Свържи се с нас

Новини

Напусна ни Боян Ботев – достоен българин и севлиевец

Published

on

Тази сутрин почина Боян Ботев, съобщи sevlievo-online.com.

„Отиде си на 44 г. Внезапно и тихо. Много е трудно да пиша за Боян Ботев в минало време. Истината е, че новината за смъртта му все още ми се струва като зловеща шега. Де да беше… Боян беше от хората, за които „да“ означаваше „да“ и „не“ беше категорично отрицание.

Компромисите не му бяха по сърце, отстояваше собствената си позиция и вяра. А вярваше в правото ни да живеем в уреден свят, в това, че сме призвани да пазим всичко, за което си мислим, че ни е даденост – гората, реката, водата.

Водеше своите битки праволинейно и неотстъпчиво.

Пишеше писма до институции, търсеше отговори, предизвикваше проверки, организираше граждански подписки, срещаше се с граждани и управляващи и всичко в името на реда и правилата.

Създаде сдружение „Граждани за Севлиево“ с единствената цел да отстоява гражданските права на севлиевци. Не получи облаги от това, но не ги и търсеше.

Интересът му от обществената работа беше гражданският интерес. Дори когато стана общински съветник с лекота се оттегли, заявявайки: „Сбърках, ще си понеса последствията“. Други нямаха това достойнство.

Пак по това време реши да се раздели с част от изнеса си, защото „аз не мога ако ме потърси един гражданин за помощ, да му кажа: изчакай, имам работа“.

Заради съветничеството се оттегли от председателското място в сдружението. Защото „аз не мога да контролирам как работи Общинският съвет, а да съм един от тях“.

Стига ли това, за да стане ясно що за човек беше? Боян беше от различно тесто. Естествено, че имаше и недостатъци, кой няма. Най-големият – не умееше да прави изгодни споразумения.

Севлиево заемаше голямо място в сърцето му. Спомнете си кой поведе севлиевци срещу водата през 2016 г. Кой организира подписката с 10 000 подписа и я внесе в институциите? Кой организира протестите на пътя София – Варна и не спря да натиска управляващите за решения

Дори не се наемам да изброя сигналите, които е подавал за сечи в севлиевския балкан. Натискаше за проверки и за един отсечен клон, а получаваше упреци. Не се отказа обаче.

Последното писмо, с което потърси отговори, беше до министъра на земеделието и горите Десислава Танева. С него поиска ревизия на проверка за незаконна сеч, извършена по негов сигнал. Срокът за отговор тече, дано се получи, въпреки, че Боян вече го няма.

Това е. Боян вече го няма“, написа емоционално журналистът Емилия Димитрова.

Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ и „Севлиево онлайн“ изказват най-искрените си съболезнования на близките и приятелите!

Дълбок поклон пред паметта му!

Култура

Обявиха победителите от конкурса „Няма по-верен приятел от книгата“

Published

on

Професионалния празник на библиотекарите в България – 11 май Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ отбелязва с обявяването на резултатите от литературен конкурс за есе на тема „Няма по-верен приятел от книгата” (Ърнест Хемингуей), посветен и на 160-годишнината от създаването на габровската библиотека – знакова годишнина за библиотечния екип, надслов, под който ще премине цялата 2021 година.

Конкурсът бе проведен сред деца и младежи на възраст 10 – 19 години (5 – 12 клас) в две възрастови категории. От постъпилите 33 есета комисия излъчи следните победители в двете групи.

От 10 до 14 години (5 – 7 клас) Първо място спечели Пламена Христова Коларова от Габрово, втора след нея остана Даяна Адриан Аврамова от Габрово, а на III-то място бе класирана Андреана Манолова Манолова, също от Габрово.

От 15 до 19 години (8 – 12 клас) конкурса спечели Павлина Асенова Бояджиева от Габрово, втора бе класирана Мая Росенова Минчева от Габрово, а трети – Тонислав Георгиев Глушков от Габрово.

Поощрителни награди журито присъди на Ниляй Нургин Шериф, Симона Людмилова Василева и Мартин Валентинов Иванов.

Ръководството и екипът на Габровската регионална библиотека благодарят на учениците, взели ангажирано и вдъхновено участие в този конкурс!

„Благодарим за Вашата обич към словото, към книгата и четенето, пожелаваме на всички здраве и успех в придобиването и споделянето на знания и умения през целия живот!“, сподели директорът на РБ „Априлов – Палаузов“ Савина Цонева.

Наградите ще бъдат връчени в навечерието на 24 май на специална церемония, за която победителите ще бъдат уведомени лично. Есетата ще бъдат публикувани на сайта на РБ „Априлов – Палаузов“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„Чардафон“ е на финал, Антонио очаква купа

Published

on

Мъжкият отбор на „Чардафон“ очаквано се класира за финала на Българската Баскетболна лига „Б“ група Център, след като в полуфиналните плейофи не даде много шансове на юношите на тима, участващи в първенството под името „Чардафон кидс“- 90:65 и 73:65 в двете срещи.

Новината съобщи габровският печатен ежедневник „100 Вести“. Другият претендент за купата все още не е определен, след като във втория мач, игран в събота в зала „Орловец“ в Габрово, свищовските студенти от „Борисов студио“ надделяха над плевенския „Предаторс“ с 67:57, 77:80 в в първия двубой.

За играещия треньор на „Чардафон“ Антонио Станков златните медали няма как да се изплъзнат на неговите подопечни.

Цялата статия за очаквания финал на габровци можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриха изложбата на Мирян Колев „Призрачни села“

Published

on

В галерия Казаков бе открита аудиовизуалната изложба “Призрачни села” на Мирян Колев. Куратор на изложбата е Христина Барева. Тя представлява тридесет подбрани фотографии, придружени от звуците на минималистичния албум “Ghost villages” в поетично-сетивно пътешествие, което среща духовете на миналото с енигмата на природата.

Музикалният албум е композиран от звуци, записани на терен в изоставени села в Тревненския балкан, отделени от пътя и отделени от човешкото присъствие. Аудиовизуалният проект на Мирян Колев започва със заснемането на обезлюдени места, които приютяват останките на минало, недокоснато от хаоса на сегашната пандемия, бавно поглъщано от гората.

Мирян Колев е интердисциплинарен артист, с многогодишна практика и интереси в сферата на експерименталната, електроакустична, амбиент музика и саунд арт. Зад гърба си има единадесет самостоятелни албума с личния си проект E.U.E.R.P.I. и още множество участия в компилации.

От 2012 г. насам е композирал, импровизирал и изпълнявал на живо музика в България, Норвегия, Южна Корея, Монголия, Сърбия, Румъния, Чехия, Германия, Австрия, Литва, Латвия, Естония Ирлания, Полша, Унгария и други страни.

След като завършва образованието си по джаз китара, започва да експериментира със звука като използва софтуерни ефекти и добавя звуци от нетрадиционни инструменти и предмети в своите композиции.

От няколко години насам използва записани звуци от терен и разширява измеренията на артистичното си амплоа, като интегрира фотография в своите проекти. Изложбата „Призрачни села” е логично продължение на артистичен път, който се простира извън рамките на конкретен стил или техника.

Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Община Трявна, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство и подкрепата на Национален Фонд “Култура“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица