Свържи се с нас

Новини

Как да бъде благоустроена крайречната зона в Габрово?

Имате идея как да бъде благоустроена крайречната зона в Габрово? Общината набира предложения.

Published

on

Във връзка с предстоящо инвестиционно проектиране за оформяне на крайречната зона, като естествено продължение на вече съществуващите и естетизирани пространства от двете страни на река Янтра – ул. „Аврам Гачев“ и ул. „Дунав“, Община Габрово приема мотивирани предложения и идеи, които да бъдат представени и обсъдени в бъдеща публична дискусия.

Това съобщиха от администрацията на кмета. Чрез процеса на събиране на мнения и обществено обсъждане се цели максимално взаимодействие с експерти от различни сектори, чиято експертиза ще допринесе за последващата реализация на проект със съществено въздействие върху градското пространство и качеството на средата.

Предложенията следва да се съобразят със следните условия:

Обхват на зоната

Територията включва терените по двата бряга на река Янтра, в обсега северно от моста до Дома на хумора и сатирата на ул. “Д-р Никола Василиади“ до моста на ул. „Христо Ботев“.

Зоната откъм десния бряг включва: пространството около и западно от Спортна зала „Орловец“, като след имота на големия магазин от известна търговска верига, територията обхваща съществуващия паркинг и част от междублоковото пространство на жилищните сгради „Ропотамо“, „Камчия“ и „Арда“, заедно със зелената площ между брега на реката и ул.“Орловска“.

Обхватът откъм левия бряг включва: територията, прилежаща източно от сградата на Дома на хумора и сатирата, ул. „Аврам Гачев“, заедно с прилежащите терени между реката и намиращата се в близост бензиностанция, паркинга на ОП „Паркиране и репатриране“, част от пространството пред бившия Техникум по текстил, зоната пред съществуващите жилищни блокове и групата гаражи, както и целия неблагоустроен имот, по левия бряг на реката, отреден за озеленяване и стигащ до моста на ул. „Христо Ботев“.

Към тази страна на крайречната зона проектните намерения обхващат и терена на север от Техникума по текстил, обособен между ул.“Васил Левски“, ул.“Ивайло“ и ул. „Брянска“, отреден за озеленяване, заедно с довеждащата отсечка на ул. „Васил Левски“. Подробна схема на обхвата на зоната може да разгледате оттук.

Основна цел

Провеждането на обществено обсъждане за конкретното инвестиционно намерение е осигуряване на възможност компетентните общински органи да вземат правилни, законосъобразни и устойчиви решения, съобразени в максимална степен с изразените становища, мнения, предложения, възражения, бележки и препоръки от обществеността.

Чрез обмяната на идеи и предложения от страна на различни заинтересовани страни, се очакват както нови гледни точки и обобщени концептуални решения, така и постигане на обществено съгласие за продължаване на вече започнатото благоустрояване и естетизиране на средата от двете страни на река Янтра.

Реката е била градообразуващ фактор за Габрово. През годините това се е променяло, подобно на много други селища по света, като се е скъсала връзката на града с нея. Днес я търсим отново и се обръщаме към нея с нов смисъл и по нов начин. „Искаме да си отвоюваме реката обратно, така както следваме и признаваме естествената си зависимост от природата и нейното значение“, коментират от Общината.

С бъдещия проект се цели максимално приобщаване на прилежащите на реката терени чрез подходящи благоустройствени мероприятия за социализация и адаптация на теренните дадености, за създаване на зони – не само за озеленяване, рекреация и спорт, но и за общественообслужващи дейности.

Търсят се решения, за да се осигури комплексна инфраструктура за пълноценното функциониране, както на прилежащите терени и сгради, така и цялостното ново осмисляне и оформяне на крайречната зона със свой запомнящ се индивидуален облик. Какви са възможностите за създаване на атрактивни градски дейности по бреговете на реката, с ограничаване на автомобилното движение /доколкото е възможно/ с респект към околната среда, чрез изграждане на екологични съоръжения и осигуряване на средства за поддръжката /чрез пазарно ориентирани дейности, публично – частни партньорства и други/ на тази трансформация на крайречната зона – това е най-общо казано основната задача на проекта.

Задължителни елементи

По отношение на река Янтра трябва да се предвидят необходимите корекции на коритото, които в зависимост от специализираните обследвания и норми, съобразени и с функционалното зониране, ще наложат изграждане на укрепващи брега стени и/или оформяне на речния бряг чрез терасиране. Канализирането на реката и крайбрежните съоръжения трябва да дава не само гаранция за сигурност, но и нови различни възможности за атракции, социализация и нова пространствена естетика.

Територията следва да бъде естествено и логично продължение на вече изградените пешеходни алеи и веломаршрути по ул. “Аврам Гачев“ и ул. “Дунав“.

Очаква се подходящо решение за пешеходна връзка чрез премостване /от лека ефирна конструкция/ за осигуряване на архитектурна достъпност в участъка от паркинга пред блок „Камчия“ и блок „Ропотамо“ през реката към ул.“Васил Левски“. Независимо как ще се планират отделните функционални зони и терени, проектът за крайречната зона задължително ще включва изграждането и монтирането на улично и парково осветление, с видеонаблюдение.

Пространството пред Спортна зала „Орловец“ следва да бъде реконструирано и подновено, като се предложат нови възможности за спорт и развлечения. Важно е да се съобрази, че теренът северозападно от залата, върху който традиционно се разполагат циркови и увеселителни атракциони, е с ограничение за реализиране на строителни работи, свързани с фундиране, поради наличието на магистрални подземни комуникации.

Становища, мнения, идеи и препоръки от страна на заинтересованата общност се приемат до 11 септември, включително, на електронен адрес protocol@gabrovo.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Узана домакинства най-мащабното състезание по ориентиране у нас

Ориентировачи от цял свят идват за състезанието.

Published

on

Местността Узана, освен географски център на България, ще бъде и център на родното ориентиране до края на седмицата. Близо 1 000 участници от страната и чужбина пристигат за най-мащабното състезание у нас – Купа България, с което ще се отбележи и „70 години ориентиране в България“.

Тази година домакин на събитието е местният клуб „Узана“, с огромната подкрепа на Община Габрово и Българската федерация по ориентиране. 851 състезатели, сред които най-малкият само на 2 години, а най-възрастният – 90-годишен, от 75 клуба от страната и чужбина, в това число спортисти от Турция, Великобритания, Румъния, Италия, Норвегия, Украйна, Ирландия, Швеция, САЩ и Финландия ще вземат участие в мащабното спортно събитие.

Домакините от КСО „Узана“ ще се представят със 61 състезатели от всички възрасти. Сред тях е и седемкратната победителка в елитната група при дамите (Ж21) – Илиана Илиева, която от години със семейството си живее, работи и тренира в Норвегия. 21 са ориентировачите на дряновския клуб „Бачо Киро“, 4-ма на „Мазалат“ (Севлиево).

Четиридневният маратон започва утре в 13:30 часа със старт за Купа „Габрово“ по карта „Гърнето“, в който ще участват 360 състезатели. Надпреварата е със състезателен център база „Тота Венкова“. Класиралите се до трето място във всяка възрастова група ще бъдат наградени с медали, а отборното подреждане за купата ще бъде по точкова система, като КСО „Узана“ като организатор няма да участва в него.

В петък, събота и неделя ще се проведат надпреварите за Купа България със състезателен център Спортна база „Узана“. За участниците предстоят три отделни старта, а класирането за купата е по общо време от трите състезателни дни.

В петък от 11:00 е стартът на дълга дистанция, в събота със същия начален час е скъсената дълга дистанция, а в неделния ден от 10:30 ще има преследване. Победителите в първите два дни и състезателите, класирали се на първите три места в отделните възрастови групи в крайното подреждане за Купа България, ще бъдат наградени с купи, медали и материални награди.

Парични премии ще има за елитните групи на Мъже-21 и Жени-21. Специален приз на името на Апостола на габровското ориентиране Васил Шандурков е предвиден за победителя във възрастовата група М65.

*Източник: sport-gabrovo.com.

Зареди още

Икономика

„Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД набира работници

Published

on

Във връзка с изпълнението на обекти на Дружеството в община Габрово и област Габрово „Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД търси да назначи:

1. Технически ръководители;
2. Геодезисти;
3. Лаборанти;
4. Машинисти пътно-строителни машини;
5. Шофьори, категория В и С+Е;
6. Пътни работници;
7. Работници полагане асфалтови настилки;
8. Арматуристи;
9. Кофражисти;

Кандидатите трябва да притежават:
– Подходящо образование и квалификация за съответната позиция;
– Трудов опит по същата или сродна специалност;
– Документ за правоспособност за управление на ПСМ /за машинистите на ПСМ/;
– Необходимата категория за правоуправление на МПС, удостоверение за професионална компетентност, карта за квалификация на водача и удостоверение за психологическа годност /за шофьорите/;
– Добро здравословно състояние;
– Желание за работа;

Компанията предлага:
– Постоянен трудов договор с първоначален изпитателен срок;
– Добро възнаграждение;
– Работно облекло;

Необходими документи за кандидатстване:
– Автобиография;
– Копие от диплома;
– Копие от документи за квалификация/правоспособност;

За контакти: тел.062/616-819.

Зареди още

Новини

Световен ден за борба с хепатита

„Време е за действие“

Published

on

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден светът се обединява около темата за борбата с широкоразпространената инфекция с цел повишаване осведомеността за вирусните хепатити сред обществеността. Мотото на Световния ден през 2024 г „Време е за действие“ поставя акцент върху превенцията, скрининга и ранното диагностициране на хепатита.

По инициатива на Министерството на здравеопазването, съвместно с регионалните здравни инспекции в периода от 29 юли до 2 август 2024 г. ще се проведе скринингова кампания за хепатит Б и хепатит С. Изследването е безплатно. Прави се в рамките на 15 – 20 минути с помощта на бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностия антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.

За област Габрово тестването ще се осъществява от екип на РЗИ Габрово през периода 29.07.2024 г. – 02.08.2024 г. от 9.00 ч. до 13.00 ч., на адрес: гр. Габрово, ул. „Райчо Каролев” № 2. Участието е изцяло доброволно.

По време на кампанията ще се проведат беседи и ще се раздават здравно-образователни материали с цел повишаване информираността на населението за разпространението на хепатита в област Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица