработи и вече са утвърдени от МОН, всички учебни програми за специалност „Мехатроника“ – дуално обучение, тъй като осъществява проект с Австрйската камара, относно въвеждането на дуалното обучение в България.

Професионална техническа гиманазия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово е сред пионерите в България на тази иновативна форма на обучение и затова обменът на идеи, свързани с училищните системи на професионално образование в Германия и България бе особено полезен на както за гимназията, така и за прилагането на дуалното обучение в региона и страната.

Обмен на информация за програми и проекти, предоставящи възможности за участие на страните по проблемите на професионалното ориентиране – чрез обмяна на добри образователни практики и въвеждане на нови форми на образование; – предоставяне на експертни информационни материали за динамиката на професиите и европейския пазар на труда – чрез споделяне на добри практики и лесен достъп до платформи или ресурси с цел успешна реализация на пазара на труда на нашите ученици, според професионалните им знания и компетенции.“

Проектът бе насочен към младите хора от професионално образование по специалностите: Компютърна техника и технологии, Системно програмиране и Мехатроника, както и към организиране на обмяна на добри практики за училищен персонал от тези направления.

Работният език беше английски, тъй като спечеленият проект е за две мобилности: на ученици и учители, основната цел на проекта бе разделена на три групи подцели.

За учениците:
– повишаване квалификацията на младите хора от тези трите специалности, чрез надграждане и прилагане на специфични професионални знания и умения за така търсените на пазара на труда ИТ и машинни специалности, в реални производствени условия;
– усъвършенстване на езиковите им компетенции по английски език, както и приложение на техническия чужд език в реални работни условия, решавайки зададените и/или възникнали технически проблеми;
– развиване на социалната им комуникативност и самочувствието им на равноправни европейски граждани;
– обогатяване знанията им за културата, бита и традициите на друга европейска страна;

За учителите:
– усъвършенстване образователния процес чрез обучение на учителите за прилагане на иновативни и интерактивни подходи и форми на обучение, включително по темата за дуално обучение в Германия, която е лидер за тази форма на обучение в Европа;
– чрез обучение подобряване на професионалните компетенции и профил на участниците, с цел успешно кариерно развитие на преподавателите;
– подобряване на езиковите компетенции на преподавателите в училище в подкрепа на езиковото многообразие, интернационализацията на образованието;
– насърчаване развитието на ученето през целия живот чрез подкрепа на транснационална мобилност;
– създаване на възможност за осъществяване на международни контакти между преподавателите и в подкрепа на съзнанието за европейско гражданство и идентичност;

За училището:
– развитие на европейското измерение в училището чрез по-интензивно чуждестранно сътрудничество;
– сравняване практиките в училището с практиките в училищата в чужбина и извличане на добри страни на образованието в Германия, които са приложими и у нас;
– подобряване капацитета, атрактивността и международното измерение на училището.

Мобилността дава възможност за критично обмисляне на собствените педагогически практики и е начин да се види как се правят нещата на други места,да се заемат най-подходящите модели.

Насърчава се по-доброто разбиране на културните различия и осъзнаването на Европейското измерение на преподаването,подпомага учителите в процес им на обучение и подкрепя професионалното им развитие.

Мобилността е полезна и за учениците. Среща с връстници от други страни помага на младите хора да обогатят междукултурни и чуждоезикови си компетенции. Времето, прекарано в чужбина, разширява гледната им точка за училището, за ежедневието в Европа и за разнообразната й култура.

Етапи за реализиране на проекта – реализирани до момента: Подписване на договор между ПТГ“Д-р Никола Василиади“ – Габрово – ЦРЧР/Център за развитие на човешките ресурси, определящ реда и условия за финансирането и реализирането на проекта/. Процедура по селекция на учениците за участие в проекта, според заложените критерии и показатели в проекта – вече осъществена. Ефективна комуникация с фирмата – партньор – Виталис, относно работна програма, логистика, настаняване и културна програма. Навременна адаптация на времевия график взависимост от ситуацията КОВИД-19.

Реализиране на мобилностите:
за 20 ученици – от 24.10.20-08.11.20г.
за 5 учители – от 24.10.20-01.11.20

Проведени са кръгли маси на 24 и 25 ноември 2020 г.

Присъдени сертификати:
Европас мобилност EuroPASS Mobility
Европейската кредитна система за професионално образование и обучение (ECVET) – за пръв път се валидират професиите „КТТ“, „СП“ и „М“ според европейската кредитна система – за проведената практика в Шкойрдиц на всеки от учениците бяха присъдени 5 кредита за професионални компетенции и умения.

Постигнатите резултати са:
– повишаване и надграждане на теоретическите и практическите умения, придобити чрез работа в чуждоезикова страна.
– развиване на умения за креативно мислене при решаване на конкретен проблем, свързан професията им.
– придобиване на европейско съзнание и самочувствие.
– повишаване на езиковите компетенции по английски, което е задължително условие за успешна комуникация в професионалната им област
– конкретните нужди за проекта са продиктувани от желанието на училищното ръководство да осигури на учениците си Европейско професионално образование, а на учителите си – по-широк поглед за иновационите форми на обучение и споделяне на добри европейски практики относно организацията и провеждането на професионалното образование.

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица