Свържи се с нас

Култура

Вход свободен тази вечер за театралния акт „Разпитът“

Published

on

„Разпитът“, театрален акт, посветен на 180 години от рождението на Васил Левски е подаръкът на Лятна строителна академия към Габровци. Постановката ще се играе тази вечер, 2 септември, в зала Възраждане от 18 часа, а публика ще се допуска при спазване на противоепидемичните мерки до запълване на половината от капацитета на залата.

Входът е свободен. В основата на спектакъла „Разпитът“ е заложена стенограмата на съдебно-следствения разпит на „главатаря на бунтовническия комитет Васил Дякон Левски“.

Разпитите на Левски се проточват в рамките на цяла седмица. Началото на следствието започва на 5-ти януари, 1873 г., а присъдата на Апостола е произнесена на 13-ти януари. Постановъчната концепция залага в себе си 7 основни части, в които се развива воденото срещу Левски следствие, както и се обособяват отделните части на спектакъла.

След като в продължение на дни Левски успява да опази имената на своите съмишленици и не се поддава на психологическите атаки и предполагаемите мъчения и изнудвания на разпитващите – в края на последното действие от спектакъла е изречена и неговата присъда – смърт, чрез обесване.

В същината си този момент може да бъде охарактеризиран като един от най-драматичните за цялата българска история.

В творческия екип се открояват две знакови имена за българския театър – Веселин Плачков, превъплътил се в образа на Левски в едноименния филм „Дякон Левски“, и Председателят на Съюза на артистите в България –Христо Мутафчиев – един от най-авторитетните актьори в гилдията, познат с образите си в „Хъшове“, „Духът на поета“ и др.

Екипът на театралния спектакъл „Разпитът“ има амбицията да превърне представлението в мисия, достъпна и значима за цялото общество.

В целия си мащаб кампанията ще води ясна и последователна просветителска мисия, насърчавайки интереса и познанията на младите хора към историческата фигура на Левски чрез средствата на театъра и киното.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица