Свържи се с нас

Новини

Старопланинските хижари се събраха отново на Узана

Published

on

В навечерието на християнския празник Света Петка, за тринайсти пореден път хижарите от Централна Стара планина се събраха на едно място, за да обменят информация и да споделят часове на добро настроение.

В просторната открита поляна на планинското било в югоизточния край, където е най-старата хижа в габровския Балкан, добра среща си дадоха стопани на Старопланинските домове.

В подножието на най-високия връх в региона – връх Коруджа (Исполин), в топлата хижа „Узана“, наричана още „Партизанска“, се събраха силните духом. Тези мъже и жени, които години наред живеят с нормативната уредба на Планината и нейните закони – хората, които години наред срещат и изпращат всички нас, които искаме да се докоснем до планинските висоти и за кратко да избягаме от ниските страсти на урбанизираните низини.

Хората, които години наред спасяват дръзналите да не се подчинят на планинските закони и на които винаги можеш да разчиташ, ако си щедър в отношението си, както тях.

Началото на срещите беше дадено преди 13 години от хижаря на заслон „Ботев“ – Вальо Ангелов. Той, който се посвещава на Старата и достолепна прелест, след една негова среща с нейната строгост, суровост и дава обет и прави днешния обновен заслон, защото преди това е бил изоставен и приличащ на обор.

Вальо, който всички негови колеги ценят и който решава, че със срещи на колегите му, опитът трябва да се обменя. Събирането този път започна със свещеническа благословия от отец Рафаил Павлов, свещеник от храмовете на пловдивските села Каравелово и Климент.

Отец Рафаил, един човек, посветил се изцяло на вярата не случайно, а в резултат на редица житейски събития. През 80-те години заедно със своите родители са били хижари на хижа „Венера“. Дядо му Рафаил, по бащина линия, е бил гордостта на село Каравелово – бил е царски свещеник и служил в параклиса в Царска Бистрица.

Талантът му в пеенето и натискът на негова близка го кара да завърши Духовната семинария в град Пловдив, а след нея магистратура във Великотърновския университет със специалност „Психология“.

Насърчение получил от тогавашния владика на град Пловдив – Арсений, а негов духовен наставник е бил дядо Добре Добрев, най-големият дарител на Храма „Свети Александър Невски“. Полезно е присъствието му и тук в планината. То е единение с дейността на хижарите – и едните, и другите се грижат за душата да е волна, да е пълна с енергия.

Защото, както казва отец Рафаил: „Душата не може да се пипне, не може да се види, не може да се притегли. Но може да се вникне в нея – тя е вид енергия… Душата е като планината – необятна и подходът към нея трябва да е внимателен като при отиването в планината.“

С благослов от свещеника и курбан, приготвен от любимеца на хижарите Аврам Арменов Лилов от град Сопот и Димо Мичев и максимата от майсторите, че „от врял курбан и греяна ракия, никой не се е изгорил“ премина вечерта в разгорещени разговори и танци. Вечерта бе озвучена от двамата представители и верни приятели на туризма Катя и Христо Георгиеви от северняшкия оркестър „Нашенци“.

Тазгодишният домакин, хижарката на хижа „Узана“ – Милена Ботева, посрещна гостите си с питите, с които печели почитатели на вкусния хляб и с гальовното обръщение „мили мои“.

Пожела тези срещи да продължат и никой да не липсва в годините напред. Ръководството на Български туристически съюз се включи също в среща. В присъствието на председателя му доц. д-р Венци Росманов, секретаря по инвестиционната дейност Георги Бенчев и експерта по организационна дейност – Иван Тодоров, стопаните на планинските домове отправиха въпроси, които от години възникват и търсят рационално решение.

В срещата участваше и представител на Младежката туристическа секция към „Сърнена гора“ – един млад човек, който всяка година мотивирано грабва подрастващите за участие в Похода „Козлодуй-Околчица“ и който мотивирано показва прелестите на родните планини и тези на съседните нам държави.

В присъствието на миналогодишните домакини от хижа „Партизанска песен“ – голямото семейство Кръстеви, на Милена Ботева, която приюти тринадесетата среща на хижарите в хижа „Узана“ („Партизанска“), единодушно се одобри следващата по ред да бъде при най-танцувалното семейство – Теодора Златанова и Тончо Петров, стопаните на хижа „Васильов“.

И ако 13 за някои е фатално число, то за хижарите не е, защото 13 за тях е духовно число. Фатално може да бъде само, ако всички ние не осъзнаем, че отношението ни към Господарките – Планина и Околна среда, трябва да е взаимно – така, както получаваме дарове от тях и ние да даряваме своето адекватно поведение!

Автор: Тодорка Мирчева, кметски наместник на кметство Зелено дърво.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Кола се озова на мантинелата на изхода на Габрово (снимки + видео)

Published

on

Лек автомобил „Пежо“ самокатастрофира на изхода на Габрово в посока Велико Търново. Пътният инцидент е станал на прав участък днес, 24 май, около 15.00 часа, в района на изоставената бензиностанция, научи „Габрово Нюз“.

Френският автомобил се озовал върху самата мантинела, отсичайки по пътя си няколко стоманени колчета на крайпътното съоръжение. Той се е движил от кръговото кръстовище пред „СТС“-а в посока към Велико Търново.

Лекият автомобил е бил управляван от младо момиче, а заедно с нея в превозното средство е имало и момче. За щастие и двамата са невредими и не са пострадали при катастрофата.

По сведения на „Габрово Нюз“ девойката, която не е имала особено голям стаж зад волана, е шофирала плътно в дясно на пътното платно, като по неизвестни засега причини е навлязла в банкета, след което се качила върху мантинелата.

Колата е преминала близо 50-на метра по съоръжението, което в едната си част е силно повредено и деформирано, след което е спряла.

На мястото на катастрофата се отзова екип на пътна полиция, който взе отношение по настъпилия инцидент, видя репортер на „Габрово Нюз“, който посети местопроизшествието минути след настъпването му.

По непотвърдена информация пробата за алкохол е отрицателна. Настъпилите материални щети по катастрофиралия автомобил са значителни.

Пътнотранспортното произшествие е посетено и обслужено по административен път от екип на полицията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Как се е празнувал в миналото 24 май в Габрово?

Published

on

За празнуването на 24 май в началото на XX век, разказват спомените на учителя в Априловска гимназия Павел Йовчев, които днес Държавен архив – Габрово прави публични за широката общественост.

„За настроенията и вълненията на нашите предшественици, за празника и духа на 24 май се връщаме назад във времето чрез спомените учителя по естествена история в периода 1907-1932 г.

Училищният празник на 11 (24) мй, в който се чествува паметта на на Кирила и Методия, в Габрово по традиция се празнува всяка година по един и същи начин.

Ето как бе отпразнуван този ден през 1908 г. Учениците не носеха формено облекло. На 10 май-стар стил, по задължение всички ученици донесоха в гимназията цветя за венци, с които окичиха класните си стаи. Един голям венец поставиха над входната врата на гимназията. На най-добрите ученици се раздадоха знамена. Била е заведена практика, всеки клас и паралелка да си има свое знаме.

Пристигнаха учениците и ученичките от всички училища в града, носейки своите знамена. В Габрово имаше Девическо петокласно училище, Стопанско трикурсно и Техническо училище. Учениците и ученичките бяха подредени под строй – нямаше учител по гимнастика (физическо възпитание). Поканени бяха кмета, училищното настоятелство, родителите на учениците, чиновници и свободни граждани дошли да вземат участие в това всенародно тържество.

Според обичая, отслужи се молебен, в който се поменаха имената на Априлов и на всички починали учители. След тази церемония, един учител произнесе реч за голямото историческо и културно значение на великото дело на славянските просветител Кирил и Методий. Ученици и ученички изнесоха декламации за прослава на скъпите за нашия народ първоучители. Ученическият хор изпя подходящи за случая възторжни песни. Екна химна „Върви народе възродени, към светли бъднини върви”.

След това тържество започнаха игри-хора от учениците, отделно – ученичките. На тези хора вземаха участие учители, учителки и граждани. Някои ученици, по-решителни вдигаха директора на ръце и го молеха да разреши да не се учи другия ден. Разрешението се разнесе бързо и зарадва много най-вече мързеливите ученици. Учителите поканиха гражданите да заповядат в салона на гимназията. Много граждани се отзоваха на поканата. Тук те се запознаха с учителите. Весели и засмени си разправяха разни случки и анекдоти из ученическия си живот, за техните учители, другари и пр. Те бяха поканени със сладкиши, бонбони, а желаещите и с разни напитки.

Като благодариха и поздравиха учителите за стореното от тях по изнасяне на това тържество, гражданите останаха доволни, ръкуваха се и се разделиха с учителите.

В 2 часа след обед, учениците се събраха в двора на гимназията, от гдето под строй с учителите си отидохме в местността „Падало” (там нямаше още никакви здания, нито гара, която се откри през месец август 1912 година) (днес е квартал на Габрово, жп гарата е открита на 29 ян. 1912 г., бел. Държавен архив – Габрово).

Тук пристигнаха учителите със своите ученици от всички училища в града, родителите на учениците, граждани-мъже, жени, деца, същински панаир. Още преди обед бяха заели местата си разни продавачи на кестени, фъстъци, семки, сладкиши, сода, лимонада, боза, плодове, череши, какво ли не. Училищното настоятелство раздаде на учениците от основните училища сусамени кравайчета.

Тук се залюляха кръшни хора от учениците. Някои по-смели и нахални ученици, вдигаха Директора да им разреши да играят смесени хора. До тогава това нещо не се позволяваше. Сега за първи път им се разреши. Свири им градската духова музика, а учениците-с цигулки, китари, акордеони, не липсваше и гайда. Игрите и веселието продължиха до вечерта. Весели и доволни учениците с песни си разотидоха по домовете. Тъй завърши училищния празник, в който се чествува паметта за делото на Кирила и Методия. Ученическа духова музика нямаше. Не беше въведен ред – да се прави манифестация през града.”

Учителят Павел Йовчев пише спомена си през 1958 г. по молба на редакцията на сп. „Наша родина”. Споменът е съхранен във фонда на Националната Априловска гимназия в Държавен архив – Габрово. Тук се пази и личния фонд на Павел Йовчев. Документите са достъпни за читатели и изследователи. Нямаме разкрити запазени снимки от празнуване на 24 май, описано в спомена на учителя Йовчев.

Илюстрираме настроението на празника с една по-късна снимка, манифестация по случай 24-ти май – на площад „1 май 1876 г.“ в Габрово, с участието на духовия оркестър при Априловската гимназия с диригент Петър Чаракчиев.

Зареди още

Новини

Областният управител: 24 май е най-българският и най – светлият ден!

Published

on

УВАЖАЕМИ ДЕЙЦИ НА КУЛТУРАТА, НАУКАТА, ИЗКУСТВАТА,
УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СТУДЕНТИ, УЧЕНИЦИ,
УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТ ГАБРОВО,

Чест е за мен да Ви поздравя с празника на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост – 24 май! Най – българският и най – светлият ден, в който празнуваме буквите и техните създатели, силата на словото и претворяването му в различните изкуства. Връщаме се към това истинско богатство, което ни учи, помага ни да общуваме, да изразяваме своите мисли, чувства, мечти и да формулираме цели и начини за тяхното реализиране.

Празнуваме красотата на българския език, почитаме училищните реликви и символи, показваме високи достижения в науката, изкуствата, културата и всичко в един ден – 24 май. Богата е палитрата от дейци на културата, просветата и изкуствата от област Габрово, на които днес също трябва да кажем „благодаря“. Благословени сме с предците ни, от които се учим, от всички онези, вдъхнали живот и дръзнали да бъдат първи – музиканти, писатели, поети, художници, учители. В днешния ден нека отправим поглед към хората на духа. Защото духът ни крепи и ни дава сили, това ни обединява, това е езикът, на който всички народи „говорят“ и ни води „по мирни и светли пътеки“. Днес, често ще си припомняме „че и ний сме дали нещо на света“, но това още повече ни задължава да ценим високо културата, просветата и науката, извисен дух и жажда за знания. Да пазим буквите – най – красиви сред останалите. Словото – така могъщо и отварящо хоризонти. Книгата – „Издигай я! Приятел й бъди!“

Пожелавам Ви здраве и светли бъднини!Честит 24 май!

РАЛИЦА МАНОЛОВА
Областен управител на област Габрово

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица