Свържи се с нас

Новини

Зад свикването на ВНС прозира желание да се удължи животът на този кабинет

Published

on

Зад свикването на Велико народно събрание (ВНС) прозира желание да се удължи животът на този кабинет. Това е мнението на народния представител от БСП Кристина Сидорова, която коментира внесеното от ПП ГЕРБ в Народното събрание предложение за нова конституция на Република България.

Социалистите не подкрепят предложението на ГЕРБ и призовават за категорично противопоставяне с парламентарни и масови действия на опита за конституционна подмяна, предприета в събрание, което все повече губи своята представителност и обслужва едно изчерпано управление.

Левицата отхвърля поканата на ПГ на ГЕРБ за консултации по представения текст за „нова“ конституция и настоява всички държавни институции да се придържат към своите конституционни и законови правомощия за защита на гражданския мир и приоритетно да гарантират свободни и честни избори за Народно събрание.

Кристина Сидорова напомни, че още през през април премиерът Борисов каза, че има една мечта и тя е да изкара пълен мандат. „А знаете, че до сега и двата негови мандата приключват предсрочно. Очевидно е, че и неговият трети мандат върви към подобен край. Но в стремежа си да запази властта на всяка цена Борисов прибегна и до искане за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание. Очевидно, че зад тези му действия прозира желание да протака, за да удължи живота на този кабинет. Естествено, нито Конституцията, която предлага, нито свикването на Велико Народно събрание са решенията, от които има нужда българското общество в момента. От текста на предлаганата нова конституция, освен миш-маша, който е вътре в нея, извън грешките, свързани с герба на България, в нея има откровени недомислици“, заяви габровският депутат.

Според Сидорова нито един уважаващ себе си юрист-конституционалист не подкрепя идеята за нова Конституция, като всички изразяват негативни становища по отношение на текста, който бе внесен в Народното събрание.

„БСП няма да участва нито в консултации за нова конституция, нито ще подкрепи това предложение на ГЕРБ и на премиера“, категоричен е народният представител. „Както се изрази Екатерина Михайлова „проектът за „нова конституция“ е копие на Димитровската от 1947 година, с която се легитимира тоталитарната власт“. Цитирам нейното мнение, тъй като тя е професор по Конституционно право. В предложението на ГЕРБ за промени в Конституцията се ограничават правата на президента, текстът в него е разбъркан, няма никаква логическа последователност. Прилича на написан набързо, буквално „на крак“ текст, само и само да има някакво предложение, което да бъде обсъждано в парламента и единствената цел, на което е да печели време на кабинета и на Борисов. Защото никой уважаващ себе си юрист или уважаващ себе си политик не би сложил подписа си под нещо толкова сгрешено“, допълни още Сидорова.

По думите ѝ чрез предлаганите промени върви към авторитарен режим. Нещо, което никой демократично мислещ човек не би могъл да подкрепя и не би трябвало да бъде подкрепян от нито един свободомислещ човек. „А и цялото управление на Борисов „върви“ натам – и със завземането на бизнеси, и с ограничаване свободата на словото…“, аргументира се Кристина Сидорова.

Според габровския депутат и цялата парламентарна група на социалистите предложението за промяна в Конституцията не трябва дори да бъде обсъждано, тъй като е обидно за всички български граждани.

„Не искам да коментирам, че и един от атрибутите на държавността – герба на страната, е объркан в предложението за промени в Конституцията. В предложението за промени фигурира стария герб на страната, който от 1997 г. е променен. Всичко в предложенията за промени е объркано, разменени са отделни глави и параграфи. Единственото, което разбрахме от изявленията на управляващите е, че то е писано от министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Но дори вицепремиерът Захариева отбеляза, че предлаганата Конституция е пълна с грешки. А всичко това е обидно не само за Парламента, но и за цялата държава. Излиза, че 30 години сме в преход към демокрация, а накрая получаваме – авторитарен режим и конституция написана на крак от Данаил Кирилов…Наистина живеем в абсурдни времена и колкото по-бързо приключи това управление, толкова по-добре за България“, каза още Кристина Сидорова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица