Свържи се с нас

Любопитно

Еко уроци по време на лятна ваканция

Published

on

Еко уроци забавляваха и информираха децата на Габрово, които научиха повече за опазването на природата, значението на разделното събиране на отпадъците и възможностите боклукът да се превърне в полезна суровина.

Екологичните уроци бяха проведени през месеците юни и юли, като част от кампанията „В природата на отпадъка НЕ Е да бъде сред природата“, организирана от Европейски информационен център „Европа директно“ при Габровската търговско-промишлена палата, Община Габрово, Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина“ и с активното съдействие на Регионалното управление на образованието и Дом на хумора и сатирата Габрово.

Инициативата обхвана 214 деца по време на летните занимания в НУ „Васил Левски“, ОУ „Ран Босилек“ ; ОУ „Неофит Рилски“; ОУ „Христо Ботев“; ОУ „Иван Вазов“; ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“; СУ „Райчо Каролев“; СУ „Отец Паисий“ и Дом на хумора и сатирата.

Габровските ученици имаха възможност да получат важна и полезна информация за екологичното поведение, спецификите в рециклирането на различните суровини и ползите от компостирането на био отпадъците.

От еко уроците габровските малчугани научиха какъв е пътят на отпадъка, как старото сметище на Габрово се е трансформирало в ново, модерно депо за отпадъци, разбраха как еднократната пластмаса може да се замени с други по-дълготрайни материали и не на последно място се забавляваха със специалните образователни игри.

Децата без затруднения се справиха с предизвикателствата в подреждането на еко пъзел и решаването на еко кръстословици и участваха в динамичната игра „Пусни, пусни отпадъче“, чийто финал завършваше с правилно разделяне на отпадъците на рециклируеми и биоразградими.

Финалната среща от кампанията се проведе сред инсталациите от специализираната изложба „Град-градина“ в Дома на хумора и сатирата в Габрово. Сред активните експонати, дело на художничката Невена Екимова, екипът на кампанията и децата обсъдиха важните въпроси на екологията, дискутираха проблемите на разделното събиране на отпадъците и дадоха примери от други държави.

В края на срещата отново имаше време за екологични игри и разбира се награди. Инициативата завърши с прекрасни емоции и обещанието, че еко уроците ще продължат и през предстоящата учебната година, когато се очаква стартът и на един интересен еко конкурс.

Организаторите на кампанията „В природата на отпадъка НЕ Е да бъде сред природата“ благодарят на всички включили се ученици и им пожелават приказно и близко до природата лято.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

„Мама е добър шофьор“ отново в Габрово

Published

on

Забавният и нестандартен формат „Мама е добър шофьор“ се завръща в своето трето издание, за да направи понеделника на 20 септември необикновено атрактивен, динамичен и амбициозен. Както и досега, в състезанието могат да се впуснат майки с детски колички, а защо не и татковци, баби или дядовци.

Приложното каране на бебешки и детски колички в градска среда се организира от Община Габрово и е част от инициативите за Европейската седмица на мобилността, която се провежда ежегодно в периода 16 – 22 септември, съобщиха от администрацията на кмета.

Водещата тема за 2021-а е „Придвижвайте се устойчиво. Бъдете здрави“. Мястото на провеждане на „Мама е добър шофьор“ е Градинката с мечето в Габрово, а стартът ще бъде даден точно в 10.00 часа.

Участниците ще трябва да преминат по предварително разчертано трасе, като демонстрират умения за скоростно придвижване с детска количка и чевръсто справяне с няколко препятствия – слалом между конуси, правилно разделно изхвърляне на отпадъци, смяна на памперс и повиване на бебе … в парка.

За най-сръчните, бързи и съобразителни мами са подготвени атрактивни, а за публиката са гарантирани неочаквани изживявания и много емоции. Записването започва в 09.45 часа, а състезанието ще се проведе от 10.00 до 12.00 часа. Участието е напълно безплатно!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Избраха логото на новия Младежки център в Габрово

Published

on

Младежки център Габрово вече има лого. Новината за медиите съобщиха от местната общинска администрация. Новото лого на Младежки център Габрово е разработено от Мария Джумеркова от град София.

В разработката фигурират символите крепост, феникс и криле. Събирателният образ на трите фигури е еманация на смисъла и целите на младежкия център, а подредбата им не е случайна, поради тяхното дълбоко значение. Фениксът, чиято легенда описва като магическа птица, сияйна и блестяща, е известна с това, че животът й продължава няколко стотин години преди да избухне в пламъци. Пътят ѝ не свършва там, а тя отново възкръсва от пепелта, за да започне нов и дълъг живот.

По същия начин, образът на величествената птица, разперила криле, има за цел да олицетвори силата на знанието и величието на ума, които ще се раждат и развиват в Младежкия център. Изключително важен е символът на крепостта, който е израз на изграждането на здравите основи, пораждащи сигурност и устойчивост, нужни да защитят всяко царство. Знакът внушава, че благодарение на Младежки център Габрово, развитието на таланта и творчеството у младежите ще защитават тяхната човешка чест, характер и индивидуалност, за да могат да устоят на всички предизвикателства занапред.

На автора на отличеното лого Мария Джумеркова ще бъде връчена парична награда на стойност 1000 лева, информират още от общинската администрация.

На 17 май т.г. Община Габрово обяви публичен конкурс за изработване на лого „Младежки център Габрово – възможности за изява на младите хора“, като се обърна към художници и графични дизайнери от страната и чужбина.

Графичният символ, трябваше да внушава младежкото, ентусиазмът и амбициите на младежите; да представя Младежки център Габрово като притегателен за млади и иновативни хора, благоприятно място за творчество, предприемачество и иновации; да е разпознаваем, въздействащ, оригинален и гъвкав в употребата си.

До участие в конкурса бяха допуснати предложенията на шест участника, които отговаряха на предварително зададените в Регламента условия и критерии. Журито, обявено публично с Регламента и общите условия на конкурса, взе решение за отличаване на победител в надпреварата.

Създаването на Младежки център Габрово в сградата на съществуващия Летен театър се осъществява по проект за възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център Габрово, финансиран чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Нова младежка зона в Габрово

Published

on

Нова младежка зона бе открита в Габрово. Новото предпочитано от младите хора място в нашия град е разположено в двора на спортната школа на Национална Априловска гимназия.

Новата младежка зона на Габрово бе открита от кмета Таня Христова и директора на НАГ Елвира Христова, които символично извършиха ритуал по прерязване лентата на мястото, създадено от младежите за младежите.

Събитието се проведе в навечерието на първия учебен ден на спортния терен на учебното заведение.

Деца от габровската художествена школа „Елиза Арт“, с ръководител Елиза Ковачева – Цокова, изрисуваха пана със своите послания и започнаха преобразяване в цвят на новата младежка зона.

В края на церемонията по откриване бяха пуснати цветни балони с хелии, които полетяха в небето над Габрово, а всички присъстващи не пропуснаха възможността да увековечат момента с обща снимка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица