Свържи се с нас

Новини

Грозни сцени по време на протест пред РЗИ – Габрово (Видео)

Published

on

Грозни сцени се разиграха по време на протест на търговци, искащи съботният пазар на открито тип „битак“ да не прекъсва работата си. Протестната акция се състоя тази сутрин, 10 юли, пред сградата на Регионалната здравна инспекция в Габрово, а емоциите се нажежиха до червено.

Служител на държавната институция изпусна нервите си и влезе в пререкание с протестиращите, дърпа и се бута с тях, а за финал вдигна високо средния си пръст на дясната ръка, изразявайки с поведението си открито неуважение.

Все пак страстите бяха овладени и до ескалиране на напрежението не се стигне, въпреки циничния жест, траел няколко секунди. Малко след разигралата се грозна сцена при протестиращите се появи д-р Николай Пенчоков, директорът на РЗИ – Габрово, който влезе в диалог с протестиращите търговци.

Директорът на РЗИ учтиво обясни, че решението съботният пазар в Габрово да не се състои е на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на КОВИД – 19, с което се забранява провеждането на пазари тип „битак“. Д-р Пенчоков информира, че днес следобед ще се проведе Кризисен щаб, по време на който ще бъде взето решение дали пазарът в събота в Габрово ще бъде разрешен.

Протестиращите му отговориха, че ги приравняват с „панаирите“, а те са търговци на пазар за промишлени стоки, аргументирайки се, че са в същата ситуация като с търговските обекти в МОЛ-вете, но с разликата, че са на открито.

Протестиращите открито заявиха, че има двоен стандарт при избора на това дали да се проведе съботния „битак“, давайки за пример друго събитие от сходен характер, което ще се случи на площад „Възраждане“ същия ден.

„От Общината ни отговориха, че ако фермерският пазар на площада се състои, редно е да има и пазар на ул.“Свищовска“. В случая обаче д-р Пенчоков решава, че за едни може, а за други не! Ние не искаме нищо друго, освен да работим. Никой не ни попита за 3 месеца, докато не работихме, как се справяме и откъде намираме пари, за да живеем. Ако сега не изкараме някой лев, зимата какво ще правим? Институциите се подиграват с нас“, заяви участник в протеста.

От сградата на РЗИ – Габрово събралите се търговци решиха да пренесат своето недоволство пред Община Габрово. На път обаче пред партийната централа на ГЕРБ срещнаха кмета Таня Христова и поискаха да им бъде обърнато внимание на проблема.

Пред хората габровският кмет се ангажира представител на протестиращите търговци да вземе участие в Кризисния щаб, ако всички представители в него дадат разрешение за това, за да дискутират по въпроса.

Обеща, че заедно с всички институции ще преразгледат искания на протестиращите. Таня Христова каза, че каквото и решение да бъде взето, то ще бъде съобразено с обстановката, в която се намираме.

Търговците призоваха кмета да направи всичко възможно повече да не излизат на протест. Съботният пазар да бъде разрешен, да бъдат въведени необходимите противоепидемични мерки, отстояние между щандовете, дезинфектанти, за да може той да функционира.

Каква ще бъде развръзката през днешния ден предстои да разберем.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Помогни на човек, чийто дом е изгорял!

Целта на кампанията е да допринесе за ремонтирането на изгорелия дом на Наташа Шишкова, село Валевци, Габровско.

Published

on

57-годишната медицинска сестра Наташа Шишкова остана без дом и покъщнина, след като на 01.12.2020 г. сутринта пожар изпепели къщата ѝ в село Валевци, област Габрово.

Огънят тръгва от втория етаж, а причината остава неизяснена. Въпреки включването на две пожарни коли, къщата е напълно изгоряла. Наташа Шишкова е била сама, като успява да избяга само по пижама и чехли.

Жената тъкмо се е била завърнала вкъщи след лечение от коронавирусна инфекция. Останките от къщата ѝ са неизползваеми, заради тоновете вода, използвани при гасенето и вече са съборени с багер.

Нейни съграждани започнаха дарителска кампания, за да ѝ помогнат да възстанови дома си.

Целта на кампанията е събиране чрез дарения на 50 000 лева, с които да се изградят две стаички на мястото на разрушената къща, които да се обзаведат с най-необходимото.

Всеки, който иска и има възможност да помогне, може да се включи в кампанията по няколко начина:
*Изпрати SMS на 17 777 с текст: DMS Pojar
* Да дари онлайн с Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal оттук
* Направи банков превод по сметка:
BG06UBBS 80 0210 2607 2940
Основание на превода: Дарение за DMS POJAR

Зареди още

Крими

Задържаха нашенец с голямо количество цигари и тютюн (снимки)

Конфискуваните контрабандни цигари и тютюн са оценени на 17 000 лева.

Published

on

Служители на Областна дирекция на МВР – Варна задържаха 51-годишен мъж от габровското село Поповци при специализирана операция, при която бяха иззети голямо количество цигари без акцизен бандерол и тютюн.

В хода на специализираната акция по линия противодействие разпространението на акцизни стоки без бандерол, на АМ „Хемус“ за проверка бил спрян лек автомобил „Опел”, управляван от 51-годишния мъж, известен на органите на реда за различни проявления.

В багажника на автомобила му били намерени и иззети 40 000 къса с цигари без акцизен бандерол от марката „Karelia Blue” и „Davidoff”, на приблизителна стойност 17 000 лв, и два чувала с нарязан тютюн, с общо тегло от 30 кг.

По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор от Районната прокуратура във Варна. Работата по случая продължава. 51-годишният мъж е бил задържан за срок до 24 часа.

*Снимки: Пресцентър на ОДМВР – Варна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„Изплети топлина“ помогна на хора в нужда за трета поредна година

Published

on

За трета поредна година Центърът за работа с доброволци към Община Габрово стана координатор за габровския регион на благотворителната инициатива на Фондация „Има начин“ – „Изплети топлина“, а местните майсторки на плетивата бяха едни от най-активните участници в националната кампания.

През 2020 г. в „Изплети топлина“ се включиха 7 читалища /НЧ „Постоянство – 2012“, с. Армените, НЧ „Наука-1902“, с. Враниловци, НЧ „Искра-1954“, кв. Лютаци, НЧ „Зора-1872“, кв. Нова махала, НЧ „Дядо Стойно-1927“, с. Поповци, НЧ „Просвета – 1931“, с. Новаковци, НЧ „Светите братя Кирил и Методий“, с. Райновци/, кметство Златевци, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и семейството на Татяна Пеева.

От Фондация „Има начин“, Центърът за работа с доброволци получи дарение от 40 кг прежда, част от която бе предоставена на лицата, участващи в инициативата.

Резултатът от „изплетената топлина“ бе 73 чифта терлици, 23 шала, 24 чифта чорапи, 31 шапки, 10 чифта ръкавици, 10 блузи и 11 елека.

Готовите артикули са дарени на потребители на социални услуги в Габрово – Център за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания, Център за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи, Дом за пълнолетни лица с физически увреждания, на бездомни лица и лица в нужда, посещаващи храм „Света Троица“.

Координаторът на инициативата благодари на всички, които се включиха в благотворителната кампания и заради които габровският регион отново стана пример за доброта и съпричастност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица