Свържи се с нас

Новини

Домът на хумора вече е напълно достъпен за хора с увреждания

Published

on

От средата на август Музеят на хумора и сатирата в Габрово разполага с две нови съоръжения за хора с двигателни увреждания и е вече напълно достъпен, съобщиха от местната общинска администрация.

Новите придобивки позволяват на хора в инвалидни колички да достигат до всички нива в Музея, което отговаря на една от основните цели, заложени в Националната стратегия за осигуряване на равни възможности за хората с увреждания към Министерството на труда и социална политика, а именно „Осигуряване на равни възможности за спорт, отдих, туризъм и участие в културния живот“.

Всичко това се случва благодарение на проект, реализиран с финансова подкрепа на Агенцията за хора с увреждания. Отпуснатата субсидия възлиза на 25 500 лева.

Преносимият и компактен стълбищен робот на италианската компания KSP ITALIA е подходящ за почти всички видове инвалидни колички, има високо ниво на сигурност и дава възможност на посетителите с двигателни увреждания да достигат до всяка точка в разчупената архитектура на сградата.

Вертикалната платформа Liftboy на австрийската компания Ленер Лифттехник има товароподемност до 240 кг и дава възможност на посетители с инвалидни колички да имат достъп до конферентната зала на Музея, в която ежегодно се провеждат редица събития, като представяния на книги, филмови прожекции, творчески и образователни ателиета и др.

На това ниво предстои да бъде изградена и нова постоянна изложба, посветена на габровския хумор. Платформата не изисква присъствието на асистент, което осигурява максимална свобода на движение.

С подобряване достъпността на конферентната зала, разполагаща със сто места и техническо обезпечаване, залата може да се превърне в предпочитано място за специални събития за хора с двигателни увреждания.

Проектът допълва и надгражда предишни два: първият е осъществен през 2007 и включва изграждане на асансьор и рампи за достъп; вторият, реализиран през 2016, е за изграждане на санитарно-хигиенно помещение, пригодено за хора в инвалидни колички и за повиване на бебета.

Целият екип на Музея на хумора и сатирата вярва, че 100-процентовата достъпност на сградата ще осигури достъп до съвременно изкуство и култура на хора с увреждания, осигурявайки им емоционални, интелектуални и социални преживявания и косвено ще спомогне за промяна на обществените нагласи спрямо тях, повишаване толерантността и зачитане на основните им човешки права.

„Надяваме се и творци, дизайнери, изследователи и производители на сувенири с увреждания да проявят интерес за активна работа с нас, възползвайки се от възможността за безпроблемен достъп до всяка точка на сградата“, заявяват от Веселата къща.

Проектът е осъществен в съответствие с българските законови наредби и отговаря на европейските практики в сферата на достъпността на архитектурната среда за хора с увреждания, допълват още от Музей „Дом на хумора и сатирата“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Засякоха габровец, подкарал на метадон кола по улиците на града

Published

on

Полицията установи 39-годишен габровец, управляващ лек автомобил под въздействието на забранени от Закона упойващи вещества.

Проверката за дрога на водача била направена в сряда сутринта, 28 февруари, около 08.15 часа на ул.“Генерал Николов“.

Тогава полицейски екип спрял за проверка лек автомобил „Рено Клио“, зад волана на който бил габровецът.

Униформените служители извършили проверка на шофьора, при която констатирали, че той управлявал колата след употреба на веществото „метадон“.

Мъжът е дал кръв за химически анализ. По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Новини

Деца от ДГ „Радост“ раздадоха на полицаи изработени от тях мартенички

Published

on

Деца от ДГ „Радост“ раздадоха изработени от тях мартенички на служителите от Областната дирекция на МВР – Габрово.

Малчуганите бяха на посещение днес. Те бяха посрещнати от директора – старши комисар Илиян Иванов и униформени служители.

Децата поздравиха полицаите със стихотворения и им пожелаха здраве и много професионални успехи.

С радост и вълнение се качиха в патрулен автомобил и имаха възможност да научат малко повече за полицейската професия.

Малчуганите получиха като подарък светолоотразителни мечета, лакомства и мартенички.

Зареди още

Новини

Д-р Чавдар Ангелов: „Паметникът на Свободата е символ на обединението“

Published

on

„Паметникът на Свободата е символ на обединението, той е единственият паметник в страната, създаден с решение на Народното събрание. Това е политически акт, но и потвърждение за значимостта на монумента. Слуховете за демонтирането на паметника са неверни, предстоящият ремонт е плод на над 8-годишен труд. Тържествата за 3-ти март ще се състоят без промяна. През месец август планираме Националното честване „Шипченска епопея“ съвместно с областния управител Мария Башева- Венкова, която е също тук тази вечер.“ , това каза директорът на НПМ „Шипка- Бузлуджа“ Чавдар Ангелов на среща под надслов „Памет за Паметника на Свободата“.

Събитието се проведе в Ритуалната зала на Община Габрово по инициатива на музея, Ротари клуб и Община Габрово. В рамките му проф. Вера Бонева и д-р Чавдар Ангелов представиха миналото, настоящето и бъдещето на славния монумент. Модератор на дискусията бе Пламен Иларионов.

Предпремиерно бе представен и откъс от филм, посветен на 140-годишнината от създаването на „Опълченците на Шипка“. Кадрите са събирани в продължение на 3 години, а инициативата за заснемането им е на арх. Пламен Мирянов.

Проф. Бонева припомни, че свидетелства за зараждането на идеята за паметника се откриват в писмените сведения на Учредителното събрание от 1879 година и се свързват с имената на Петко Каравелов, Петко Славейков и Стефан Беров.

Тя разясни, че идеята оживява благодарение на поборническите дружества, които я поддържат жива до 30 октомври 1920 г.- датата на създаване на Комитет за изграждане на паметник за освобождението и възраждането на българския народ. 2 години по-късно символно е положен основният камък на градежа. Строежът започва през 1926г. и продължава до 1930 г. Освещаването му е през месец август 1934 г., като тази година се навършват 90 лета от символния акт.

Паметникът на Свободата е построен на връх Св. Никола, а не на връх Шипка, където са се водили боевете. Бонева поясни, че причината за това решение е по-равният терен на връх Св. Никола. Името на върха е променяно през годините- от Св. Никола на Ген. Столетов, от Ген. Столетов на Шипка, а днес отново е с първото си наименование.

Д-р Чавдар Ангелов разясни, че в идните месеци ще започне дългоочакваният ремонт на паметника. Той подчерта, че осъществяването му е наложително, за да се запази монумента. Дейностите ще дадат категорични отговори за достоверността на множеството „легенди“ за паметника. Според една от тях на третия етаж във вътрешността на монумента е била разположена стая с документи на Борис III.

За нея свидетелстват показания на Пеньо Колев Бомбето- ръководител на бригадата, извършила основния строеж на паметника. „По време на ремонта ще бъдат свалени дебелите пластове изолационни материали, които са поставяни през 60-те и 70-те години на миналия век, за да затоплят стените. Така ще се стигне до оригиналния вид на градежа и ще се види дали съществува описания от Бомбето процеп.“, разясни още Ангелов.

Финал на срещата постави Пламен Иларионов с цитат от речта на Борис III при откриването на монумента: „Всеки паметник, обаче, е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията и ги вдъхновява към подвиг. Такъв паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на Освобождението, за безсмъртния подвиг на Шипка. И да го предадем на нашите потомци.“

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица