Свържи се с нас

Новини

Показаха промените в проекта за новото кръгово

На публичната дискусия бяха показани промените в проекта за новото кръговото кръстовище в района на ул.“Баждар“.

Published

on

На публична дискусия относно новото кръговото кръстовище, което ще бъде изградено в района на улиците „Баждар“, „Чардафон“, „Емануил Манолов“ и „Скобелевска“, и което предизвика много коментари и настроения сред габровци, стана ясно, че има нужда от мнението на гражданите и провеждането на открити дискусии.

Инициативата за обсъждането, провело се вчера, 15 юли, в Ритуалната зала на Община Габрово, бе на Групата общински съветници от Местна коалиция „БСП, АБВ“ в местния парламент.

На събитието присъстваха председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, общинските съветници от левицата Николай Григоров, Здравко Кънчев и Лена Енева. Срещата бе уважена още от кмета Таня Христова, зам.-кмета арх. Николай Меразчиев, строителните експерти инж. Дончев и инж. Корназов, бившия градоначалник Николай Дачев, както и граждани, които имаха възможността отново да изразят своето мнение, свързано с идеята да се отговори детайлно на всички важни въпроси по проекта.

По време на форума бяха показани направените промени, които са част от предложенията в предходна дискусия и негодуванията на гражданите. Предвиденият двулентов път в първоначалния проект ще бъде еднолентов, като с това ще се запазят зелените площи.

Местата за пешеходните пътеки ще бъдат изместени от входовете на кръстовището. Левият завой на бъдещата връзка с ул.“Скобелевска“ ще бъде забранен. Останаха още въпроси за обсъждане, като това дали трябва да има къса връзка или не.

Живущите в квартал „Баждар“ считат, че изграждане на кръгово кръстовище е от необходимост. Според други живущи в близост до бъдещото пътно съоръжение обаче, включването на тази връзка, ще създаде едно ново препятствие за пешеходната среда в центъра на Габрово.

Не е сигурно дали ще бъде постигнат консенсус между управляващите и гражданите по въпроса дали е необходимо да има свързваща улица, или пространството може да бъде използвано за подобрение на пешеходната градска среда.

Автор: Виктория Памукова.
*Снимки: Copyright © 2020 GabrovoNews.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за посещения НМО – Габрово до края на март

Published

on

Поради ремонтни дейности Националният музей на образованието ще бъде затворен за посещения до края на месец март, информират от институцията. Ремонтът, който ще се реализира е част от инвестиционен проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово”, който бе разработен и одобрен в три етапа при изпълнение на предвидените ремонтни и реставрационни дейности.

През 2018 год. бе финансирана и завършена първа част „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието” от първия етап на проекта.

През 2022 год. бе изпълнена втората част от първия етап на проекта включващ „Основен ремонт на покрива на Националната Априловска гимназия и Национален музей на образованието”.

След проведена процедура по ЗОП на 14.12.2022 г. бе сключен договор със строител за изпълнение на дейностите по втория етап на проекта, включващ „Подмяна дограма и реставрация фасада на сградата на Априловска гимназия и НМО“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица