Свържи се с нас

Култура

Габровският драматичен театър с последна премиера за сезона на 21 юли

Published

on

„ПОД МИКРОСКОПА НА ЧЕХОВ И ШУКШИН“

Габровският драматичен театър кани зрителите на последна премиера за сезона.

Точно месец след първата премиера на „Руски вечери с револвери“ от инициативата „Театър на маса“, ще се състои премиерата на втория спектакъл от цикъла – „Руски вечери с микроскоп“ утре, 21 юли, от 19.00 часа на голямата сцена на театъра.

Режисьор на постановката отново е Петринел Гочев, който ще представи авангардния си почерк в прочита на класическата едноактна комедия „Юбилей“ от А. П. Чехов в съчетание с разказите „Селски жители“ (1962) и „Микроскоп“ (1969) от Василий Шукшин.

Участват актьорите Надежда Петкова, Таня Йоргова, Поля Йорданова, Стоян Руменин и Петко Петков. В разшифроването на водевила „Юбилей“ ще търсим отговорите на вечния въпрос за преимуществата между двата пола, ще усетим полъха на 90-те години на XIX в., поетично описани от Чехов с умението му да извежда на показ променливата човешка природа, без да я съди или назидава.

Руският писател, драматург и преводач Пьотр Гнедич пише на Чехов на 2 май 1903 г. за успеха на пиесата: „Вашите страхове за „Юбилей“ не се осъществиха. Това не беше игра, а непрекъснато гъделичкане под мишниците“. Непрекъснато гъделичкане на човешката самовлюбеност, суета и надскачане на мярата ще можете да видите на сцената на габровския театър на 21 юли.

До края на месеца зрителите ще могат да гледат най-новите пет постановки от репертоара на Габровския драматичен театър. На 23 юли е „Мечтата на Наташа“, реж. Ана Батева, на 26 юли е „Лейтенант Густл. Да обичаш живота“, реж. Васил Дуев, а на 27 юли – „Салиери“, реж. Петринел Гочев. Трите представления ще се играят на голямата сцена на театъра от 19.00 часа.

Специални три представления ще има и в РЕМО „Етър“ всяка вечер от 20.30 часа: на 28 юли – „Руски вечери с револвери“, реж. Петринел Гочев, на 29 юли – „Лейтенант Густл. Да обичаш живота“, реж. Васил Дуев и на 30 юли – „Руски вечери с микроскоп“, реж. Петринел Гочев.

„Руски вечери с микроскоп“ е петата премиера в рамките на месец на габровската трупа, а за режисьора Петринел Гочев – третата, след „Руски вечери с револвери“ на 21 юни и „Салиери“ на 7 юли.

Билети за премиерата утре, 21 юли, могат да се закупят онлайн, както и от касата на театъра и всички каси на ИзиПей/EasyPay в страната.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица