Свържи се с нас

Новини

Зад свикването на ВНС прозира желание да се удължи животът на този кабинет

Published

on

Зад свикването на Велико народно събрание (ВНС) прозира желание да се удължи животът на този кабинет. Това е мнението на народния представител от БСП Кристина Сидорова, която коментира внесеното от ПП ГЕРБ в Народното събрание предложение за нова конституция на Република България.

Социалистите не подкрепят предложението на ГЕРБ и призовават за категорично противопоставяне с парламентарни и масови действия на опита за конституционна подмяна, предприета в събрание, което все повече губи своята представителност и обслужва едно изчерпано управление.

Левицата отхвърля поканата на ПГ на ГЕРБ за консултации по представения текст за „нова“ конституция и настоява всички държавни институции да се придържат към своите конституционни и законови правомощия за защита на гражданския мир и приоритетно да гарантират свободни и честни избори за Народно събрание.

Кристина Сидорова напомни, че още през през април премиерът Борисов каза, че има една мечта и тя е да изкара пълен мандат. „А знаете, че до сега и двата негови мандата приключват предсрочно. Очевидно е, че и неговият трети мандат върви към подобен край. Но в стремежа си да запази властта на всяка цена Борисов прибегна и до искане за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание. Очевидно, че зад тези му действия прозира желание да протака, за да удължи живота на този кабинет. Естествено, нито Конституцията, която предлага, нито свикването на Велико Народно събрание са решенията, от които има нужда българското общество в момента. От текста на предлаганата нова конституция, освен миш-маша, който е вътре в нея, извън грешките, свързани с герба на България, в нея има откровени недомислици“, заяви габровският депутат.

Според Сидорова нито един уважаващ себе си юрист-конституционалист не подкрепя идеята за нова Конституция, като всички изразяват негативни становища по отношение на текста, който бе внесен в Народното събрание.

„БСП няма да участва нито в консултации за нова конституция, нито ще подкрепи това предложение на ГЕРБ и на премиера“, категоричен е народният представител. „Както се изрази Екатерина Михайлова „проектът за „нова конституция“ е копие на Димитровската от 1947 година, с която се легитимира тоталитарната власт“. Цитирам нейното мнение, тъй като тя е професор по Конституционно право. В предложението на ГЕРБ за промени в Конституцията се ограничават правата на президента, текстът в него е разбъркан, няма никаква логическа последователност. Прилича на написан набързо, буквално „на крак“ текст, само и само да има някакво предложение, което да бъде обсъждано в парламента и единствената цел, на което е да печели време на кабинета и на Борисов. Защото никой уважаващ себе си юрист или уважаващ себе си политик не би сложил подписа си под нещо толкова сгрешено“, допълни още Сидорова.

По думите ѝ чрез предлаганите промени върви към авторитарен режим. Нещо, което никой демократично мислещ човек не би могъл да подкрепя и не би трябвало да бъде подкрепян от нито един свободомислещ човек. „А и цялото управление на Борисов „върви“ натам – и със завземането на бизнеси, и с ограничаване свободата на словото…“, аргументира се Кристина Сидорова.

Според габровския депутат и цялата парламентарна група на социалистите предложението за промяна в Конституцията не трябва дори да бъде обсъждано, тъй като е обидно за всички български граждани.

„Не искам да коментирам, че и един от атрибутите на държавността – герба на страната, е объркан в предложението за промени в Конституцията. В предложението за промени фигурира стария герб на страната, който от 1997 г. е променен. Всичко в предложенията за промени е объркано, разменени са отделни глави и параграфи. Единственото, което разбрахме от изявленията на управляващите е, че то е писано от министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Но дори вицепремиерът Захариева отбеляза, че предлаганата Конституция е пълна с грешки. А всичко това е обидно не само за Парламента, но и за цялата държава. Излиза, че 30 години сме в преход към демокрация, а накрая получаваме – авторитарен режим и конституция написана на крак от Данаил Кирилов…Наистина живеем в абсурдни времена и колкото по-бързо приключи това управление, толкова по-добре за България“, каза още Кристина Сидорова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Започват обходите на преброителите в региона

Published

on

Преброителите започват обхода в предварително определените участъци от 18 септември и ще продължат до 3 октомври.

Те ще минават между 8.00 и 20.00 ч. всеки ден, включително в събота, неделя и празничните дни.

Задачата им е да опишат всички жилищни сгради, необитаваните жилища и да преброят домакинствата, които не са се преброили онлайн или не възнамеряват да го направят електронно до 30 септември.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ново разписание по някои маршрути на обществения транспорт, тръгващ от Габрово

Published

on

„Общински пътнически транспорт“ EOOD публикува актуална информация, във връзка на направени промени по някои маршрутни линии от обществения транспорт, тръгващ от Автогара – Габрово.

Часове на тръгване:
Габрово -София – 6:15ч. 12:00ч./работни дни/; 12,00ч. /почивни дни/

Габрово-Велико Търново – 7:30;16:30ч. /работни и почивни дни/;

Габрово-Севлиево/обиколно/ работни дни– 6:00; 8:00; 10:00; 12:00; 14:00; 16:00; 18:00ч.
Габрово-Севлиево/обиколно/ почивни дни– 8:00; 12:00; 18:00 ч.

Борики, Ясени – 14:00 ч./понеделник, сряда, петък/

Николчовци, Лоза, Армените – 15:00ч./работни дни без сряда/

Николчовци, Лоза, Армените, Новаковци – 15:00ч /сряда/

Стоевци/Гъбене/Музга – 15:00ч./работни дни/ Стоевци/Гъбене/Музга – 12:00ч./Понеделник/

Ясени – 6:10; 17:20ч. /работни дни/
Ясени – 9:30ч./събота/
Ясени – 15:00ч./неделя/

Боженци – 8:00; 17:05ч./работни дни/
Боженци – 13:00 /сряда/
Боженци – 8:30; 17:05ч. /почивни дни/

Лоза – 6:00/работни дни/; 17:30ч. /работни дни/;

Армените,Стоевци,Михайловци – 5:30;17:30ч. /работни дни/; Лоза,
Армените,Стоевци,Михайловци – 6:30ч. /събота/

Лоза, Армените,Стоевци,Михайловци – 16:00ч. /неделя/

Музга – 6:00; 18:10ч./работни дни/

Музга/Стоевци –10:30ч. /събота/ Музга/
Стоевци –18:10ч. /неделя/

Костенковци – 7:00; 17:00ч. /работни дни/
Костенковци – 7:00ч. /събота/
Костенковци – 17:00ч. /неделя/

Поповци – 6:50;18:30ч. /работни дни/
Поповци – 15:15ч.

Рязковци/Думници/Киевци – 9:00; 13:00ч. /Понеделник и Сряда/

Орловци – 6:30; 16:45ч./работни дни/

Здравковец – 6:00; 17:30ч./работни дни/
Здравковец – 13:00ч. /сряда/
Здравковец – 7:30ч. /събота/
Здравковец – 18:00ч. /неделя/

Николчовци – 6:00; 18:00ч./работни дни/
Николчовци/Лоза/Армените – 11:00ч./вторник/
Николчовци – 9:00ч. /събота/
Николчовци – 19:00ч. /неделя/

Балани – 8:30;15:00ч./сряда/
Балани – 8:30.18:00ч./събота/

Дебел Дял – 10:00;16:00 ч;/сряда/
Дебел Дял/ВРЪБЦИ/ – 10:00 ч./събота/
Дебел Дял/ВРЪБЦИ/ – 14:30ч./неделя/

Тота Венкова – 9:00;15:00 ч./сряда/
Узана – 08:00; 15:30ч. /събота/
Узана – 15:30ч./неделя/
Соколски манастир – 8:45; 12:45ч. /сряда/

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово

Published

on

Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0,33%). Това става ясно от информация на Министерството на образованието и науката относно карантинираните учители и ученици в началото на учебната година в цялата страна.

По-малко от 1% учители са под карантина заради заболяване от КОВИД-19 или контакт със заразен в началото на учебната година. Те са 0,66 % от общия брой педагогически специалисти в страната, информират още от образователното министерство.

Най-висок е делът на карантинирани преподаватели в област Търговище – 1,42%. Малко над 1% са учителите в областите Видин и Ямбол, които не са в училище заради пандемията. Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0,33%) и Русе (0,39%). Още по-нисък е процентът на поставените под карантина ученици в страната – 0,31%.

Най-много са останали в къщи в областите Силистра и Разград – по 0,53%. Министерството на образованието и науката (МОН) има достъп до актуалните данни за карантинираните учители и ученици въз основа на споразумение с Министерството на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД за обмен на статистическа информация.

Тя се предоставя единствено обобщена и без никакви лични данни. Всекидневното проследяване на заболяемостта в страната, в отделните области, населени места и училища е необходимо, за да се осигури локалният подход, заложен в насоките за работа на образователната система в условията на пандемия.

Решенията за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда на паралелка, випуск или цяло училище ще бъдат гъвкави и ще се взимат въз основа на обективна информация за епидемичната ситуация на възможно най-ниско ниво.

До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на цели випуски или училища по медицински причини. Директорите на училища имат право да взимат такива решения за отделни паралелки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица