Свържи се с нас

Новини

ПП „Българка“ е сред финалистите за награда Натура 2000

Published

on

Със старите си гори Природен парк „Българка“ е сред финалистите за награда Натура 2000. Публичното гласуване се провежда онлайн и всеки може да подкрепи номинацията на „Българка“ оттук.

България е събрала вече 858 гласа, което извежда страната ни на шесто място между 27-те финалисти. Гласуването продължава до 15 септември.

Инициативата за опазване на старите гори в България се състезава за Европейската награда Натура 2000. Тя е добър пример за обединяване на усилия от страна на държавата и неправителствения сектор в името на природата. Номинацията е в категорията „съгласуване на интереси и възприятия“.

Тази година за пети път Европейската комисия отличава забележителни достижения в управлението и опазването по „Натура 2000“ – мрежата на ЕС от защитени природни обекти.

България е сред номинираните 27 финалисти от 79 допуснати за участие кандидатури, получени от всички страни на общността и Обединеното кралство.

Страната ни е впечатлила журито с усилията на лесовъдите и природозащитниците, и политиките на държавата, насочени за защита и за подсилване значението на обществените и екологични функции на горите и в тази връзка обявяването на 109 хиляди хектара от горските територии като гори във фаза на старост.

Площта на обявената територия е два пъти по-голяма от общата площ на резерватите в страната. Тези гори са обявени със заповед на министъра на земеделието, храните и горите през 2016 г. със специален статут като се прилагат съответни режими за стопанисване, с цел поддържане на определени структури и елементи на екосистемите, както и създаване възможност за динамика и развитие на насажденията до „гора във фаза на старост“.

По този начин България е една от първите страни, която изпълнява своите задължения и отговаря на европейските директиви за местообитанията, с което гарантираме поддържането на благоприятен природозащитен статус за отделните видове местообитания в защитените зони по Натура 2000.

Някои общини в България – Ботевград, Севлиево и Кюстендил, последваха примера на държавата и обявиха част от общинските гори като гори във фаза на старост за опазване. Това стана възможно и благодарение на двугодишните теренни проучвания за картиран на старите гори – общинска собственост, осъществени по проект на WWF.

Целта на наградите е да се насърчат и отличат най-успешните постижения в управлението на защитените зони от мрежата „Натура 2000“. По този начин се повишава осведомеността за мрежата от защитени обекти и нейната роля за опазване на европейското природно наследство, като в същото време се популяризират социалните и икономическите ползи.

От 2 юни всички европейски граждани могат да гласуват за своя финалист и да бъдат своеобразно жури на наградата на европейските граждани. Засега се планира събитието да се проведе в Брюксел, на 14 октомври 2020 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица