Свържи се с нас

Новини

Строителният сезон в Габрово е в разгара си

Published

on

Кметът на Габрово Таня Христова посети част от обектите от строителен сезон 2020 в града, съобщиха от нейната администрация. Районът около спортeн комплекс „Христо Ботев“, кварталите Трендафил 1 и 2, Бичкиня, районът около новостроящата се църква в кв. Младост бързо променят своя облик.

В процес на изпълнение са и улиците „Васил Неделчев“ и „Баба Зара“. Неизползваното досега подпокривно пространство на спортното хале в комплекса се превръща в две модерни зали за тренировка с бани, тоалетни и съблекални.

Подменят се част от седалките на стадион „Христо Ботев“, обособени са трибуни за официалните гости, нови са конструкциите със седалки и сенници до терена. Подменена е настилката от изкуствена трева на игрищата, работи се по алеите в целия комплекс, изгражда се нов паркинг и подход към него.

В кв. „Бичкиня“ е обновена ул. „Райко Даскалов“, след подмяна на водопровода. Близо 6000 кв.м асфалт са положени по нея и подходите към жилищните сгради в района, включително на заустването към ул. „Кокиче“ №20 и връзката на ул. „Пролет“ с ул. „Коста Евтимов“. А част от пространството вече е покрито и с детски рисунки с тебешир!

Цялостното преасфалтиране на улица „Райко Даскалов“ Община Габрово извърши след като ВиК – Габрово направи по нея реконструкция на 345 м уличен водопровод и на водопроводни отклонения с обща дължина 164 м.

При връзката на улицата с кръстовището на бул. „Столетов“ е извършен ремонт на съществуващ линеен отводнител. Обновени са и междублоковите пространства на бул. „Столетов“, при жилищните сгради с номера от 74 до 88.

Близо 1 700 000 млн. лв. са инвестирани в квартал „Трендафил“ 1, където са изградени 2000 м. бордюри, 1400 кв. м. тротоарни настилки и близо 20 000 кв. м. улични настилки. Изцяло възстановени са всички вътрешноблокови пространства и всички основни артерии.

Съвместно с ВиК е подменена цялата водопроводна мрежа, изцяло ново е осветлението – улично, парково и районно, изградени са над 200 паркоместа. В максимална степен са регламентирани достъпите около блоковете и около всеки блок е направена достъпна среда за хората с физически затруднения.

Направени са една детска и една фитнес площадка. Ремонтните дейности са към своя край и районът предстои да бъде поверен в ръцете на „Благоустрояване“, които да се погрижат за озеленяването на различни зони и предблокови пространства. Предстои изравняването и култивирането им. Следващата година ще бъде изпълнена и маркировката на пътищата.

В квартал „Трендафил“ 2 в момента се работи в пространството между ул. „Тота Венкова“ и „Никола Рязков“. Всички стари настилки са извадени, в момента се подменят бордюрите, за да се регламентират зоните за паркиране, прочистват се всички съществуващи канализационни отклонения на дъждоприемниците, които влизат в главния канал.

Подменя се настилката около всички входове на блоковете, осигуряват се понижения с цел достъпност. Предвидено е осветление в междублоковите пространства – ще бъдат изградени стълбове там, където е необходимо, и подменени неработещите улични лампи.

Предвижда се възстановяване на целия квартал. Благоустрояването ще бъде извършвано на етапи и ще приключи през 2022 г. Обектът включва и междублоковите пространства на ул. „Свищовска“ No 59-67.

Районът около църквата в кв. „Младост“ постепенно се превръща в красиво, модерно и приятно пространство с паркинг и настилка около храма от гранит и вибропресован бетонов паваж с мита повърхност от подбрани фракции естествен камък.

Продължава изпълнението на вертикалната планировка в района, изграждането на паркинг, ремонт на близката ул. „Напредък“ в участъка от бул. „Могильов“ до ул. „Златна нива“.

В ход са ремонтите работи на ул. „Васил Неделчев“ от кръстовището с ул. „Брянска“ до връзката на ул. „Д.Л.Заменхоф“ с ул. „Свищовска“. По улицата беше извършена подмяна на съществуваща подземна инфраструктура – водопровод, сградни отклонения към него, и топлопреносната мрежа в района.

Община Габрово ще извърши подмяна на капаци на ревизионни шахти и дъждоприемни решетки, както и цялостно преасфалтиране на улицата. Започна основен ремонт на водопроводната мрежа по ул. „Баба Зара“, който ще бъде последван от цялостно възстановяване на пътните настилки.

Обектът включва подмяна на около 700 метра амортизиран стар водопровод и близо 486 м. прилежащи сградни отклонения по улицата.

След изпълнението на подземната инфраструктура ще бъдат възстановени пътните настилки. Стойността на ремонтите дейности е 358 820 лв., осигурени целево от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Детското весело лято в Габровската регионална библиотека

Published

on

Екипът на Детски отдел в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово е подготвил интересна изненада за габровските деца и техните родители, учители и близки по повод 1-ви  юни – Деня на детето.

 Проявата е едновременно забавна и познавателна. Организаторите канят малки и големи да се включат в динамичната игра с много неочаквани обрати, наречена „Пиратски приключения”.

Забавлението е гарантирано, но в хода на играта участници и зрители ще научат и много нови неща. Екипажите на двата различни пиратски кораба ще се състезават помежду си в търсене на скритото съкровище.

За да стигнат до заветната цел младите „пирати” ще трябва да решат различни задачи, да играят в екип и да мобилизират своя ум, сърце и въображение.

Играта ще се развихри на открито, край беседката в пределите на централен градски парк до библиотеката, във времето между 10.00 и 12.00 часа на 1 юни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Пъстра програма за Деня на детето в Трявна

Published

on

1 юни наближава, а с него и най-обичания от малки и големи Международен ден на детето!

Празникът поставя своето начало през далечната 1925 година на Световната конференция по въпросите на детското здраве. Тогава китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.
През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата, а година по-късно 1 юни се чества за първи път едновременни в цели 51 страни по света.

В унисон с най-дългоочаквания и обичан ден от децата, ние, от Община Трявна тази година ще зарадваме нашите сладки малчугани не само на 1 юни, а с подготвени събития до средата на топлия месец. Стартираме навръх празника на детето с филм анимация ПЛАНЕТАРИУМ “МЛЕЧЕН ПЪТ” – “Тайният живот на дърветата”, който е подходящ за деца от 6 до 11 години. Прожекцията започва в 09:00 ч. и продължава до 13:00 ч. в СУ “Петко Р. Славейков”.

Кулминация на празника ще бъдат съпътстващите събития от фестивал “Лятно театро”, който ще се проведе по време на Националните Славейкови празници тази година. В съботния ден, на 4 юни, програмата стартира с представяне на анимация с игри от едно време в 10:30 ч.; куклено-театрален детски спектакъл “Каквото направи дядо все е хубаво” и продължава в следобедните часове с арт-ателие “Куклена ферма” и забавно шоу със сапунени мехури до 16:00 ч. Малки и големи могат да заповядат на площада пред НЧ “Пенчо Славейков” в Трявна, като част от събитията ще бъдат позиционирани и в парка зад читалището.

Празнуването на Международния ден на детето в Трявна ще завърши на 13 юни с постановката “Даскалото е COOL” от Джордже Кокош, представена от Драматичен театър-Търговище с режисьор Александър Беровски. Представлението е подходящо за ученици от 6 до 11 клас и ще се играе в салона на НЧ “Пенчо Славейков 1871” от 13:45 ч. до 14:55 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Над 500 лекоатлети пристигат в Габрово този уикенд

Published

on

Над 500 лекоатлети пристигат в Габрово в края на тази седмица, съобщиха от местната общинска администрация. Спортистите ще демонстрират нивото си в Националния шампионат по лека атлетика за момчета и момичета до 14 години и традиционния турнир в памет на Никола Вълчанов.

Двете прояви ще се състоят на обновената по проект на Министерството на младежта и спорта писта по лека атлетика на стадион „Христо Ботев“, информират от Общински спортни имоти.

С личното съдействие на президента на Европейската атлетическа асоциация и БФЛА Добромир Карамаринов, същата беше оборудвана с необходимите съоръжения и това дава възможност на града ни за пръв път в историята приеме Национален шампионат. 

Той е за най-малката възрастова група – състезатели до 14 години. Те ще се борят за отличията в петобой. Дисциплините, които включва той, са 60 метра спринт и 60 метра с препятствия, скок височина или скок дължина, бягане на 800/600 метра или тласкане на гюле. 197 момичета и 88 момчета от над 50 клуба в страната са заявили участие в първенството.

Габрово ще бъде представен от състезатели на АК „Орловец 93“. При момичетата ще се участват Илина Бончева и Александра Антова, а при момчетата – Християн Христов, Кристиян Кънев и Никола Голаков.

Първенството започва в събота в 08:00 часа сутринта. В първия състезателен ден изпитанията са до 19:00 часа. В неделя от 09:00 до 14:00 часа ще се проведат останалите стартове. Първенството ще завърши с бяганията на 600 и 800 метра.

С това обаче лекоатлетическият уикенд в Габрово не приключва. Напротив, в неделния следобед ще започне още по-интересната част с XV-то издание на турнира за юноши, девойки, мъже и жени „Никола Вълчанов“.

За пръв път надпреварата, организирана от местния клуб „Тот атлет“, Община Габрово и БФЛА, ще се проведе на новоизградената лекоатлетическа писта на стадион „Христо Ботев“.

Всички предходни издания на турнира се състояха върху шамотната настилка на стадион „Априлов“. Това е и причината за сериозния интерес към предстоящото издание на проявата. Рекордните 217 състезатели в различните възрасти са подали заявки за надпреварата.

Рекорден е и броят на клубовете – 45. Най-много състезатели са заявили СКЛА „Михаил Желев“ (Сливен), СК „Атлетик“ (София) и КЛАСА (София). За първи път турнирът ще бъде и с международно участие. В Габрово ще пристигнат 26 атлети от Украйна. Всичко това вероятно ще превърне „Никола Вълчанов“ в един от най-силните турнири у нас за сезона.

Дисциплините в състезанието са 100, 200, 400, 800 метра, 400 метра с препятствия, скок дължина, троен скок, тласкане на гюле, мятане на диск и хвърляне на копие.

Наградният фонд на турнира е в размер на 6 750 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица