Свържи се с нас

Новини

Снежана Рачевиц, НАГ: Училището не го прави сградата, а хората в нея

Published

on

За високите резултати от държавното външно оценяване, за сбогуване на зрелостниците с училището, за приема на новото попълнение – 130 осмокласници, за проектите, по които работят в Националната Априловска гимназия, разказва в интервю в днешния брой на габровския печатен ежедневник „100 Вести“ директорът на училището Снежана Рачевиц.

– Какви са резултатите от държавното външно оценяване на зрелостниците?
– Резултатите на Национална Априловска гимназия са най-високи в областта, със среден успех от двата изпита много добър 5.32. Специално по български език и литература е 5.29, най-висок е по английски език – 5.66. Завършиха 125 ученици. Лично аз имам основание за професионална гордост, защото класът, на който преподавам – XII „г“, завърши с успех от матурата по български с отличен 5.56. За мен най-важно е учениците да разберат защо ги товарим с повече знания, те проявиха нужното разбиране. Чувствах ги не толкова като ученици, а като партньори. И другите ни резултати са добри. Имаме 138 пълни шестици. Най-високият резултат е на моя ученичка – 6 по английски и 5.99 по български и литература, само едно стотна не й достигна за пълно шест.

– Знаете ли къде ще кандидатстват зрелостниците ви?
– Десетина ученици се готвят усилено за изпита по медицина. В другите ВУЗ-ове – Софийския, Великотърновския, приемът става според оценките от матурите, те са добри и надявам се децата да успеят. Има и ученици, които ще учат в чужбина, не са много. Приети са в Германия, Нидерландия, Англия. Изпратихме зрелостниците тържествено в зала „Възраждане“, спазвайки всички противоепидемични мерки. Връчихме им дипломите, беше много емоционално. Учениците от XI клас бяха подготвили филм, с който поздравиха дванадесетокласниците. Организирахме и чудесен абитуриентски бал, децата бяха много възторжени, момичетата – много красиви. Танцуваха много, веселиха се истински.

– Как смятате, дистанционното обучение плюс или минус бе за ученици и учители, повлия ли по някакъв начин на резултатите от изпитите?
– Децата и учителите се справиха добре с дистанционното обучение. Въпреки резервите, че не знаем как се прави дистанционно обучение, успяхме да бъдем по-гъвкави и по динамични. От една страна този вид обучение ограничи преките ни контакти с учениците, но от друга страна ги накара да работят по-добре самостоятелно. Те проявиха отговорност и амбиция, подготвиха се добре за изпитите. Ние пък направихме всичко възможно да им осигурим комфорт и спокойни условия по време на матурите. Дали е полезно или не дотам дистанционното обучение?! Според мен ефектът трябва да се вижда пропорционално. Не бива да се прекалява с дистанционното обучение. Класическото обучение е очи в очи между учител и ученик. Децата имат нужда от този контакт, те се учат от учителя, от неговия пример. Когато си в дистанционна среда, някак се губи контактът. Много им дойде на учениците, а и на учителите, три месеца дистанционно обучение. Умориха се. Не мисля, че то се е отразило по някакъв начин на успеха на учениците. Макар миналата година да бе по нисък.

– Започна ли новият прием, колко осмокласници ще приемете?
– Приемът ще бъде онлайн, вероятно при записването ще се видим. Надявам се наесен да започнем нормална учебна година. Ще приемем 130 деца, пет класа по 26 ученици. Надявам се, както всяка година, и сега да напълним паралелките. Нямаме нови специалности, миналата година открихме професионална паралелка „Бизнес администрация“. Другите са три езикови паралелки – една по немски, две по английски език. Оказва се, че имаме правилна стратегия към изучаване на чуждите езици. И една паралелка хуманитарни науки, към нея има също интерес. Защото хуманитарното мислене не може в никакъв случай да бъде пренебрегнато при оформянето на едно общество. Преди дни проведохме националния кръг на олимпиадата по английски език. Заради пандемията те не се провеждат в даден град, където се събират деца от страната. А се провеждат във всеки областен град в училищата координатори, каквито сме ние. Там от 8 деца от Габровска област четири бяха от Априловската гимназии и се класираха за националния кръг. Проведохме и национална олимпиади по български език и литература, по испански и немски език.

– Имате ли недовършени проекти, по какви проекти ще кандидатствате от следващата учебна година?
– Вероятно ще продължим да работим по проекта „Подкрепа за успех“. Сега сме кандидатствали по един нов проект, който е свързан с материалнотехническата база, така и с нови учебни дисциплини. Става дума за създаването на STEM среда в училище, сега е много модерно. Означава наука, технология, електроника и математика. В Европа се работи по подобен проект, включва се и изкуството, той вероятно ще стигне и до нашите училища и е подходящо за нас. Работим и по национални програми.

– От колко години работите в това училище? Разбрахте ли кое е найважното, което се случва и трябва да се случва в Априловската гимназия, за да бъде тя една от найелитните?
– 35 години съм учител в Националната Априловска гимназия. Най-важни, разбира се, са учителите и учениците, хората, които изпълват със съдържание понятието априловец. Училището не го прави сградата, а хората, които са в нея. Колкото на по-високо ниво и качество са учителите, толкова по-добре. Само че има една тенденция на ограничаване капацитета, на специализиране на учители и ученици. Поколението, което идва, а и ние тясно се специализираме. Нямаме този широк поглед върху живота, който да ни накара да можем да сме гъвкави и функционално грамотни. Училището ни има тежест в областта на общественото мислене. Това може да се постигне дори с математика и езиците, въпросът е в цялостния поглед и възпитание в граждански добродетели. Моята политика е да се работи повече по възпитанието, не че обучението не е важно, трябва да ги съчетаваме.

Автор на интервюто, публикувано в бр.127, във вестник „100 Вести“, е Женина Денчева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Васил Василев: Народът ни намира сили да се изправи след всяка катастрофа!

Published

on

Българският народ намира сили да се изправи и отново да продължи след всяка една национална катастрофа, която е преживял. Това каза пред учениците от Национална Априловска гимназия, членуващи в Клуб „Млади възрожденци“, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ – г-н Васил Василев.

Днес, 15 май, той беше в Габрово, за да разговаря с младите „априловци“ и техния ръководител и учител по история г-жа Пенка Петрова, а срещата им бе посветена на 145-годишнината от Априлското въстание.

„Нашият народ е горд народ и винаги се е изправял. Той е успял да издържи 500 години под турско робство и да си запази народността, характера, религията, езика и писмеността. Да се бори против гръцките фанариоти и да ги извади от нашите църкви. Да се бори против турските поробители и с Априлското въстание да предизвика освободителната руско-турска война, която доведе до Освобождението на България“, заяви Васил Василев.

По думите му историята на нашия народ е белязана с различни върхове и падове. Сред подвизите и геройствата той посочи Сръбско – българската война, обединила целия български народ, в която войската ни с нечуван преход от границата с Турция успява да стигне до Западните покрайнини и да отблъсне агресора чак до столицата му Белград, където се намесват Великите сили. Великите подвизи на нашия народ продължават и през Балканските войни.

„След турското робство, след Освобождението, за едва 20-30 години България успява да стане фактор номер 1 на Балканския полуостров, първа военна и икономическа сила. Това се случва благодарение на инициативността и енергичността на българския народ, на жаждата му да сътвори нещо значимо“, коментира Васил Василев.

Огромните успехи на България в Балканската война, с надеждата да бъдат освободени всички българи, останали под турско робство в Македония и Тракия, завършват с крах, защото бойните действия прерастват в Междусъюзническата война, в която всички наши съседи се втурват към страната ни, за да „късат територии“.

По думите му предизвикателството и борбата на днешните българи трябва да са насочени към запазване на държавата ни. Това не може да се случи обаче, освен ако не я развиваме и не ѝ помагаме да си стъпи на краката.

„Пак ще се вдигнем. България ще изскочи напред и ще вземе първо място, което народът ни заслужава. Вие, младите, сте носители на тази енергия. Вие сте хората, които ще поведете българския народ напред, когато усетите тази сила, която ви дават образованието, възпитанието и родолюбието“, обърна се към младите „априловци“ Васил Василев.

По думите му всяко ново поколение има възможност да се развива – в страната или чужбина. „За едни чужбина им се струва много лъскава и примамлива, хубаво място за живеене и работа. Бих ви споделил още нещо от моя опит. Живял съм дълги години в чужбина и в много страни. Никъде, освен в България, не ми харесва. Върнах се в Родината ни, защото тук ми е сърцето и тук човек може да направи нещо! Няма българин по света, който да не милее за страната ни. Колкото и да е успял един българин, винаги на него гледат като на чужденец и винаги гледат, като на втора ръка. Това бъдете сигурни, че е така! Там, където можете да покажете и разгърнете цялата си енергия и потенциал, получавайки признание, е тук в България!“, допълни още председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“.

На срещата Васил Василев изказа благодарности на единадесетокласниците от НАГ Стефан Георгиев и Христиан Атанасов, спечелили през миналата година първо и второ място в Националния ученически конкурс за есе „150 години Българска Национална революция“, организиран от Общобългарския комитет „Васил Левски“.

Той открои работите на двамата „априловци“, донесли наградите за Национална Априловска гимназия в съревнование с ученици от цяла България, което е доказателство, че възпитаниците на елитното габровско училище получават качествено образование и биват възпитавани в патриотичен дух и родолюбие.

В края на срещата председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ връчи членските карти на участниците в Клуб „Млади възрожденци“ към НАГ, подари им сборници, съдържащи патриотични произведения и творби на членове на клубовете в цялата страна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трима габровски учители получиха почетно отличие „Неофит Рилски“

Published

on

На 14 май в електронна среда се проведе заключителният етап на 24-я Национален конкурс на СБУ „Учител на годината“ 2021.

Голямата награда „Учител на годината“ 2021 в „Природо-математическо направление“ спечели г-жа Зорница Дженкова, старши учител по математика в ПМГ „Академик Иван Гюзелев“ – Габрово.

Специалната награда на Председателя на СБУ получиха г-жа Татяна Петрова, заместник – директор в НУ „Неофит Рилски“ – Габрово в направление „Директори и заместник – директори“, и г-жа Детелина Иванова, старши учител в СУ „Райчо Каролев“ – Габрово в направление „Начално образование“. Всички те бяха удостоени и с почетния знак на МОН – грамотата „Неофит Рилски“.

В навечерието на 24-ти май Общинският КС на Синдиката на българските учители – Габрово честити наградите на номинираните учители, които достойно защитават с креативния си труд авторитета на педагогическата общност от Габрово!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Партиите и коалициите не постигнаха съгласие за състава на РИК – Габрово

Published

on

Политическите партии и коалиции не успяха да се разберат и постигнаха съгласие за състав на Районна избирателна комисия – Габрово.

Това стана ясно след като вр.и.д. областен управител на област Габрово Мария Пенева проведе консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 45-то Народно събрание за състава на РИК – Габрово за произвеждане на избори за Народно събрание на 11 юли.

Районна избирателна комисия – Габрово е в състав от 13 членове, от които председател, двама заместник – председатели, секретар и 9 членове.

Разпределението им по квоти е съответно – 4 представители на коалиция „ГЕРБ-СДС“, ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ – 3, коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ – 2, ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“ – 2 и по 1 представител от коалиция „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ и коалиция „ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!“.

По време на консултациите представителите на партиите и коалициите подкрепиха единствено направеното от коалиция „ГЕРБ-СДС“ предложение за председател на РИК-Габрово да бъде адв. Мария Недева.

Съгласно Изборния кодекс и решение на ЦИК когато при консултациите за състава на РИК не е постигнато съгласие, ЦИК назначава РИК, въз основа на направените предложения на партиите и коалициите, които са участвали в консултациите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица