Свържи се с нас

Новини

Показаха промените в проекта за новото кръгово

На публичната дискусия бяха показани промените в проекта за новото кръговото кръстовище в района на ул.“Баждар“.

Published

on

На публична дискусия относно новото кръговото кръстовище, което ще бъде изградено в района на улиците „Баждар“, „Чардафон“, „Емануил Манолов“ и „Скобелевска“, и което предизвика много коментари и настроения сред габровци, стана ясно, че има нужда от мнението на гражданите и провеждането на открити дискусии.

Инициативата за обсъждането, провело се вчера, 15 юли, в Ритуалната зала на Община Габрово, бе на Групата общински съветници от Местна коалиция „БСП, АБВ“ в местния парламент.

На събитието присъстваха председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, общинските съветници от левицата Николай Григоров, Здравко Кънчев и Лена Енева. Срещата бе уважена още от кмета Таня Христова, зам.-кмета арх. Николай Меразчиев, строителните експерти инж. Дончев и инж. Корназов, бившия градоначалник Николай Дачев, както и граждани, които имаха възможността отново да изразят своето мнение, свързано с идеята да се отговори детайлно на всички важни въпроси по проекта.

По време на форума бяха показани направените промени, които са част от предложенията в предходна дискусия и негодуванията на гражданите. Предвиденият двулентов път в първоначалния проект ще бъде еднолентов, като с това ще се запазят зелените площи.

Местата за пешеходните пътеки ще бъдат изместени от входовете на кръстовището. Левият завой на бъдещата връзка с ул.“Скобелевска“ ще бъде забранен. Останаха още въпроси за обсъждане, като това дали трябва да има къса връзка или не.

Живущите в квартал „Баждар“ считат, че изграждане на кръгово кръстовище е от необходимост. Според други живущи в близост до бъдещото пътно съоръжение обаче, включването на тази връзка, ще създаде едно ново препятствие за пешеходната среда в центъра на Габрово.

Не е сигурно дали ще бъде постигнат консенсус между управляващите и гражданите по въпроса дали е необходимо да има свързваща улица, или пространството може да бъде използвано за подобрение на пешеходната градска среда.

Автор: Виктория Памукова.
*Снимки: Copyright © 2020 GabrovoNews.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Капачки за бъдеще ще се събират тази неделя в Габрово

Published

on

Тази неделя, 21 април, за пръв път в Габрово, ще се събират капачки към националната кампания на „Капачки за бъдеще“. Инициативата ще се реализира пред спортна зала „Орловец“, от 10.00 до 15.00 часа.

Организаторите призовават капачките да бъдат пресипани в туби или чували, за да е по-лесно за доброволците, които ще са на терен.

Освен пластмасовите капачки, ще се приемат и алуминиеви кенчета. По време на кампанията, може да си изберете и нещо от мини базара, средствата от който също ще бъдат предадени за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения.

Кампанията „Капачки за Габрово“, достигна своята цел, с обещанието към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ Габрово и предава щафетата на Капачки за Бъдеще. Като обещава, ежегодно да се включва в двете национални кампании на Капачки за Бъдеще, през пролетта и през есента.

Организатори на Кампанията в Габрово са : Спасителен клуб за Бъдеще – Стара Загора и Капачки за Габрово – Group.

Зареди още

Новини

Търсят решения на ВиК и инфрастуктурни казуси в Добромирка

Published

on

По молба на кмета на с. Добромирка Тихомир Ганев, Областният управител на Габрово Мария Башева организира среща с управителя на „ВиК“ ООД – Габрово инж. Владимир Василев и директора на Областно пътно управление- Габрово инж. Деян Георгиев. Тя се проведе в кабинета на областния управител, а поводът бяха споделените ВиК и инфраструктурни проблеми в населеното място.

Около 500 метра вътрешна водопроводна мрежа ще бъде подменена с финансиране от Инвестиционна програма на „ВиК“ ООД – Габрово за 2024 г. – това информира инж. Василев.

Взето бе и решението да бъде прекъснато водоподаването на абонатите с просрочени задължения към дружеството, със съдействието на ОДМВР- Габрово.

Целта на тези мерки е да се подобри водоподаването в населеното място, където през летните месеци има режим на водата.

Областният управител изпрати и писмо до „Държавна консолидационна компания” ЕАД и Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ със запитване за сроковете за въвеждане в експлоатация на язовир „Студен кладенец“, намиращ се в землището на село Добромирка, и язовир „Агатово“ – в землището на село Агатово, община Севлиево.

През юни 2023 г. Междуведомствена комисия, назначена от областен управител Габрово, извърши планирана проверка на язовирните стени и съоръжения към тях, която установи, че и двата язовира са с приключили строителни дейности и са поддържани в изправно техническо и експлоатационно състояние, но не са въведени в експлоатация.

По отношение на проблемните участъци по Републиканската пътна мрежа, инж. Деян Георгиев разясни, че по сключен договор с „Автомагистрали“ ще бъде извършено трайно укрепване на деформациите по пътното платно на участък от 800 метра.

Зареди още

Култура

Концерт-спектакъл „Балетни мечтания“

Published

on

В Международния ден на балета- 29 април, Танцова школа „Лиана“, студентите от специалност „ Съвременна хореография“ с ръководител проф. д.н Анелия Янева жителите на Габрово с концерт-спектакъл “Балетни мечтания“.

За пръв път в града на Рачо Ковача ще гостуват докторанти от Китай, които също ще се включат с изпълнения.

Събитието е под егидата на Областния управител на област Габрово и ще се проведе в зала „Възраждане“ на 29 април, понеделник, от 18.30 часа. Един неповторим спектакъл с феерия от цветове, движения и звук- това обещават организаторите.

Билетите ще са в продажба в деня на събитието. Повод за концерта е 20-годишнината на Танцова школа „Лиана“ и 10- годишнината от създаването на специалност „Съвременна хореография“ в Югозападния университет.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица