Свържи се с нас

Новини

„Производство на хляб и хлебни изделия“ в ПГТ „Пенчо Семов“

Published

on

ПРИЕМ
ЗА УЧЕБНА 2020/2021 ГОДИНА

Специалност: „Производство на хляб и хлебни изделия“
Професия: Хлебар-сладкар
⇒ Втора степен на професионална квалификация.
⇒ Професионална реализация – хлебар, сладкар, пицар в кухнята на хотел и ресторант; стартиране на собствен бизнес в ресторантьорството и хотелиерството.

Специфични знания и умения, които специалността предлага по време на курса на обучение:
⇒ изучаване на суровините и материалите за производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия;
⇒ приготвяне и обработка на тестото: технологично значение и подготовка на суровините; приготвяне, съзряване и формиране на тестото; термична обработка на тестото и съхранение на готовата продукция;
⇒ работа с машини и съоръжения за топлинна обработка на тестото;
⇒ изучаване на технологията на хлебните изделия: производство на изделия от кифлено тесто , банични изделия, гевреци, маслени изделия, пържени изделия;
⇒ овладяване на производството на нови асортименти хлебни изделия;
⇒ изчисляване на рецептура на хлебни изделия;
⇒ определяне на качествената характеристика на готовата продукция;
⇒ производство на основните видове хляб – ръжен и ръжено-пшеничен хляб, диетичен хляб, хляб от обогатено тесто;
⇒ използване на нови технологии за производство на хляб.

В Млекарска школа Д-р Обрен Пежич, Сърбия – отборът на ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово
В Млекарска школа Д-р Обрен Пежич, Сърбия – отборът на ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово
Състезание Дни на хляба и сиренето, организирано от Млекарска школа Д-р Обрен Пежич – Сърбия
Грамота за участие в състезание Дни на хляба и сиренето, организирано от Млекарска школа Д-р Обрен Пежич, Сърбия

Новини

„Месец на кариерното ориентиране“ е в разгара си

Published

on

Център за кариерно ориентиране, Регионално управление на образованието – Габрово и Община Габрово обединиха усилия в полза на ранното кариерно ориентиране на учениците. Целта на събитието е учениците да се запознаят с различни професии на реални работни места.

Седем фирми и седем институции са дали съгласие да приемат ученици, а събитието ще продължи до края на месец ноември. Очаква се в него да вземат участие над 500 ученици от V, VI и VII клас, обхванати в целодневната организация на учебния ден. Малчуганите от IV клас на НУ „Васил Левски“ също ще вземат участие.

„Дейностите по кариерно ориентиране, и специално тези, свързани с посещения на учениците във фирми и институции са инициативи, които се забелязват и се оценяват. Мога, с нескрита гордост да заявя, че нашата област е една от първите, която проведе и продължава да провежда тези събития“, сподели началникът на РУО- Габрово Георги Маринов.

Идеята не е нова. Още през 2017 г. под егидата на Областен управител на област Габрово и РУО- Габрово, се проведе инициативата „Дойдох, видях, избрах“, която обхвана повече от 1500 ученика от всички възрастови групи.

„Това е една от най-атрактивните дейности по кариерно ориентиране за учениците. Оставя трайни спомени и повлиява, чисто по детски избора на бъдеща професия. Разбира се, ориентираният и осъзнат избор изисква много допълнителна работа, но подобни събития играят своята съществена роля в процеса на вземане на решение“, смята директорът на Центъра за кариерно ориентиране Пенко Атанасов.

Зареди още

Новини

„Будителите 2017“ организират здравна лектория

Published

on

Отчитайки важността на темата за здравословното хранене, организаторите на здравните лектории, превърнали се в традиционна инициатива за читалище „Будителите – 2017“, канят жителите на Габрово да участват в предстоящата среща, да научат полезна информация и да получат съвети.

Лекторията е ориентирана към широк кръг от хора, медицински специалисти, треньори и спортисти, психолози, родители и деца. Пред аудиторията ще говори един от водещите специалисти по хранене и диететика у нас доц. д-р Мария Николова – практикуващ лекар- диетолог, преподавател в Медицински университет–София, учен с международен опит и дългогодишна дейност в областта на общественото здраве и превенцията.

Ще поставим вечния въпрос: Може ли здравословното хранене да бъде вкусно? Ще имаме възможност да се запознаем с диетичното хранене при различни заболявания, с хранителните разстройства, ще стане дума за авитаминозите, хранителните алергии и непоносимостта към определени хранителни вещества, както и за храненето при деца, бременни жени и спортисти.

Темите за качеството на храната, за затлъстяването, чийто мащаб превръща проблема в пандемия, също ще бъдат засегнати в рамките на здравната лектория, като в първата част доц. д-р Николова ще отговаря на въпросите на модератора, а след това и на запитванията на присъстващите в залата.

Полезната информация и общуването организаторите съчетават с дегустация на здравословни храни. Изкушенията ще приготвят възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, които ще подредят своя щанд във фоайето на зала „Възраждане. Инициативата е подкрепена от МЛД Трейдинг и лаборатория Рамус, които са осигурили за присъстващите подаръци за здраве.

Събитието ще се проведе на 28 ноември, петък, от 18.00 ч. в Зала „Възраждане“. Входът е свободен.

Зареди още

Крими

Прибраха двама, подлудили с кражбите си Габрово

Published

on

Двама мъже на 22 и 29 години бяха уличени като извършители на множество кражби в Габрово. Мъжете са уличени и в държане на наркотични вещества.

Основната част от престъпленията, извършени през октомври и ноември, са свързани с кражби от жилища и моторни превозни средства, взломни посегателства, както и държане на наркотични вещества.

Активната работа на полицейските екипи е довела до многократното им установяване и задържане, както и до образуване на преписки и досъдебни производства за извършените деяния.

Работата по документиране на цялата престъпна дейност на лицата продължава под надзора на прокуратурата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица