Свържи се с нас

Новини

Домът на хумора вече е напълно достъпен за хора с увреждания

Published

on

От средата на август Музеят на хумора и сатирата в Габрово разполага с две нови съоръжения за хора с двигателни увреждания и е вече напълно достъпен, съобщиха от местната общинска администрация.

Новите придобивки позволяват на хора в инвалидни колички да достигат до всички нива в Музея, което отговаря на една от основните цели, заложени в Националната стратегия за осигуряване на равни възможности за хората с увреждания към Министерството на труда и социална политика, а именно „Осигуряване на равни възможности за спорт, отдих, туризъм и участие в културния живот“.

Всичко това се случва благодарение на проект, реализиран с финансова подкрепа на Агенцията за хора с увреждания. Отпуснатата субсидия възлиза на 25 500 лева.

Преносимият и компактен стълбищен робот на италианската компания KSP ITALIA е подходящ за почти всички видове инвалидни колички, има високо ниво на сигурност и дава възможност на посетителите с двигателни увреждания да достигат до всяка точка в разчупената архитектура на сградата.

Вертикалната платформа Liftboy на австрийската компания Ленер Лифттехник има товароподемност до 240 кг и дава възможност на посетители с инвалидни колички да имат достъп до конферентната зала на Музея, в която ежегодно се провеждат редица събития, като представяния на книги, филмови прожекции, творчески и образователни ателиета и др.

На това ниво предстои да бъде изградена и нова постоянна изложба, посветена на габровския хумор. Платформата не изисква присъствието на асистент, което осигурява максимална свобода на движение.

С подобряване достъпността на конферентната зала, разполагаща със сто места и техническо обезпечаване, залата може да се превърне в предпочитано място за специални събития за хора с двигателни увреждания.

Проектът допълва и надгражда предишни два: първият е осъществен през 2007 и включва изграждане на асансьор и рампи за достъп; вторият, реализиран през 2016, е за изграждане на санитарно-хигиенно помещение, пригодено за хора в инвалидни колички и за повиване на бебета.

Целият екип на Музея на хумора и сатирата вярва, че 100-процентовата достъпност на сградата ще осигури достъп до съвременно изкуство и култура на хора с увреждания, осигурявайки им емоционални, интелектуални и социални преживявания и косвено ще спомогне за промяна на обществените нагласи спрямо тях, повишаване толерантността и зачитане на основните им човешки права.

„Надяваме се и творци, дизайнери, изследователи и производители на сувенири с увреждания да проявят интерес за активна работа с нас, възползвайки се от възможността за безпроблемен достъп до всяка точка на сградата“, заявяват от Веселата къща.

Проектът е осъществен в съответствие с българските законови наредби и отговаря на европейските практики в сферата на достъпността на архитектурната среда за хора с увреждания, допълват още от Музей „Дом на хумора и сатирата“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски” през декември

Published

on

Д-р Мария Георгиева – специалист-хематолог, ще консултира на 3 декември 2022 г.
Час за консултация с д-р Георгиева могат да си запишат всички пациенти, които са: с нисък или висок хемоглобин, ниски или високи левкоцити, ниски или високи тромбоцити, които опипват необясними формации по тялото си или имат известна кръвна болест и се нуждаят от проследяване и активно наблюдение, или са насочени за консултация от личния лекар.

На 11 декември са консултациите с д-р Илия Фидошев – специалист в областта на общата и онкологична хирургия. Д-р Фидошев извършва профилактика за: рак на гърдата, рак на горен и долен гастроинтестинален тракт, хемороидална болест, проктология /фисури и фистули/; както и лечение на трудно зарастващи рани. Работи конвенционални и мини инвазивни /безкръвни/ хирургични операции при: жлъчно-чернодробни болести, слабинни хернии, пъпни хернии, апендицит и дебелочревни тумори.

Д-р Диляна Атанасова – акушер-гинеколог, ще консултира пациенти на 17 декември 2022 г. Д- р Атанасова, д.м., е специалист с дългогодишна професионална практика в СБАЛАГ Майчин дом“ и в “МАРКОВС”, София. Учредител и член на Българската Асоциация по Ултразвук в Акушерството и Гинекологията, член е и на Международната асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията. Автор на над 70 научни труда в български и чуждестранни научни издания, с участие в повече от 80 конгреса, конференции, симпозиуми, семинари.

Д-р Владимир Лазаров – специалист УНГ болести, ще преглежда пациенти на 21 декември 2022 г. Д-р Лазаров извършва консултативно-диагностични прегледи и лечение на заболявания в ушите, носа и гърлото при деца и възрастни: затруднено носно дишане, синузит, гласови разстройства, хъркане, възпаления на външното и средното ухо, фарингит, аденоидни вегетации при малки деца. Извършва слухопротезиране с дигитални слухови апарати, както и изследвания като аудиометрия и тимпанометрия.

Консултациите с външни специалисти са срещу заплащане и се осъществяват след предварително записване на тел. 066/99 00 90. Подробна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово”, може да намерите на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица