Свържи се с нас

Новини

Снежана Рачевиц, НАГ: Училището не го прави сградата, а хората в нея

Published

on

За високите резултати от държавното външно оценяване, за сбогуване на зрелостниците с училището, за приема на новото попълнение – 130 осмокласници, за проектите, по които работят в Националната Априловска гимназия, разказва в интервю в днешния брой на габровския печатен ежедневник „100 Вести“ директорът на училището Снежана Рачевиц.

– Какви са резултатите от държавното външно оценяване на зрелостниците?
– Резултатите на Национална Априловска гимназия са най-високи в областта, със среден успех от двата изпита много добър 5.32. Специално по български език и литература е 5.29, най-висок е по английски език – 5.66. Завършиха 125 ученици. Лично аз имам основание за професионална гордост, защото класът, на който преподавам – XII „г“, завърши с успех от матурата по български с отличен 5.56. За мен най-важно е учениците да разберат защо ги товарим с повече знания, те проявиха нужното разбиране. Чувствах ги не толкова като ученици, а като партньори. И другите ни резултати са добри. Имаме 138 пълни шестици. Най-високият резултат е на моя ученичка – 6 по английски и 5.99 по български и литература, само едно стотна не й достигна за пълно шест.

– Знаете ли къде ще кандидатстват зрелостниците ви?
– Десетина ученици се готвят усилено за изпита по медицина. В другите ВУЗ-ове – Софийския, Великотърновския, приемът става според оценките от матурите, те са добри и надявам се децата да успеят. Има и ученици, които ще учат в чужбина, не са много. Приети са в Германия, Нидерландия, Англия. Изпратихме зрелостниците тържествено в зала „Възраждане“, спазвайки всички противоепидемични мерки. Връчихме им дипломите, беше много емоционално. Учениците от XI клас бяха подготвили филм, с който поздравиха дванадесетокласниците. Организирахме и чудесен абитуриентски бал, децата бяха много възторжени, момичетата – много красиви. Танцуваха много, веселиха се истински.

– Как смятате, дистанционното обучение плюс или минус бе за ученици и учители, повлия ли по някакъв начин на резултатите от изпитите?
– Децата и учителите се справиха добре с дистанционното обучение. Въпреки резервите, че не знаем как се прави дистанционно обучение, успяхме да бъдем по-гъвкави и по динамични. От една страна този вид обучение ограничи преките ни контакти с учениците, но от друга страна ги накара да работят по-добре самостоятелно. Те проявиха отговорност и амбиция, подготвиха се добре за изпитите. Ние пък направихме всичко възможно да им осигурим комфорт и спокойни условия по време на матурите. Дали е полезно или не дотам дистанционното обучение?! Според мен ефектът трябва да се вижда пропорционално. Не бива да се прекалява с дистанционното обучение. Класическото обучение е очи в очи между учител и ученик. Децата имат нужда от този контакт, те се учат от учителя, от неговия пример. Когато си в дистанционна среда, някак се губи контактът. Много им дойде на учениците, а и на учителите, три месеца дистанционно обучение. Умориха се. Не мисля, че то се е отразило по някакъв начин на успеха на учениците. Макар миналата година да бе по нисък.

– Започна ли новият прием, колко осмокласници ще приемете?
– Приемът ще бъде онлайн, вероятно при записването ще се видим. Надявам се наесен да започнем нормална учебна година. Ще приемем 130 деца, пет класа по 26 ученици. Надявам се, както всяка година, и сега да напълним паралелките. Нямаме нови специалности, миналата година открихме професионална паралелка „Бизнес администрация“. Другите са три езикови паралелки – една по немски, две по английски език. Оказва се, че имаме правилна стратегия към изучаване на чуждите езици. И една паралелка хуманитарни науки, към нея има също интерес. Защото хуманитарното мислене не може в никакъв случай да бъде пренебрегнато при оформянето на едно общество. Преди дни проведохме националния кръг на олимпиадата по английски език. Заради пандемията те не се провеждат в даден град, където се събират деца от страната. А се провеждат във всеки областен град в училищата координатори, каквито сме ние. Там от 8 деца от Габровска област четири бяха от Априловската гимназии и се класираха за националния кръг. Проведохме и национална олимпиади по български език и литература, по испански и немски език.

– Имате ли недовършени проекти, по какви проекти ще кандидатствате от следващата учебна година?
– Вероятно ще продължим да работим по проекта „Подкрепа за успех“. Сега сме кандидатствали по един нов проект, който е свързан с материалнотехническата база, така и с нови учебни дисциплини. Става дума за създаването на STEM среда в училище, сега е много модерно. Означава наука, технология, електроника и математика. В Европа се работи по подобен проект, включва се и изкуството, той вероятно ще стигне и до нашите училища и е подходящо за нас. Работим и по национални програми.

– От колко години работите в това училище? Разбрахте ли кое е найважното, което се случва и трябва да се случва в Априловската гимназия, за да бъде тя една от найелитните?
– 35 години съм учител в Националната Априловска гимназия. Най-важни, разбира се, са учителите и учениците, хората, които изпълват със съдържание понятието априловец. Училището не го прави сградата, а хората, които са в нея. Колкото на по-високо ниво и качество са учителите, толкова по-добре. Само че има една тенденция на ограничаване капацитета, на специализиране на учители и ученици. Поколението, което идва, а и ние тясно се специализираме. Нямаме този широк поглед върху живота, който да ни накара да можем да сме гъвкави и функционално грамотни. Училището ни има тежест в областта на общественото мислене. Това може да се постигне дори с математика и езиците, въпросът е в цялостния поглед и възпитание в граждански добродетели. Моята политика е да се работи повече по възпитанието, не че обучението не е важно, трябва да ги съчетаваме.

Автор на интервюто, публикувано в бр.127, във вестник „100 Вести“, е Женина Денчева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица