Свържи се с нас

Икономика

Почти 70 000 лв са загубите на габровец, получавал заплата „в плик“ 30 години

Published

on

В седмицата на Европейската кампания за деклариран труд, 21-25 септември, КНСБ насочва вниманието на работниците и служителите върху повишаване осведомеността за вредите от недеклариране на всички доходи и осигуряването, както и за мотивиране настоящите и бъдещи работещи да работят „на светло”.

От Регионалния съвет на КНСБ – Габрово обявиха, че 69 500 лева са загубите на габровец, който в продължение на 30 години се е осигурявал на минимална работна заплата, а получава останалата сума в плик. Изчисленията са направени на база средната работна заплата в област Габрово към март 2020 г., като по данни на Националния статистически институт тя е 1 114 лв.

5 474 лв ще загуби всяка жена под формата на обезщетение за майчинство за целия период от 280 дни, ако се е осигурявала на минимална работна заплата, а получава останалото до 1 114 лв в плик.

За неполучени болнични за 10 години цифрата е 2760 лв, за безработица – 2 721 лв, а за пенсия за период от 22 години – 58 544 лв.

Чрез мобилното приложение VOX КНСБ всеки работник или клиент може да подаде сигнал за некоректни практики на работодатели и фирми.

Приложението стартира през месец юни 2019 г. и към настоящия момент има над 100 хиляди сваляния от магазините App Store и Google Play. Общо 108 са сигналите в приложението, като 102 от тях са негативни, а 6 са подадени като позитивни.

62 от сигналите са препратени към институциите – 46 към Главна инспекция по труда, 9 – към Национална агенция за приходите и 7 – към Комисия за защита на потребителя. Приключени са 67 сигнала.

Други 30 очакват отговор от институциите. При 5 от сигналите е изискано от сигнализиращите да публикуват допълнителна информация, за да се осъществи проверка.

В секторно отношение най-високият брой на негативни сигнали е в областта на търговията и услугите – 64 сигнала, а в туризма, хотелиерството и транспорта общо са 20 сигнала.

В другите отрасли активността на потребителите по повод подавате на негативни сигнали е по-малка, такива има в сферата на образователната система, читалищното и библиотечното дело, пенсионерските клубове, държавната администрация, здравната система, промишлеността, културата.

В област Габрово сигналите, подадени чрез мобилното приложение VOX КНСБ, са няколко, един от които е положителен. Те са в областта на хотелиерството, търговията и промишлеността.

Значително повече са сигналите за нарушения на трудовото законодателство, които са получени по телефон и на място в офиса на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Те касаят неизплатени работни заплати и обезщетения, „заплата в плик”, нарушения при прекратяване на трудовото правоотношение, неспазване на работното време и незаплащане на извънредния труд, натиск от страна на работодателя за ползване на неплатен отпуск от работника и др.

*Автор на използваното изображение е Тодор Тодоров – фотограф, Фото „Спринт“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица