Свържи се с нас

Любопитно

„160+ Габрово град“ открива отговори

Published

on

Дали да си габровец е да си сорт с особена коренова система, чийто плод е равен на новаторство, находчивост и чудноватост, или просто земята на Габрово ражда хора, слагащи ново начало на много неща от живота ни?! Проектът „160+ Габрово град“ по Програма Култура на Община Габрово не търси въпроси, а открива отговори.

Разбира се, че 160 години не са толкова много, че да предизвикат преклонение като пред град с хилядолетна история, но не са ли хората най-важните, които пишат чрез делата си онази история, даваща отпечатък в бъдещето?!

Габрово през своята 160 годишна история е родило толкова много на брой хора, които са пионери в различни области чрез своите начинания, та днес смело да можем да заявим, че град Габрово е град на ПЪРВИТЕ за България.

Проектът „160 + Габрово град“ има за цел не само да събере знайни и незнайни люде от нашето минало, а и да сподели факти и доказателства за личности от настоящето, да разкаже историите на успели хора, тръгнали от Габрово по света и у нас.

Ще стигнем и до бъдещето чрез децата ни и техните успехи в спорта, науката, културата и изкуството.

Основната цел е да се запечата времето в трите му измерения – минало, настояще и бъдеще – с филм, посветен на хора и събития от Габрово, оставили своя отпечатък по страниците на 160 годишната история на града.

Очакват се на Фейсбук страница „160+ Габрово град“ да споделите факти за знайните и незнайни габровци и техните истории, променящи посоки, тенденции и съдби в името на доброто и напредъка.

От 7 юли започва събирането на парченцата истории, за да се филмират през септември и да бъде излъчен този филм през октомври. Освен това, всеки желаещ може да сподели и „нови“ габровски шеги, свързани с габровецa в новия век.

Ето, например, съвременно продължение на познатата ни рубрика: „За габровци се говори, че:
• събират ластичетата от закупените връзки зеленчуци,
• спират мобилните си телефони, за да не се изтощава батерията,
• перат еднократните противовирусни маски“…

„Ще се радваме да продължите рубриката. Девизът на проекта е „Историята ни е пътят, настоящето ни е посоката, бъдещето ни е смисълът!“

Затова нека заедно разкажем, споделим и запечатаме знайните и незнайните прояви на предприемчивия габровския дух и нека не забравяме: „Светът е оцелял, защото се е смял“, защото е творил, защото е напред вървял!

Проектът е по идея на фондация „ОТ БГ“ и ще събере повече история, ако е споделен!

За това Ви молим, габровци – по света и у нас, споделете или се свържете… останалото ще направим ние!“, призовават от Фондация „ОТ БГ“.

Facebook : 160+Габрово град
e-mail: otbg2020@gmail.com
адрес: Габрово, ул.“Софроний Врачански“ 1, ет. 3 Фондация „ОТ БГ“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

БДЖ организира пътуване с парен локомотив до Трявна и Плачковци

Published

on

БДЖ ще организира пътуване с парен локомотив 16.27 от Горна Оряховица до Трявна и Плачковци на 26-и юни, събота. През 2021 г. обединена Европа отбелязва годината на железопътния транспорт и именно чрез парния локомотив, който е символ на поставянето на началото на железопътния транспорт, БДЖ ще предостави възможност на любителите на железницата да се докоснат до емоцията от пътуването с парна тяга.

Композицията, която ще бъде съставена от шест стандартни купейни вагона и един вагон-бистро, ще потегли от гара Горна Оряховица в 08:40 ч. След кратки престои в гарите Велико Търново, Дряново и Царева ливада, влакът ще пристигне в Трявна в 10:21 ч.

Любителите на парните локомотиви и историята на българската железница могат да продължат пътуването си до гара Плачковци, за да разгледат наскоро реставрирания в района на гарата музеен експонат на парен локомотив 36.01 и да се запознаят с интересни факти от историята на железопътния транспорт в България.

Теглената от парен локомотив 16.27 композиция ще пристигне в гара Плачковци в 10:36 ч. и ще потегли обратно към Трявна в 12:20 ч. По този начин пътуващите ще имат достатъчно време да разгледат приветливия град в подножието на Балкана, както и забележителната построена в началото на миналия век църква в града „Св. Пророк Илия“.

Влакът ще пристигне отново в гара Трявна в 12:30 ч., където ще престои до 14:49 ч. Така всички пътуващи с него ще могат спокойно да се насладят на богатия на история възрожденски град Трявна.

Парният локомотив ще превози композицията обратно до гара Горна Оряховица в 16:20 ч.   Цената на двупосочния билет е 36,50 лв. за един пътник с включено запазено място в двете посоки. Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно без да ползват отделно седящо място, като при закупуване на билетите е необходим документ, удостоверяващ тяхната възраст.

БДЖ напомня, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител. Билети могат да бъдат закупени онлайн на следния линк https://bileti.bdz.bg/ и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. Възстановяване на суми за неизползвани билети и анулиране на закупени билети за тези влакове няма да бъде възможно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Лятно автокино в Габрово

Published

on

Днес и във вторник, 22 юни, Габрово ще бъде домакин на лятно автокино. Входът е свободен, а мястото е паркингът на голям хипермаркет от известна търговска верига, разположен в квартал „Христо Ботев“.

Филмите, които ще бъдат излъчени са „Привличане“ (21.06) и „Диви и щастливи“ (22.06). И в двата дни паркирането започва от 20.00 ч., а прожекцията е от 21.15 ч.

Специален гост на събитието ще бъде актьорът Александър Сано, който ще сподели интересни истории от снимачния процес.

Екранът, на който ще бъдат прожектирани филмите е с размери 5 м х 10 м, монтиран на височина 2 м от земята, а професионалната система за прожекции и звук са гаранция за неповторимо преживяване.

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Мира Добрева представя „Столетниците“ в Габрово

Published

on

На 23 юни, сряда, Габрово ще се състои представянето на книгата „Столетниците – благословия или орисия“ от популярният водещ и журналист Мира Добрева. Събитието е от 17.30 ч. в зала „Възраждане“.

Гостуването е по покана на литературния сайт Тetradkata.com и се осъществява със съдействието на Община Габрово и изд. „Книгомания“ „Столетниците – благословия или орисия“ е сборник от документални разкази от рубриката „Столетниците на България“, излъчван вече в продължение на 10 години по БНТ като част от предаването „Отблизо с Мира“.

През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за този тв проект.

Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ представя 38 от тези над 100 истории. Входът за събитието е свободен.

Книгата може да бъде закупена на място по време на представянето и имате възможност да получите личен автограф.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица