Свържи се с нас

Новини

Единадесет са заразените за последните 24 часа с К-19

Published

on

Единадесет са новите положителни проби на коронавирус в област Габрово. Това сочат данните Регионалната здравна инспекция в Габрово, които са за последното денонощие, 20 октомври.

Най-много заразени има в Габрово. Установени са 7 случаи, при 70-годишна жена и шестима мъже, на възраст от 21 до 53 години.

Останалите четирима потвърдени с КОВИД -19 са в Севлиево. Положителни проби са дали три жени, на възраст 56, 57 и 58 г., и 40-годишен мъж.

От потвърдените 11 случаи в областта двама са хоспитализирани с вирусна пневмония, шестима са с грипоподобни симптоми и провеждат домашно лечение, а трима към момента са без симптоми на заболяването.

Новорегистрираните случаи са епидемиологично проучени. Изготвени са и са връчени предписания на контактните лица на заболелите за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Архивът показа фотографии от студентския празник

Published

on

Габрово става университетски център през 1964 г., с откриването на Висш задочен общотехнически институт с Указ № 395 от 4 авг. 1964 г. на Президиума на Народното събрание. ( днес Технически университет – Габрово).

Тук се подготвят вече повече от 50 години квалифицирани специалисти за нуждите на машиностроенето, електротехниката, хуманитарни и обществени специалности.

Всяка година , както и всички други българските студенти, те отбелязват своя празник на 8 декември.

Запазени фотографии в Държавен архив – Габрово ни показват усмихнати и жизнерадостни млади хора – студенти в Габрово от далечната 1975 г.

Снимките се съхраняват във ф. 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотообслужване” на Държавен архив – Габрово.

Фотограф е Кирил Георгиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Външната и вътрешната ВиК мрежа на Кметовци е готова

Published

on

Завърши реконструкцията на външната и вътрешна водопроводна мрежа на съставните села на кметство Кметовци, която вече е въведена в експлоатация, информира зам. – кметът на община Габрово инж. Деян Дончев.

Целта на ремонтните работи бе свързване на Напорен резервоар „Кметовци“ чрез нов клон с Напорен резервоар „Боженци“, подмяна на хранителен водопровод към с. Кметовци, намаляване загубите на вода и подобряване качеството на услугата водоснабдяване на населените места на територията на кметството.

През декември миналата година Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигури половин милион лева за реконструкцията на водоснабдяването на селата от кметство Кметовци.

При съществуващата тогава схема на водоснабдяване, само с. Боженци бе директно захранено от язовир „Христо Смирненски“, а останалите села се водоснабдяваха от местни водоизточници.

С осигуреното финансиране бе изпълнен целия проект и всички съставни села вече могат да получават вода от габровския язовир.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НЧ „Пенчо Славейков 1871“ отбеляза своя юбилей

Published

on

На 6 декември тази година Нарочно читалище “Пенчо Славейков 1871” – гр. Трявна отбеляза своя 150-годишен юбилей! Културното средище е основано през 1871 година, навръх големия християнски празник – Никулден.

Историята разказва, че първоначалната идея за неговото създаване се зародила в една късна вечер в дома на учителя Христо Даскалов от Апостолът на Свободата – Васил Левски и един от най-върлите му съмишленици – тревненският революционер Ангел Кънчев.

Празникът по случай 150 години НЧ “Пенчо Славейков 1871” – гр. Трявна бе отбелязан от културните дейци в зала “Дръзновение” към читалището. При спазване на действащите противоепидемични мерки срещу КОВИД-19 в страната в момента, музикалната програма събра целия колектив на читалищното настоятелство, представители на обществени, образователни и културни институции на територията на Община Трявна.

Веднага след това бе представена презентация, разказваща нагледно цялата история от основаването на читалището до наши дни.

Приветствие към всички присъстващи отправи председателят на читалищното настоятелство – Илия Сираков, който пожела здраве и подчерта, че въпреки тежките времена и изпитанията, на които сме подложени през последните две години, тревненци обичат своите празници и винаги намират начин да ги уважат.

Приветствие отправи и зам. кметът на община Трявна – г-н Марин Маринов, който от свое име и от името на кмета на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева, благодари за дългогодишната културна дейност, която читалищните дейци развиват и с която непрестанно обогатяват просветния, духовен и културен живот на Славейковия град.

Зам. – кметът връчи на председателя на читалищното настоятелство поздравителен адрес от името на кмета на Община Трявна. За празничното настроение на гостите допринесоха музикалните изпълнения на деца от Детска школа по изкуството “Янко Мустаков”, с художествен ръководител Николина Кирилова, Григор Николов и камерен хор Еуфоника, както и красивите музикални изпълнения на пиано и акордеон.

По случай своето 150-годишно честване, НЧ “Пенчо Славейков 1871” – гр. Трявна бе наградено със специален плакет от Съюза на българските народни читалища, а председателят Илия Сираков бе удостоен с почетен медал за своите заслуги.

Почетни грамоти бяха раздадени и на видни граждани и членове на читалищното настоятелство, които със своята дейност също са допринесли за развитието на културния живот в Трявна.

По време на събитието бе представена колекция от книги и материали, които са част от дейността на Литературния кабинет към НЧ “Пенчо Славейков 1871” – гр. Трявна, а специално подготвена изложба с карикатури на небеизвестния по цял свят Веселин Зидаров разсмя присъстващите гости.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица