Свържи се с нас

Любопитно

Как да сменим масления филтър?

Published

on

Маслото на двигателя трябва да се сменя през определен период. То е съществен елемент за живота на всеки автомобил. Редовната смяна на маслото е важно за безопасността, безпроблемната работа и дълъг живот на двигателя.

Защо обаче трябва да подменяме моторното масло на своя автомобил? Можем ли сами? Отговорът е да, можем да го направим и сами. Това ще ни спести време, а и пари. Вместо да губим време по опашки и да чакаме да дойде нашия ред за избрания автосервиз, можем да се справим сами. Важно е да се сменя редовно маслото на мотора, тъй като автомобилното масло за двигател най-вече губи качествата си, ако двигателят е подложен на голямо натоварване и му липсва достатъчно смазване.

Следвайки тези три лесни стъпки можете сами да извършите подмяната на маслото на вашия автомобил.

Изображението е взето от euavtochasti.bg

Първо източете старото масло. Това става като намерете капачката за източване на масло и я завъртете, за да изтече цялата налична течност. Второ – заменете стария филтър с нов маслен филтър. Отстранете го с помощта на гаечен ключ. Използването на подходящи инструменти е препоръчително, според ремонтното пространство, с което разполагате. След като отстраните стария филтър, нанесете с пръст тънък слой моторно масло върху уплътнението на новия, за да подобрите работата му. Поставете го ръчно. Не използвайте прекален натиск и сила, но все пак го захванете добре. Препоръчително е да използвате подходящ инструмент. Това е много важно. Резултатът от хлабавото захващане може да доведе до сериозни последствия след себе си.

Трето налейте от новото моторно масло в двигателя. Това става посредством капачката, намираща се в горната част на двигател. Отвъртете я. Преди да излеете маслото се уверете, че това е правилната капачка. След като сте го направили поставете фуния и изсипете течността в мотора. Поставете обратно капачка на двигателя. Последната стъпка е да стартирайте неговата работа.

Функцията на масления филтър е да почиства двигателното масло от чужди материали и остатъци, като метални останки или пясък, невидими за човешкото око. Навременната смята на филтъра ще удължи живота на вашия двигател.

Добре е той да бъде сменян при бензиновите двигатели след 10 000 км пробег, а при дизеловите – след 15,000 км. Изминатите километри не са единственият фактор, определящ навременната му смяна. Други фактори също играят важна роля. При много коли филтрите трябва да бъдат сменяни поне веднъж на година. Производителите също дават инструкции за отразяване на интервалите за смяна. Препоръчително е да бъдат следвани.

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица