Свържи се с нас

Култура

Награди за пианистите от Музикален клуб „Весела“

Published

on

В рамките само на седмица, възпитаниците на клавирния педагог Весела Пенева се представиха с оценка „Отличен 6“ на два музикални конкурса в Пловдив и София.

Първа награда и ГРАН ПРИ от 20-то издание на Националния конкурс „Милчо Петров” – Пловдив-2020 спечели Любомира Ангелова 11 клас.

С единодушно решение на журито, младата пианистка завоюва най-високото отличие на конкурса. Това е заслужена награда за сериозния интензивен труд, който Любомира полага по пътя към своето музикално усъвършенстване.

Като настоящ победител, на нея се пада честта да открие следващото издание на конкурса „Милчо Петров” през 2021 г.

В индивидуалното представяне, в същата възрастова група, Първа награда спечели Виктор Василев, 8 клас, а Полина Флориду / 6 клас/ – Втора награда.

За седми пореден път, деца от Музикален клуб „Весела“ взеха участие в Международния конкурс за пианисти – непрофесионалисти „ВИВАПИАНО” – София -2020.

От това издание на конкурса, всички представители на Музикален клуб „Весела“ са изключително удовлетворени.

Носители на Първи награди в групата на клавирните ансамбли станаха именно двата габровски клавирни дуета Полина Флориду – Виктор Василев и Любомира Ангелова – Светослав Цифудин, които същевременно направиха своя отличен дебют в изпълненията си на 4 ръце.

Първи награди за индивидуалното си представяне в своите възрастови групи спечелиха Виктор Василев, 8 клас, и Светослав Цифудин, 10 клас.

Като носители на Първи награди – Виктор, Светослав и двата клавирни дуета, получиха покана за участие в гала- концерта.

Там бяха обявени носителите на Специални награди, които станаха притежатели на красиви Кристални плакети.

Специалната награда на името на знаменития пианист на нашето време Антон Диков, дойде в Габрово, спечелена с почти максимален брой точки от осмокласника Виктор Василев.

Младите пианисти от Музикален клуб „Весела“ представиха достойно себе си и Габрово на Международния конкурс ВИВАПИАНО – София – 2020.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица