Свържи се с нас

Новини

Строителният сезон в Габрово е в разгара си

Published

on

Кметът на Габрово Таня Христова посети част от обектите от строителен сезон 2020 в града, съобщиха от нейната администрация. Районът около спортeн комплекс „Христо Ботев“, кварталите Трендафил 1 и 2, Бичкиня, районът около новостроящата се църква в кв. Младост бързо променят своя облик.

В процес на изпълнение са и улиците „Васил Неделчев“ и „Баба Зара“. Неизползваното досега подпокривно пространство на спортното хале в комплекса се превръща в две модерни зали за тренировка с бани, тоалетни и съблекални.

Подменят се част от седалките на стадион „Христо Ботев“, обособени са трибуни за официалните гости, нови са конструкциите със седалки и сенници до терена. Подменена е настилката от изкуствена трева на игрищата, работи се по алеите в целия комплекс, изгражда се нов паркинг и подход към него.

В кв. „Бичкиня“ е обновена ул. „Райко Даскалов“, след подмяна на водопровода. Близо 6000 кв.м асфалт са положени по нея и подходите към жилищните сгради в района, включително на заустването към ул. „Кокиче“ №20 и връзката на ул. „Пролет“ с ул. „Коста Евтимов“. А част от пространството вече е покрито и с детски рисунки с тебешир!

Цялостното преасфалтиране на улица „Райко Даскалов“ Община Габрово извърши след като ВиК – Габрово направи по нея реконструкция на 345 м уличен водопровод и на водопроводни отклонения с обща дължина 164 м.

При връзката на улицата с кръстовището на бул. „Столетов“ е извършен ремонт на съществуващ линеен отводнител. Обновени са и междублоковите пространства на бул. „Столетов“, при жилищните сгради с номера от 74 до 88.

Близо 1 700 000 млн. лв. са инвестирани в квартал „Трендафил“ 1, където са изградени 2000 м. бордюри, 1400 кв. м. тротоарни настилки и близо 20 000 кв. м. улични настилки. Изцяло възстановени са всички вътрешноблокови пространства и всички основни артерии.

Съвместно с ВиК е подменена цялата водопроводна мрежа, изцяло ново е осветлението – улично, парково и районно, изградени са над 200 паркоместа. В максимална степен са регламентирани достъпите около блоковете и около всеки блок е направена достъпна среда за хората с физически затруднения.

Направени са една детска и една фитнес площадка. Ремонтните дейности са към своя край и районът предстои да бъде поверен в ръцете на „Благоустрояване“, които да се погрижат за озеленяването на различни зони и предблокови пространства. Предстои изравняването и култивирането им. Следващата година ще бъде изпълнена и маркировката на пътищата.

В квартал „Трендафил“ 2 в момента се работи в пространството между ул. „Тота Венкова“ и „Никола Рязков“. Всички стари настилки са извадени, в момента се подменят бордюрите, за да се регламентират зоните за паркиране, прочистват се всички съществуващи канализационни отклонения на дъждоприемниците, които влизат в главния канал.

Подменя се настилката около всички входове на блоковете, осигуряват се понижения с цел достъпност. Предвидено е осветление в междублоковите пространства – ще бъдат изградени стълбове там, където е необходимо, и подменени неработещите улични лампи.

Предвижда се възстановяване на целия квартал. Благоустрояването ще бъде извършвано на етапи и ще приключи през 2022 г. Обектът включва и междублоковите пространства на ул. „Свищовска“ No 59-67.

Районът около църквата в кв. „Младост“ постепенно се превръща в красиво, модерно и приятно пространство с паркинг и настилка около храма от гранит и вибропресован бетонов паваж с мита повърхност от подбрани фракции естествен камък.

Продължава изпълнението на вертикалната планировка в района, изграждането на паркинг, ремонт на близката ул. „Напредък“ в участъка от бул. „Могильов“ до ул. „Златна нива“.

В ход са ремонтите работи на ул. „Васил Неделчев“ от кръстовището с ул. „Брянска“ до връзката на ул. „Д.Л.Заменхоф“ с ул. „Свищовска“. По улицата беше извършена подмяна на съществуваща подземна инфраструктура – водопровод, сградни отклонения към него, и топлопреносната мрежа в района.

Община Габрово ще извърши подмяна на капаци на ревизионни шахти и дъждоприемни решетки, както и цялостно преасфалтиране на улицата. Започна основен ремонт на водопроводната мрежа по ул. „Баба Зара“, който ще бъде последван от цялостно възстановяване на пътните настилки.

Обектът включва подмяна на около 700 метра амортизиран стар водопровод и близо 486 м. прилежащи сградни отклонения по улицата.

След изпълнението на подземната инфраструктура ще бъдат възстановени пътните настилки. Стойността на ремонтите дейности е 358 820 лв., осигурени целево от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

„Янтра“ допусна поражение при визитата си на „Хебър“

Published

on

Загуба с 0:2 записа отбирът на „Янтра“ при визитата на лидера в класирането „Хебър“ в двубой от 20-я кръг на първенството във Втора лига. С трите спечелени точки тимът на Николай Митов вече има 42 и излезе начело в класирането преди изиграването на последните два мача от кръга. „Янтра“ пък заема 16-то място с 20 точки.

Мачът ще остане в спомените на юношата Георги Николов, който излезе за пръв път като титуляр в мач от второто ниво на родния футбол. Заради многото контузени играчи в габровския състав и наказанието на Петър Казаков, старши треньорът Сашо Ангелов беше доста ограничен в избора си.

Наред с капитана, в срещата не взеха участие Костадин Гаджалов, Венцислав Славов, Симеон Чатов, Георги Върбанов и Иван Петков. Така групата за двубоя беше от само 16 играчи. Домакините реализираха и двете си попадения преди почивката.

Ивайло Михайлов откри в 13-ата минута, а Евгени Игнатов удвои малко преди почивката. В края на срещата шансът не беше с Ивайло Иванов и ударът му срещна напречната греда на вратата, пазена от Петър Дебърлиев.

В следващия кръг „Янтра“ ще приеме пряк съперник в долната половина на таблицата – Септември (Симитли). Мачът е в неделя от 14.00 часа на стадион „Христо Ботев“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Габрово вдига наздравица за ЧНГ преди цял свят!

Published

on

Габрово отново ще вдигне наздравица за новата година първи на цялото земно кълбо! Дата, утвърдила се през последните години, е 30 декември, а мястото е площад „Възраждане“.

За габровци и гостите на града от цял свят е организиран празничен концерт под звездите, с участието на рок групата Б.Т.Р.

Веднага след музикалните изпълнения на легендарната банда ще започнат и празничните илюминации, чиито салюти ще отбележат настъпването на новата година.

Календарът на културни събития, които ще се случат през месец декември, е изпълнен с инициативи, които можете да видите по-долу:

1-23 декември

Работилници „Майсторете, ръчички” – изработване на коледни играчки и сурвачки

РЕМО „Етър“

5 декември

13:00 ч. Връчване на отличията „Доброволец на година“

Зала „Възраждане“

6 декември

17:30 ч. Запалване на светлините на коледната елха

Площад „Възраждане“

11 декември

Музейни бивалици и небивалици – дегустация и продажба на греяно вино в музей „Етър“

РЕМО „Етър“

12 декември

11:00 ч. Св. Спиридон – покровител на занаятчиите –  Литургия в църквата „Свето Богоявление“

Музей „Етър“

13 декември

17:30 ч. Откриване на Детското коледно градче с участието на Държавен куклен театър – Габрово

Градинската с мечето

15 декември

19:00 ч. „Моби Дик“ – премиера

Драматичен театър „Рачо Стоянов“

19:00 ч. Концерт „Коледна музика“ на Габровски камерен оркестър

Зала „Възраждане“

16 декември

19:00 ч. „Моби Дик“ – премиера

Драматичен театър „Рачо Стоянов“

17 декември

19:00 ч. „Моби Дик“ – премиера

Драматичен театър „Рачо Стоянов“

17:30 ч. Годишната изложба на габровските художници

Художествена галерия „Христо Цокев“

18 декември

11:00 ч. Приключения в Детското коледно градче с участието на Драматичен театър „Рачо Стоянов“

Градинката с мечето

19 декември

11:00 ч. „Изгубената ръкавичка на Дядо Коледа“

Държавен куклен театър – Габрово

20 декември

18:00 ч. „Приказливко в страната на думите“

Драматичен театър „Рачо Стоянов“

19:30 ч. „Хомеопатия за душата“

Драматичен театър „Рачо Стоянов“

22 декември

18:00 ч. „Изгубената ръкавичка на Дядо Коледа“

Държавен куклен театър – Габрово

23 декевмри

18:00 ч. „Изгубената ръкавичка на Дядо Коледа“

Държавен куклен театър – Габрово

24 декември

11:00 ч. Любими коледни мелодии с Оркестър Габрово

Площад „Възраждане“

25 декември

11:00 ч. Коледуване с участието на ДФА „Габровче“

11:30 ч. Коледно хоро с Оркестър Габрово

Площад „Възраждане“

26 декември

11:30 и 13:30 ч. Коледари в музея – възстановка на обичая Коледуване

РЕМО „Етър“

30 декември

19:00 ч. Под вездите на Габрово с рок група Б.Т.Р.

20:30 ч. Празнични илюминации

Площад „Възраждане“

Още през декември:

Национален музей на образованието

Изложба „Умножи доброто” – по повод 100 години от създаването на Български младежки Червен кръст, съвместна инициатива ма БМЧК – Габрово и НМО – Габрово.

„Номинирани постери от Третия национален ученически конкурс „Времена и будители” 202година”

Изложба на Средно училище „Райчо Каролев”

РЕМО „Етър“

Изложба „Вратата на спомените“

Изложба „Дарени предмети, споделени истории III“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Габровец отказа проба за алкохол зад волана на нерегистриран бус

Published

on

49-годишен мъж от Габрово бе установен зад волана на бус, който не бил регистриран по надлежния ред и отказа да му бъде извършен тест за алкохол.

Случаят бил разкрит на 30 ноември, около 14.30 часа. Тогава на ул. „Д-р Тота Венкова“ автопатрулен екип спрял за проверка товарен автомобил „Форд Транзит“, управляван от 49-годишния габровец.

При извършената справка в информационните масиви на МВР било установено, че временните регистрационни табели били издадени за друго МПС, а товарният автомобил не е регистриран по надлежния ред.

Водачът е отказал да бъде тестван за употребата на алкохол. По случая е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица