Свържи се с нас

Новини

Габрово бе домакин на семинар за дигитална трансформация на Общините

Published

on

Практически семинар, под надслов „Работещата дигитална община“, се проведе през изминалата седмица в Габрово, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета. Организатор бе „НСОРБ – Актив“.

Форумът събра над 50 представители на общини от страната, които са с потенциал за функциониране на паркинг зони и развитие на платени паркинг услуги. Участниците се запознаха с прилагания от Общинско предприятие „Паркиране и репатриране“ в Габрово електронен продукт за организация на паркирането в т. нар. „Синя зона“.

Експерти от фирмата „С&T България“ ЕООД представиха резултатите и как те допринасят за повишаване качеството на общинските услуги, увеличаване на местните приходи и по-добра среда.

По думите на директора на предприятието Рачо Илиев благодарение на софтуера с малък брой хора за три месеца в Габрово са постигнати много добри резултати. Целият процес е автоматизиран, а чрез мобилното приложение „Мобзо“ се спестяват значителни финансови и човешки ресурси.

Решението позволява удобна комуникация между екипите, проверка на регистрационните номера на автомобилите, обхващане на повече райони, плащане на глоби и други.

Управителят на „ИМЕОН софтуер“ ООД Тошко Георгиев показа модел за цялостна дигитализация на общинските процеси чрез обединяване на данни в интегрирана информационна система за управление.

Според него и най-добросъвестният служител не би могъл да работи бързо и качествено, ако отделните системи не са синхронизирани в единен дигитален организъм.

Община Габрово работи съвместно с „ИМЕОН“ от 2012 г. първоначално по модул „Местни данъци и такси“, а през последните години по модулите „Общинска собственост“, „Устройство на територията“ и „Синя зона“.

„Електронните административни услуги в Габрово ще се разширят с възможност удостоверенията за данъчна оценка да бъдат подписвани с електронен подпис. Заявяването и заплащането ще стават автоматично в системата на ИМЕОН.“, каза заместник-кметът по финанси и собственост Мария Йозова.

Тя съобщи, че се водят разговори с нотариусите и Службата по вписванията от следващата седмица в Габрово да започнат сделки с електронно подписани документи. „Следващата задача, която си поставяме, е да създадем възможност за SMS известяване за неплатени данъци. Идеята е първоначално да се напомня на хората, че имат просрочени задължения и да им се дава срок, в който да ги заплатят.“, поясни г-жа Йозова.

В рамките на събитието специалисти от първата българска компания с платформа за бизнес съобщения „Мобика“ ООД анонсираха услугите си за общините. Сред темите бяха оповестяване на населението при кризисни ситуации в дигиталната борба с Ковид-19, както и представяне на ГИС системата на община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Обявиха победителите от конкурса „Няма по-верен приятел от книгата“

Published

on

Професионалния празник на библиотекарите в България – 11 май Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ отбелязва с обявяването на резултатите от литературен конкурс за есе на тема „Няма по-верен приятел от книгата” (Ърнест Хемингуей), посветен и на 160-годишнината от създаването на габровската библиотека – знакова годишнина за библиотечния екип, надслов, под който ще премине цялата 2021 година.

Конкурсът бе проведен сред деца и младежи на възраст 10 – 19 години (5 – 12 клас) в две възрастови категории. От постъпилите 33 есета комисия излъчи следните победители в двете групи.

От 10 до 14 години (5 – 7 клас) Първо място спечели Пламена Христова Коларова от Габрово, втора след нея остана Даяна Адриан Аврамова от Габрово, а на III-то място бе класирана Андреана Манолова Манолова, също от Габрово.

От 15 до 19 години (8 – 12 клас) конкурса спечели Павлина Асенова Бояджиева от Габрово, втора бе класирана Мая Росенова Минчева от Габрово, а трети – Тонислав Георгиев Глушков от Габрово.

Поощрителни награди журито присъди на Ниляй Нургин Шериф, Симона Людмилова Василева и Мартин Валентинов Иванов.

Ръководството и екипът на Габровската регионална библиотека благодарят на учениците, взели ангажирано и вдъхновено участие в този конкурс!

„Благодарим за Вашата обич към словото, към книгата и четенето, пожелаваме на всички здраве и успех в придобиването и споделянето на знания и умения през целия живот!“, сподели директорът на РБ „Априлов – Палаузов“ Савина Цонева.

Наградите ще бъдат връчени в навечерието на 24 май на специална церемония, за която победителите ще бъдат уведомени лично. Есетата ще бъдат публикувани на сайта на РБ „Априлов – Палаузов“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„Чардафон“ е на финал, Антонио очаква купа

Published

on

Мъжкият отбор на „Чардафон“ очаквано се класира за финала на Българската Баскетболна лига „Б“ група Център, след като в полуфиналните плейофи не даде много шансове на юношите на тима, участващи в първенството под името „Чардафон кидс“- 90:65 и 73:65 в двете срещи.

Новината съобщи габровският печатен ежедневник „100 Вести“. Другият претендент за купата все още не е определен, след като във втория мач, игран в събота в зала „Орловец“ в Габрово, свищовските студенти от „Борисов студио“ надделяха над плевенския „Предаторс“ с 67:57, 77:80 в в първия двубой.

За играещия треньор на „Чардафон“ Антонио Станков златните медали няма как да се изплъзнат на неговите подопечни.

Цялата статия за очаквания финал на габровци можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриха изложбата на Мирян Колев „Призрачни села“

Published

on

В галерия Казаков бе открита аудиовизуалната изложба “Призрачни села” на Мирян Колев. Куратор на изложбата е Христина Барева. Тя представлява тридесет подбрани фотографии, придружени от звуците на минималистичния албум “Ghost villages” в поетично-сетивно пътешествие, което среща духовете на миналото с енигмата на природата.

Музикалният албум е композиран от звуци, записани на терен в изоставени села в Тревненския балкан, отделени от пътя и отделени от човешкото присъствие. Аудиовизуалният проект на Мирян Колев започва със заснемането на обезлюдени места, които приютяват останките на минало, недокоснато от хаоса на сегашната пандемия, бавно поглъщано от гората.

Мирян Колев е интердисциплинарен артист, с многогодишна практика и интереси в сферата на експерименталната, електроакустична, амбиент музика и саунд арт. Зад гърба си има единадесет самостоятелни албума с личния си проект E.U.E.R.P.I. и още множество участия в компилации.

От 2012 г. насам е композирал, импровизирал и изпълнявал на живо музика в България, Норвегия, Южна Корея, Монголия, Сърбия, Румъния, Чехия, Германия, Австрия, Литва, Латвия, Естония Ирлания, Полша, Унгария и други страни.

След като завършва образованието си по джаз китара, започва да експериментира със звука като използва софтуерни ефекти и добавя звуци от нетрадиционни инструменти и предмети в своите композиции.

От няколко години насам използва записани звуци от терен и разширява измеренията на артистичното си амплоа, като интегрира фотография в своите проекти. Изложбата „Призрачни села” е логично продължение на артистичен път, който се простира извън рамките на конкретен стил или техника.

Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Община Трявна, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство и подкрепата на Национален Фонд “Култура“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица