Свържи се с нас

Култура

Славейкова вечер в Трявна

Published

on

На 12-ти септември в Трявна се състоя Славейкова вечер. 16-то издание на традиционните Национални Славейкови празници, които се провеждат под патронажа на Президента на Република България, бе съкратено и се състоя само в един ден, поради извънредната епидемична обстановка в страната.

Празникът, посветен на Петко и Пенчо Славейкови, прие формата на Славейкова вечер. Събитието се осъществи с финансовата подкрепа на Министерство на културата и фирма “ЕМКО” ООД. Президентът на Република България и патрон на празниците Румен Радев посети събитието.

Славейковата вечер започна с откриване на изложбата “Учители и ученици”, което се състоя в музей “Старото школо”. Изложбата представя творби на проф. Антон Дончев, доц. Роберт Цанев и Антон Георгиев.

Славейковата вечер бе открита официално от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева.

„За мен е чест, че днес тук ни събра едно традиционно събитие за нашия град. Традиционно, защото е в името на Петко и Пенчо Славейков и въпреки, че тази година празниците се провеждат в един по-съкратен формат, аз смятам, че те не могат да бъдат отменени, защото са знакови за нашия град, защото са знакови за България – в името на делата и почитта към баща и син Славейкови. Тук е мястото да отбележа, че Празниците се провеждат под патронажа на Президента на Република България – г-н Румен Радев и с финансовата подкрепа на Министерството на културата и фирма „Емко“, за което им благодарим. Нека не забравяме, че Петко и Пенчо Славейкови оставят ярка диря в историята ни. От техните слова, от техните дела ние можем само да се поучим. Не напразно Петко Славейков е наричан „титан на българското Възраждане“. Той е основоположник на българския книжовен език, публицист, поет, издател, политик. Неговите думи ни учат на ценности, на морал, на вяра, че България има своето място на световната сцена – повод за гордост на всички нас, повод за гордост на България. Един от неговите синове – Пенчо Славейков, тръгва по пътя на своя баща. С поемата си „Кървава песен“ той щеше да е единственият българин, носител на Нобелова награда, но за жалост смъртта му отнема тази възможност. И въпреки това Пенчо Славейков е един изключителен пример за това как в мигове на най-големи изпитания намира сили да твори, да създава и ни учи, че дори пред най-големите изпитания не бива да спираме, а трябва да продължаваме напред.

За мен е радост, че всички вие сте днес тук, в нашия град – един своеобразен символ на българското Възраждане. Възраждане, така необходимо ни и днес. Само преди няколко дни отбелязахме Съединението на България. Тук историята ни сякаш се повтаря. Защото в тези дни на размирици, на бунт, всички ние разбираме, че обединени сме силни и несъкрушими, а разделени сме уязвими. Затова нека не забравяме делата на предците си, за да имаме бъдеще!“, заяви Силвия Кръстева.

Официални гости на Славейковата вечер бяха още народните представители от 7 МИР – Габрово Иглика Иванова-Събева, Кристина Сидорова и Борис Вангелов, Трифон Панчев – кмет на Община Дряново, почетни граждани на Трявна и други.

По традиция камерен хор “Еуфоника” изпълни песента “Стройна се Калина вие” по стихотворението “Неразделни” на Пенчо Славейков.

Състоя се церемония по награждаване на лауреатите на Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови.

Наградите обяви и връчи председателят на журито Йордан Ефтимов. Славейкова награда през 2020 г. не се присъжда.

Присъждат се по две втори и трети награди и една награда на публиката. За музикалното оформление на церемонията се погрижи Валентин Геров от “София Квартет” с изпълнения на виола.

Президентът на Република България Румен Радев посети Трявна по повод Славейковата вечер. Държавният глава проведе среща с кмета Силвия Кръстева и с общинското ръководство, след което поднесе цветя пред паметниците на Петко Славейков и Пенчо Славейков.

„Силата на духа е оръжието на почтените. Смелостта им да бранят морални каузи е тяхното предимство пред всеки безпринципен тираничен сговор, подкрепян от тишината на апатията.” По думите на президента, именно хората на духа могат и са призвани да разпалват интелектуалното непокорство, което не руши, а изгражда национална стойност.“ С тези думи Румен Радев поздрави присъстващите на празника.

Държавният глава благодари на всички, които и днес пазят и разпалват огъня на българския талант и родолюбие. „С огромния просветителски мащаб и воля на Славейкови днес ни сродява не само уникалното им литературно наследство, което принадлежи към най-високите стойности на европейската хуманистична мисъл и талант. До нравственото им завещание ни доближава всеки порив на социална енергия и културен заряд, решени да покажат как се гради общество с ценности и бъдеще“, посочи Румен Радев.

Президентът подчерта, че с обществената си дейност Петко и Пенчо Славейкови оставят ярък пример за това, че пътят на нацията не е в притаяването и хитруването, а просветеният разум, който открива хоризонти напред.

Румен Радев напомни и че просветителите от поколенията на Петко и Пенчо Славейкови са виждали своята страна и своите сънародници като личности и общество, чиято сила произтича от устойчиви хуманистични ценности, от общи национални идеали и лична интелектуална висота и смелост.

Празничната програма завърши с концерт на Вокална група “Алгара”, Танцов ансамбъл “Трявна” и Танцов клуб “Тревненски сокай”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица