Свържи се с нас

Икономика

Зелената сделка във фокуса на енергийна конференция в Габрово

Published

on

Община Габрово ще бъде домакин на XXII конференция на Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“ на тема „Зелената сделка и Обновителната вълна: политики, финансови механизми и техническа помощ за местните власти“. Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Събитието ще се състои на 12 и 13 ноември 2020 г. присъствено до 30 души и чрез директно излъчване в онлайн платформата Зуум, чрез която ще могат да бъдат задавани и въпроси.

Конференцията ще се фокусира върху възможностите, свързани с ролята на Европейската зелена сделка, политиките и мерките в подкрепа на обновяването на сградния фонд, инициативата „Обновителна вълна“ (Renovation Wave) и ролята на местните власти за успешната реализация на национално ниво.

На снимката: Блок на бул. „Могильов“ № 15-21 в Габрово, саниран по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Архитектурно решение – Павлета Василева, изпълнител – „Инфра билд проект“. Трето място за термично саниране в конкурса „Фасада на годината 2018 – 2019“.

Ще бъдат представени предстоящите проекти за общинско енергийно планиране, енергийната бедност, финансиране и нови дейности за обучение в сферата. В допълнителна сесия ще се проведе информационният семинар „Общински енергиен мениджмънт: ползи, добри практики и възможности за внедряване в българските общини“.

Експерти от Националния доверителен екофонд и Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ ще анонсират критериите за участие чрез подкрепата на проект MEMS по линия на Европейската климатична инициатива (EUKI). В събитието чрез онлайн връзка ще се включат кметът на Община Габрово и председател на УС на „ЕкоЕнергия“ Таня Христова, зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, изп. директор на Националното сдружение на общините в Република България Силвия Георгиева, изп. директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие инж. Ивайло Алексиев, председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев, Сибил Щойвер от Европейския институт за сградни характеристики и др.

Линк към онлайн платформата за излъчване Zoom: https://us02web.zoom.us/j/8807832238.
Линк за регистрация: https://forms.gle/DnGMyUj5ZAem966u9.

Програмата и повече подробности за конференцията са публикувани на http://www.ecoenergy-bg.net/, както и на www.facebook.com/ecoenergybulgaria.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Европейско финансиране за бизнеса в Трявна

Published

on

На 14 април, сряда, от 10.00 часа, екипът на Областен информационен център – Габрово организира онлайн събитие за представяне на възможностите за европейско финансиране, насочени към бизнеса от Трявна, през програмния период 2021-2027 г.

По време на срещата ще бъдат представени проектите на програмите, чрез които бизнеса от Трявна може да постигане иновации и растеж, да получи средства за насърчаване на мерките за енергийна ефективност и прехода към кръгова икономика, да се създадат партньорства между работодателите и образованието, да се насърчи заетостта и развият уменията на работниците и служителите и др.

Онлайн информационната среща на ОИЦ – Габрово с бизнеса от община Трявна ще се проведе в платформата ZOOM, със следните параметри: https://zoom.us/j/92984688018?pwd=THNzOC8rMlc0VmI0eksyc2p3aCs0Zz09

Meeting ID: 929 8468 8018
Passcode: 713021

Участието в събитието е безплатно!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Фестивалът „Семе българско“ ще се проведе в средата на май

Published

on

По традиция национален фестивал „Семе българско“ винаги се е състоял на Лазаровден и Цветница, но поради пандемията от КОВИД-19 тази година седмото му издание ще се състои на 15 и 16 май в Севлиево и „Казармите“.

Посланието на инициативата е за съхраняване на българския род и природа, преодоляване на демографския срив чрез възвръщането на изконните български добродетели и ценности, една от които са децата.

Домакин и партньор на събитието е Община Севлиево, а идеята и организацията на фестивала са на рекламна агенция „Елмазови” ООД.

На 15 и 16 май за седма поредна година парк „Казармите“ в Севлиево ще събере на едно място пазителите на българското в рамките на националния фестивал „Семе българско“.

Всички участници и инициативи ще обявим в следващи публикации.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Изтича срокът за декларацията на вида и размера на авансовите вноски за 2021 г.

Published

on

На 15 април изтича срокът за подаване на декларация за определяне на вида и размера на авансовите вноски за 2021 година, информират от габровския офис на НАП. От тази година е променен редът за деклариране на авансовите вноски.

Това става с подаване на декларацията по чл. 87а и чл. 88 от Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/В Габровска област задължени да подадат такива декларации са 848 дружества. До този момент такива са подали 468 дружества.

Формулярът се подава от лицата, подлежащи на облагане с корпоративен данък по реда на ЗКПО, както и от физически лица, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително еднолични търговци, и от физически лица, регистрирани като земеделски стопани, избрали доходът от стопанската им дейност да се облага с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/.

Декларация не подават лицата, които са освободени от авансови вноски и не са избрали да правят такива съгласно чл. 83, ал. 3 от ЗКПО.

Това са:

  • лицата, чиито нетни приходи от продажби за годината преди предходната година (2019 година) не превишават 300 000 лв.;
  • новоучредените през 2020 година и през 2021 година данъчно задължени лица, с изключение на новоучредените в резултат на преобразуване по Търговския закон.

Декларация се подава и ако прогнозният данъчен финансов резултат е отрицателна или нулева величина, но лицето е задължено да извършва авансови вноски. Декларацията се подава само по електронен път (чрез портала за електронни услуги на приходната агенция, достъпни с електронен подпис).

На 15 април изтича и срокът за внасяне на месечните авансови вноски за корпоративния данък за януари, февруари, март и април и на тримесечните авансови вноски за първо тримесечие за корпоративния данък по ЗКПО за 2021 година.

Най-бързо и лесно внасяне на суми към бюджета, без такси, се извършва чрез виртуален ПОС-терминал в портала за електронни услуги на НАП.

Повече информация за попълване на декларациите и за плащане на дължимите данъци клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация 0700 18 700 на цената на един разговор, на интернет страницата на агенцията или в офиса на НАП Габрово на ул. „Радецка“ №11.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица