Свържи се с нас

Новини

Обявиха комисията, оценяваща идейния проект за паметник на Левски

Published

on

Във връзка с обявения от Община Габрово конкурс за идеен проект за паметник на Васил Левски в Габрово, от местната администрация съобщиха поименно лицата, номинирани за членове на журито.

В състава на комисията, оценяваща идейния проект за паметник на Апостола на Свободата, влизат: Проф. Д-р Крум Дамянов – скулптор, Проф. Д-р Олег Гочев – художник, преподавател в Национална Художествена Академия – София, Доц. Роберт Цанев – Зам.- Ректор на Национална Художествена Академия – София, Проф. Димитър Рашков – скулптор, Богомил Живков – скулптор, член на СБХ – София, Спартак Дерменджиев – скулптор, Валентин Атанасов – художник, член на СБХ – представителство Габрово, Арх. Николай Меразчиев – зам.-кмет на Община Габрово „Устройство на територията, инфраструктура и екология“, Арх. Люция Декова-Николова – гл. архитект на Община Габрово, Ива Сербезова – ст. юрисконсулт отдел ОПК, Община Габрово, инж. Янка Здравкова – гл. експерт отдел ОПК, Община Габрово.

Резервни членове на всички тях са: Евгени Недев – директор на Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово и председател на СБХ – представителство Габрово, ландш. арх. Виктор Христов, Йоанна Иванова – юрисконсулт отдел ОПК, Община Габрово и Стефан Ганев – гл. експерт отдел „Култура и вероизповедание“, Община Габрово.

От администрацията на кмета напомниха на потенциалните участници, че съгласно ППЗОП, когато за някои от проектите се установи, че са във вид, който позволява да се наруши анонимността им, това е предпоставка проектите да не се допускат до участие в процедурата, както и че съгласно т. 16.

От Документацията, от участие в конкурса се отстраняват лицата, допуснали при провеждането на конкурса информация, подсказваща авторството им. В този смисъл, участниците следва да осигурят анонимността на представените от тях проекти, като не допускат нито един от представените материали по т. 13.1. от документацията по горецитирания конкурс, а именно:

„А. Ситуационно решение, в т.ч. настилки, озеленяване, благоустрояване и художествено осветление на прилежащите площи в обхвата на визията, изработена върху актуална картна основа в М 1:100.

Б. Макет на обемно-пластичното решение на архитектурно-скулптурната композиция в мащаб 1:10.

В. Други материали за визуализация на идеята – чертежи, скици, фотомонтажи, перспективи и др. ЗD методи за изобразяване по избор на участника, представящи адаптацията на паметника в градското пространство – на хартиен и/или електронен носител.

Г. Обяснителна записка до 3 стр., включаваща, освен представяне и обосновка на идейния проект, спецификация на материалите, начина на изпълнение, формиране и обосновка на предварителните финансови разчети за: (1) фазата на проектиране в работна фаза и (2) предложение за реализацията на проекта, включващо – доставка, заготовка, монтажни и благоустройствени работи, времеви етапи на изпълнението и общ срок за цялостното изпълнение.

Д. Бюджет за изпълнение на паметника/композицията /ориентировъчна КСС/, вкл. и цена за етапа на инвестиционното проектиране във фаза „Работен проект“ в необходимите проектни части“, да съдържат данни, идентифициращи участника – име, подпис, ЕИК и др.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Две коли се удариха тежко на кръстовището на „Еса“ (СНИМКИ)

Published

on

Тежка катастрофа стана на днешния Никулден, 6 декември, в Габрово. Произшествието се случи на възловото кръстовище в кв.“Младост“, образувано между бул.“Могильов“ и ул.“Зелена ливада“, известно сред местните като „Еса“.

Пътният инцидент е възникнал около 14.00 часа. Ударили са се лек автомобил „Киа“ и „Форд Фюжън“, видя репортер на „Габрово Нюз“, който посети мястото на катастрофата, малко след настъпването ѝ. „Киа“-та се е движела направо по булеварда, в посока от стадион „Априлов“ към кв.“Трендафила“.

В зоната на кръстовището се е сблъскала с движещия по бул.“Априлов“ в обратна посока и завиващ наляво към ул.“Зелена ливада“ лек автомобил „Форд“. И двете коли са преминали на зелен светофар, като по всяка вероятност се касае за отнето предимство отстрана на водача на „Форд“-а.

На мястото на катастрофата веднага пристигнаха полицейски екипи и такива на спешна помощ, и пожарната. По непотвърдена информация по-сериозно е пострадал водачът на „Киа“-та, който е бил транспортиран с линейка в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, където ще бъде установено неговото състояние. Шофьорът на „Форд“-а също е бил откаран в лечебното заведение. Пробите за алкохол за отрицателни.

Отзовалият се екип на полицията извърши оглед и запази местопроизшествието, видя още репортерът на „Габрово Нюз“. От катастрофиралите автомобили има изтекли по пътното платно течности, което ще наложи районът да бъде обезопасен, след като колите бъдат изтеглени от мястото.

Пътният инцидент предизвика известни затруднения в движението. Малко след 16.30 часа колите бяха преместени от местопроизшествието.

*Публикуваната информация е актуализирана в 16.35 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тръгнала по лошия път габровка пак загази покрай дрогата

Published

on

Марихуана, хероин и метамфетамин бяха намерени у криминално проявена габровка. Арестът ѝ бил извършен 2 декември, в района на бул. „Могильов“.

Тогава служители на габровската полиция спрели за проверка 38-годишната жена. Установено било, че тя придобила и държи в себе си суха зелена листна маса, свивка, съдържаща кафяво вещество, както и бяло кристално вещество, реагирали съответно на марихуана, хероин и метамфетамин.

Габровката била задържана по редна на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу нея е образувано досъдебно производство.

Още един арест, свързан с наркотици бе извършен в последните дни, става ясно още от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

При него криминалисти от дряновската полиция задържали мъж за притежание. В хода на полицейската акция, проведена през вчерашния ден, полицейските служители спрели за проверка “Пежо 308“, управляван от 53-годишен местен жител.

При последвалите процесуално-следствени действия в багажното отделение на колата била открита полиетиленова торба, съдържаща 75 грама амфетамин.

Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР, като срещу него е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата.

Специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“ е била реализирана и в Севлиево. При нея е задържана още млада жена.

Вчера, около 15.30 часа, на ул.“Стара планина“ белезници на ръцете щракнали и 21-годишна жителка на село Шумата. Установено било, че тя придобила и държи в себе си суха зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица