Свържи се с нас

Икономика

Инвеститорите панически бягат от страната с най-ниски данъци в ЕС

Капиталът изчезва от България със средна скорост от 266 милиона лева на месец

Published

on

По отношение на България чуждестранните инвеститори са "забравили" вкъщи розовите очила.

Свидетели сме на истински феномен. Въпреки че с гордост се наричаме държавата с най-ниските данъци в Европа, капиталът продължава да бяга от страната. При това с висока скорост.

Според БНБ изнесените суми по перо “Валута и депозити” достигат 793 милиона евро за полугодието. Тоест 1,6 милиарда лева. Или средно 266 милиона лева напускат страната всеки месец. Според БНБ

най-сериозното изтичане на капитали е към Германия, Великобритания и Япония

Интересно защо, след като в първите две данъците са по-високи от нашите.

Странното е и, че българските инвеститори въпреки ниските ни данъци, са изнесли около 172 милиона евро под формата на валута и депозити. Което е над 340 милиона лева. Излиза, че дори българите бягат от икономиката, макар че много добре знаят, че сме с най-ниски налози в Европа. Или знаят нещо, което за съжаление и западните инвеститори знаят и то не им е изгодно.

Проблемът не е само в това. За първите шест месеца на годината чуждите инвестиции са с над 500 милиона евро по-малко в сравнение с 2010 година. Която междувпрочем също бе кризисна година.

Според Световния доклад за инвестициите на UNCTAD за 2011 година инвестициите у нас от 3,4 милиарда долара през 2009 година, намаляват на 2,2 милиарда долара през 2010 година. Или с 35 на сто. Въпреки по-високите си данъци и кризата, в Гърция спадът им е само 10% за същия период. Там инвестициите намаляват от 2,4 милиарда долара на 2,2 милиарда долара. С което стават горе-долу, колкото и у нас. С тази разлика, че през цялото това време управляващите обясняваха колко по-стабилни сме от Гърция, колко финансово дисциплинирани сме и как сме с най-ниските данъци. Интересно как въпреки всички кризи, стачки и бунтове в Гърция

инвеститорите не са видели колко различни сме от южната ни съседка и колко перфектни са условия у нас.

За същия период Чехия и Унгария въпреки по-високите си данъци бележат ръст в инвестициите си спрямо 2009 година, сочат данните от доклада. В Чехия те се увеличават от 2,9 милиарда долара на 6,8 милиарда долара или със 132%. Докато в Унгария ръстът е 16 на сто. В Словения и Словакия преките чужди инвестиции също бележат увеличение, макар и по-скромно. Да не говорим за богатите европейски държави като Германия, Франция, Великобритания и Белгия. Те също налагат по-високи данъци, но са в първата десетка на страните привлекли най-много преки чужди инвестиции през 2010 година, сочат данни в  Световния доклад за инвестициите на UNCTAD.

Неприятният извод е, че или инвеститорите недовиждат и не могат да видят разликите, или у нас има нещо, което ги кара панически да ни избягват. Или ако случайно са тук, да си изнасят парите някъде в чужбина. Нищо, че там ще им ги облагат с по-високи данъци.

За съжаление само с добри данъчни ставки, не става, трябва и добра бизнес-среда и дълбоки структурни и управленски реформи. Абсурдно е бизнесът да се оплаква години наред от рекета на монополите и никой от мнозинството да не прави нищо, за да прекрати това. Собственик на голям завод дори неотдавна публично обяви, че вече му е писнало да се среща с представители на кабинета в рамките на браншови организации, защото повтаряли едно и също като развален грамофон, а властта не правела нищо. Абсурдно е чиновниците да се гаврят с бизнеса и гражданите и да усложняват режимите, докато обясняват как всъщност ги опростяват. И наистина е абсурдно да се поддържат раздутите щатове в министерствата, чиито чиновници ежедневно се чудят как да оправдаят съществуването си до края на работния ден. След което в 16,55 часа с чувство на изпълнен дълг да си тръгват като подивяло стадо бизони към изхода, помитайки всичко по пътя си.
Така че преди управляващите да реформират всички проблемни сфери за бизнеса и гражданите, ще има още дълго да се чудят какво поражда феномена – хем да сме с най-ниските данъци, хем инвеститорите да ни заобикалят в полза на други страни с, уж, по-неблагоприятни от нашите условия.

автор: Доцент доктор Иванка Бонева

АргументиБГ

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица