Свържи се с нас

Новини

Снежана Рачевиц, НАГ: Училището не го прави сградата, а хората в нея

Published

on

За високите резултати от държавното външно оценяване, за сбогуване на зрелостниците с училището, за приема на новото попълнение – 130 осмокласници, за проектите, по които работят в Националната Априловска гимназия, разказва в интервю в днешния брой на габровския печатен ежедневник „100 Вести“ директорът на училището Снежана Рачевиц.

– Какви са резултатите от държавното външно оценяване на зрелостниците?
– Резултатите на Национална Априловска гимназия са най-високи в областта, със среден успех от двата изпита много добър 5.32. Специално по български език и литература е 5.29, най-висок е по английски език – 5.66. Завършиха 125 ученици. Лично аз имам основание за професионална гордост, защото класът, на който преподавам – XII „г“, завърши с успех от матурата по български с отличен 5.56. За мен най-важно е учениците да разберат защо ги товарим с повече знания, те проявиха нужното разбиране. Чувствах ги не толкова като ученици, а като партньори. И другите ни резултати са добри. Имаме 138 пълни шестици. Най-високият резултат е на моя ученичка – 6 по английски и 5.99 по български и литература, само едно стотна не й достигна за пълно шест.

– Знаете ли къде ще кандидатстват зрелостниците ви?
– Десетина ученици се готвят усилено за изпита по медицина. В другите ВУЗ-ове – Софийския, Великотърновския, приемът става според оценките от матурите, те са добри и надявам се децата да успеят. Има и ученици, които ще учат в чужбина, не са много. Приети са в Германия, Нидерландия, Англия. Изпратихме зрелостниците тържествено в зала „Възраждане“, спазвайки всички противоепидемични мерки. Връчихме им дипломите, беше много емоционално. Учениците от XI клас бяха подготвили филм, с който поздравиха дванадесетокласниците. Организирахме и чудесен абитуриентски бал, децата бяха много възторжени, момичетата – много красиви. Танцуваха много, веселиха се истински.

– Как смятате, дистанционното обучение плюс или минус бе за ученици и учители, повлия ли по някакъв начин на резултатите от изпитите?
– Децата и учителите се справиха добре с дистанционното обучение. Въпреки резервите, че не знаем как се прави дистанционно обучение, успяхме да бъдем по-гъвкави и по динамични. От една страна този вид обучение ограничи преките ни контакти с учениците, но от друга страна ги накара да работят по-добре самостоятелно. Те проявиха отговорност и амбиция, подготвиха се добре за изпитите. Ние пък направихме всичко възможно да им осигурим комфорт и спокойни условия по време на матурите. Дали е полезно или не дотам дистанционното обучение?! Според мен ефектът трябва да се вижда пропорционално. Не бива да се прекалява с дистанционното обучение. Класическото обучение е очи в очи между учител и ученик. Децата имат нужда от този контакт, те се учат от учителя, от неговия пример. Когато си в дистанционна среда, някак се губи контактът. Много им дойде на учениците, а и на учителите, три месеца дистанционно обучение. Умориха се. Не мисля, че то се е отразило по някакъв начин на успеха на учениците. Макар миналата година да бе по нисък.

– Започна ли новият прием, колко осмокласници ще приемете?
– Приемът ще бъде онлайн, вероятно при записването ще се видим. Надявам се наесен да започнем нормална учебна година. Ще приемем 130 деца, пет класа по 26 ученици. Надявам се, както всяка година, и сега да напълним паралелките. Нямаме нови специалности, миналата година открихме професионална паралелка „Бизнес администрация“. Другите са три езикови паралелки – една по немски, две по английски език. Оказва се, че имаме правилна стратегия към изучаване на чуждите езици. И една паралелка хуманитарни науки, към нея има също интерес. Защото хуманитарното мислене не може в никакъв случай да бъде пренебрегнато при оформянето на едно общество. Преди дни проведохме националния кръг на олимпиадата по английски език. Заради пандемията те не се провеждат в даден град, където се събират деца от страната. А се провеждат във всеки областен град в училищата координатори, каквито сме ние. Там от 8 деца от Габровска област четири бяха от Априловската гимназии и се класираха за националния кръг. Проведохме и национална олимпиади по български език и литература, по испански и немски език.

– Имате ли недовършени проекти, по какви проекти ще кандидатствате от следващата учебна година?
– Вероятно ще продължим да работим по проекта „Подкрепа за успех“. Сега сме кандидатствали по един нов проект, който е свързан с материалнотехническата база, така и с нови учебни дисциплини. Става дума за създаването на STEM среда в училище, сега е много модерно. Означава наука, технология, електроника и математика. В Европа се работи по подобен проект, включва се и изкуството, той вероятно ще стигне и до нашите училища и е подходящо за нас. Работим и по национални програми.

– От колко години работите в това училище? Разбрахте ли кое е найважното, което се случва и трябва да се случва в Априловската гимназия, за да бъде тя една от найелитните?
– 35 години съм учител в Националната Априловска гимназия. Най-важни, разбира се, са учителите и учениците, хората, които изпълват със съдържание понятието априловец. Училището не го прави сградата, а хората, които са в нея. Колкото на по-високо ниво и качество са учителите, толкова по-добре. Само че има една тенденция на ограничаване капацитета, на специализиране на учители и ученици. Поколението, което идва, а и ние тясно се специализираме. Нямаме този широк поглед върху живота, който да ни накара да можем да сме гъвкави и функционално грамотни. Училището ни има тежест в областта на общественото мислене. Това може да се постигне дори с математика и езиците, въпросът е в цялостния поглед и възпитание в граждански добродетели. Моята политика е да се работи повече по възпитанието, не че обучението не е важно, трябва да ги съчетаваме.

Автор на интервюто, публикувано в бр.127, във вестник „100 Вести“, е Женина Денчева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Режим на водата в още две габровски села

Published

on

Поради намаляване дебита на водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване, със заповед на кмета на Община Габрово Таня Христова бе утвърдено режимно водоснабдяване на селата Междени и Узуните.

Водоснабдяване във високата част на Междени ще има на четни дати, а в ниската част на селото – на нечетни дати.

Режимът на Узуните е същият – вода ще има на четни дати във висока част на селото и на нечетни дати – в ниската част.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, тераси, моторни превозни средства, пълнене на басейни и др. за посочените села.

В случай на задълбочаване на кризата, режимът ще бъде променен. Контрол по изпълнение на заповедта е възложен на кметския наместник и общински инспекторат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Шест са новите случаи на коронавирус в областта

Published

on

Шест са потвърдените нови случаи на КОВИД – 19 в област Габрово. Данните са за периода от 7 до 9 август и бяха обявени днес, 10 август, от Регионалната здравна инспекция.

Един от новите заразени с коронавирус е 54-годишен мъж, служител в завода за санитарна арматура в Севлиево, с когото общият брои на инфектираните в предприятието става 6.

Освен този епидемичен взрив във фирмата са регистрирани три случая в Габрово и още два в Севлиево.

Потвърдените случаи от Габрово са на две жени на 35 и 44 години, и 60-годишен мъж. Двете положителни проби в Севлиево са на 19-годишна жена и 21-годишен мъж.

От новорегистрираните 6 случая един е хоспитализиран в севлиевската болница. Останалите новорегистрирани провеждат домашно лечение и са поставени с предписание на задължителна 14-дневна домашна изолация.

Изготвени са и връчени предписания до контактните лица на потвърдените случаи за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Каменната стълба има много тънкости, които само майстор може да ти покаже

Published

on

Когато имаш комбинацията от подпорна стена и каменни стъпала, които подхождат нагоре, добре е да са влезли в зида. Така структурата няма да мръдне никога. Майсторът на суха каменна зидария Христо Тоцев обучава група от участници в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“, която се реализира в музей „Етър“, съвместно със сдружение Мещра.

Градежът, който се прави, е изцяло от природни материали. Николай Великов търси подходящи камъни, които да помогнат за изграждането на подпорната стена и на стълбата. Тъй като образователната програма се реализира на територията на „Етър“, течащата през музея река Сивек подпомага начинанието.

Камъните обаче трябва да не са изгладени от водата, за да не се хлъзгат – това е едно от нещата, които Николай Великов научава от майстор Христо Тоцев.

Николай е от Горна Оряховица и е юрист. Образователната програма го привлича с възможността да усвои знания и умения, които да използва в закупен преди време имот. Досега строителството там е съвременно, споделя той, но е убеден, че това ще се промени с участието му в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

И Маргарита Георгиева от Плевен има намерение да реализира на практика знанието, което ще придобие от участието си в програмата. Включва се за първа година.

„Какво ме водеше към решението да се включа в програмата? Притежаваме стари къщи и се оказва, че много неща човек трябва да си ги свърши сам. Няма строители, на които да разчита, когато става въпрос за традиционни техники от миналото. Привличат ме и Балкана, и прекрасното място „Етър“. Съзнавам, че е амбициозна да казвам, че ще участвам във възстановяването на старите постройки и градежи, но другото е да бъдат оставени да рухнат. Мисля, че никой не иска да бъде свързван с такова неща. Съпругът ми има къща от своя прадядо. В нея човек се чувства много по-добре отколкото в много съвременни постройки.“

Маргарита Георгиева е изпробвала да направи градеж, като този, на който се обучава заедно с други участници в образователната програма. Съзнава, че засега е „на първо стъпало“ (в начален етап от обучителния процес), но е убедена, че времето, прекарано в музей „Етър“ ще помогне за усвояване на нови практически умения.

И строителството е игра, щом участват деца! Симона Герчева е най-малкият участник в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура”, която музей „Етър” и сдружение Мещра реализираха на 7, 8 и 9 август.

Шестгодишното момиченце е от София и се обучава в детския модул от програмата, докато родителите й са в една от групите за възрастни.

Не е трудно да се ориентира човек къде в музея децата се учат на традиционно строителство. Поведението на малчуганите е непринудено, а играта се превръща във важно средство за получаване на знания и умения.

Разбира се на Симона на първо място й допада, че има други деца. Никой не ги ограничава, затова спокойно тъпчат с крака сместа от глина, вода и слама, ровят с ръце из нея и не мислят за изцапани дрехи. Течащата наблизо рекичка с чиста вода дава възможност, ако някой се пооплеска повече, да се измие.

Игнат Ченчев е от Варна и обича физическия труд. Решението да дойде с родителите си в музей „Етър” взема с помощта на баба си, която му разказва, че тук има много възможности да се научи да прави различни неща с ръцете си. Игнат споделя, че обича физическия труд. Дядо му има железарска работилница, където детето изработва някои от своите играчки.

Игнат Ченчев смята да заснеме клип, за да покаже на дядо си как се справя по време на образователната програма.

Магдалена Каменова е от София и активно участва в подготовката на сместа за кирпич, от който да бъдат изработени тухлите. Включва се с останалите деца в осигуряване на материалите за плет, а през втория ден от програмата за първи път тъче на стан.

Калина Аладжова е родена в Люксенбург. За две години живее с родителите и брат си, също участник в програмата, в Благоевград, но казва, че отново ще се върнат в Люксенбург. Калина смята, че това ще се случи, за да не забравят децата френски език. Тя също тъче на стан в Музейния детски център в „Етър”, участва в плетенето на плет и в изработването на глинени тухли.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица