Свържи се с нас

Култура

30 години Синдикат на българските учители – Габрово

Тържество на творческите постижения, респекта към традицията и дръзкия полет на мечтите.

Published

on

Учители, ученици, директори, представители на образователни и културни институции от цялата област Габрово се събраха на 23 юни в Актовата зала на Национална Априловска гимназия, за да отбележат тържествено 30-годишния юбилей на Синдиката на българските учители – КНСБ, 125 години просветно дело и педагогически печат в България, и 160-та годишнина от обявяването на Габрово за град.

Срещата бе посветена и на отчитане на високо професионалните умения на учителите и творческите постижения на техните ученици. Вече повече от 30 години СБУ – Габрово работи за реализацията на мисията и целите на най-авторитетната неправителствена организация на учителите в България за защита на социално-икономическия и професионалния статус на учителя в обществото.

Макар Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост да отмина, без да можем да го честваме подобаващо заради пандемията, химнът на светите братя Кирил и Методий изправи на крака всички присъстващи.

Гости на тържеството бяха Невена Петкова – областен управител на Габрово, Георги Маринов – началник на РУО –Габрово, Мариана Кръстева – председател на Комисията по образование към Общински съвет Габрово, Павлина Макашелова – гл.експерт в отдел „Образование и социални дейности“ – община Габрово, Росица Йонкова – председател на РС на КНСБ – Габрово, Савина Цонева – директор на РБ “Априлов – Палаузов“ – Габрово, Любка Тинчева – директор на НМО – Габрово, Цветомира Койчева – началник Държавен архив –Габрово, Евгения Пенчева – председател на Общ.КС на СБУ – Севлиево, Росица Марчева – председател на Общ.КС на СБУ – Дряново, Олга Галенова – експредседател на Общ.КС на СБУ – Габрово, Николай Захариев – съосновател на СБУ – Севлиево и др.

Приветствия към участниците и гостите поднесоха Невена Петкова – областен управител на област Габрово, Георги Маринов – началник на РУО – Габрово , Ренета Колева – председател на Координационния съвет на Синдиката на българските учители, Павлина Макашелова – гл. експерт в отдел „Образование и социални дейности“ на Община Габрово.

Почетното отличие „Неофит Рилски“ на МОН е най-високото отличие, присъждано в образователната система, учредено през 1996 година. Негови носители за 2020 година са учителите от Габрово: Бистра Георгиева – гл. учител в ДГ „Мики Маус”, Евгения Стоичкова – ст. учител в НУ „Васил Левски”, и Диана Дончева – гл. учител по история и цивилизация в ОУ „Христо Ботев”.

От Севлиево отличието получиха Красимира Цонева, Ива Илиева и Диана Николова – ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, както и Миглена Гачева – ДГ „Пролет“.

Традиционното провеждане на 23-то общинско издание на НК „Учител на годината“ 2020 – Габрово, номинира в направление „Предучилищно възпитание и подготовка“ Бистра Георгиева – гл. учител в ДГ „Мики Маус”; Татяна Досева – ст. учител в ДГ „Ран Босилек”; Тодорка Стоянова – ст. учител в ДГ „Явор“.

В направление „Начално образование“ най-добре са се представили Евгения Стоичкова – ст.учител в НУ „Васил Левски” и Йовка Александрова – ст. учител в СУ „Райчо Каролев”.

В „Хуманитарно направление“ грамотите са за Диана Дончева – гл.учител по история и цивилизация в ОУ „Хр.Ботев”, и Цветанка Генчева – ст. учител в ПТГ „Д-р Никола Василиади”.

В направление „Изкуство и спорт“ отличието е за Румен Янчев – учител по физическо възпитание и спорт в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев”.

В направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и педагогически съветници“ най-добре се е представила Диана Захариева – ст. учител в Център за специална образователна подкрепа.

Габриела Николаева Косева – ресурсен учител от ОУ „Неофит Рилски“, заслужи отличието в направление „Млади учители“. Всички те със своя професионализъм, всеотдайност и преданост към педагогическата мисия се доказват като модерни съвременни будители на нацията, като педагози, посветени на духовното израстване на възпитаниците си и на респекта към традицията, българските корени и дръзкия полет на мечтите.

2020 година е белязана със знакови годишнини за град Габрово и за педагогическата общност в него. В тази връзка в чест на своя юбилейна 30-та годишнина СБУ – Габрово обяви няколко конкурсни надпревари, за да даде възможност за изява на творческите постижения на учителите и учениците от областта.

Акцентът се постави върху конкурса за гимназиална степен за създаване на аргументатиевен текст на тема: „Социалната роля на учителя от Възраждането до 21. век“.

Според класирането на участниците в него на първо място са отличени Габриела Симеонова – 11. „г“ клас, НАГ – Габрово; Теодор Вълев – 12. „а“ клас – ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново, второ място завоюва Матей Андреев – 9. „б“, ПТГ „Д-р Никола Василиади” – Габрово, а на трето място са: Василена Шопова – 9 „б“ клас, СУ „Васил Левски“ – Севлиево, и Бранимира Колева – 11.„в“ клас, ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово.

Специалната награда на СБУ – Габрово получиха г-жа Силвия Попова – ст. учител в ДГ „Мечо Пух“ – с.Петко Славейков, община Севлиево Мелнур Нуриева – 9. „б“ клас, СУ „Васил Левски“ – Севлиево; Моника Георгиева – 12.„а“ клас, ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново; Кристофър Филчев и Мартин Христов – 8. „г“ клас, ПТГ „Д-р Никола Василиади“; Ганимир Ризов – 9. „а“ клас, ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново.

В конкурса за прогимназиална степен за създаване на есе на тема: „Моето училище“ отличени са Моника Митева – 5. „в“ клас,ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Габрово, и Теодора Миткова – 6. клас, ОУ „Черноризец Храбър“, Варна.

Специалната награда на СБУ – Габрово е и за Добромира Миткова – 9. клас от ЧПГИКН – Варна за създаване на авторски художествен текст – стихотворението „Учителко, любима“.

Друг формат на конкурсната надпревара е проблемната презентационна аргументация, в който за литературна презентация на тема: „От перото до мишката“ специалната награда получи Цветелина Николова – 9. „а“ клас, ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново, а победителят в надпреварата за създаване на презентация на тема: „Бележити габровци“ е Александър Александров – 12. „а“ клас, ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново.

Вторият акцент на тържеството бе поставен върху вниманието към отличените като вдъхновени синдикални дейци и лидери на СБУ в област Габрово: Олга Галенова – бивш областен координатор на СБУ за област Габрово, Николай Захариев – съосновател на СБУ – Севлиево, както и дългогодишните председатели на СО на СБУ – Габрово: Дияна Картунова – ДГ „Перуника“, Ирина Андреева – ДГ „Мики Маус“, Велимира Петрова – ДГ „Мечо Пух“, Стефка Найденова – ДГ „Ран Босилек“, Стойка Рашева – ДГ „Слънце“, Светлана Василева – ОУ „Неофит Рилски“, Красимир Григоров -ОУ „ЦанкоДюстабанов“, Дончо Дончев – ОУ „Христо Ботев“, Венета Кехайова – СУ „Райчо Каролев“, Веска Блажева – СУ „Отец Паисий“, Стефка Цонева – председател на СО на СБУ в Национална Априловска гимназия.

За проявена професионална компетентност, активен принос като председатели на СО на СБУ за осъществяване на професионално–творческите и социалните политики на Синдикат на българските учители в тридесетгодишната му история от 1990-2020 година грамота получиха: Светла Пашова – ОУ „Неофит Рилски“, Галя Рачева – ДГ „Радост“, Светла Аврамова – СУ „Райчо Каролев“, Надежда Дянкова – ДГ „Дъга“, Десислава Минчева – председател на СО на СБУ в ДГ „Перуника“.

Към участниците в тържествената церемония за отбелязване на 30-та годишнина от създаване на СБУ –Габрово специални поздрави отправиха учениците от 1. „а“ клас на НУ „В.Левски“ – Габрово: Божидар Дойнов с изпълнение на пиано на пиесите „Изненада“, „Войници“ и Виктория Динева с изпълнение на цигулка на „Ода на радостта“, а с възрожденски патос прозвуча рецитацията на стихотворението „Моята учителка“ от Ивайло Пенчев – ДГ „Мики Маус“ – Габрово.

Финалните акорди останаха за изисканите модерни и традиционни танцови изпълнения на КСТ „Ритмика“ и ДФА „Габровче“. Така в едно се обединиха творческите постижения на духа, респектът към традицията и дръзкият полет на младежките мечти към бъдещето на България!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Каменната стълба има много тънкости, които само майстор може да ти покаже

Published

on

Когато имаш комбинацията от подпорна стена и каменни стъпала, които подхождат нагоре, добре е да са влезли в зида. Така структурата няма да мръдне никога. Майсторът на суха каменна зидария Христо Тоцев обучава група от участници в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“, която се реализира в музей „Етър“, съвместно със сдружение Мещра.

Градежът, който се прави, е изцяло от природни материали. Николай Великов търси подходящи камъни, които да помогнат за изграждането на подпорната стена и на стълбата. Тъй като образователната програма се реализира на територията на „Етър“, течащата през музея река Сивек подпомага начинанието.

Камъните обаче трябва да не са изгладени от водата, за да не се хлъзгат – това е едно от нещата, които Николай Великов научава от майстор Христо Тоцев.

Николай е от Горна Оряховица и е юрист. Образователната програма го привлича с възможността да усвои знания и умения, които да използва в закупен преди време имот. Досега строителството там е съвременно, споделя той, но е убеден, че това ще се промени с участието му в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

И Маргарита Георгиева от Плевен има намерение да реализира на практика знанието, което ще придобие от участието си в програмата. Включва се за първа година.

„Какво ме водеше към решението да се включа в програмата? Притежаваме стари къщи и се оказва, че много неща човек трябва да си ги свърши сам. Няма строители, на които да разчита, когато става въпрос за традиционни техники от миналото. Привличат ме и Балкана, и прекрасното място „Етър“. Съзнавам, че е амбициозна да казвам, че ще участвам във възстановяването на старите постройки и градежи, но другото е да бъдат оставени да рухнат. Мисля, че никой не иска да бъде свързван с такова неща. Съпругът ми има къща от своя прадядо. В нея човек се чувства много по-добре отколкото в много съвременни постройки.“

Маргарита Георгиева е изпробвала да направи градеж, като този, на който се обучава заедно с други участници в образователната програма. Съзнава, че засега е „на първо стъпало“ (в начален етап от обучителния процес), но е убедена, че времето, прекарано в музей „Етър“ ще помогне за усвояване на нови практически умения.

И строителството е игра, щом участват деца! Симона Герчева е най-малкият участник в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура”, която музей „Етър” и сдружение Мещра реализираха на 7, 8 и 9 август.

Шестгодишното момиченце е от София и се обучава в детския модул от програмата, докато родителите й са в една от групите за възрастни.

Не е трудно да се ориентира човек къде в музея децата се учат на традиционно строителство. Поведението на малчуганите е непринудено, а играта се превръща във важно средство за получаване на знания и умения.

Разбира се на Симона на първо място й допада, че има други деца. Никой не ги ограничава, затова спокойно тъпчат с крака сместа от глина, вода и слама, ровят с ръце из нея и не мислят за изцапани дрехи. Течащата наблизо рекичка с чиста вода дава възможност, ако някой се пооплеска повече, да се измие.

Игнат Ченчев е от Варна и обича физическия труд. Решението да дойде с родителите си в музей „Етър” взема с помощта на баба си, която му разказва, че тук има много възможности да се научи да прави различни неща с ръцете си. Игнат споделя, че обича физическия труд. Дядо му има железарска работилница, където детето изработва някои от своите играчки.

Игнат Ченчев смята да заснеме клип, за да покаже на дядо си как се справя по време на образователната програма.

Магдалена Каменова е от София и активно участва в подготовката на сместа за кирпич, от който да бъдат изработени тухлите. Включва се с останалите деца в осигуряване на материалите за плет, а през втория ден от програмата за първи път тъче на стан.

Калина Аладжова е родена в Люксенбург. За две години живее с родителите и брат си, също участник в програмата, в Благоевград, но казва, че отново ще се върнат в Люксенбург. Калина смята, че това ще се случи, за да не забравят децата френски език. Тя също тъче на стан в Музейния детски център в „Етър”, участва в плетенето на плет и в изработването на глинени тухли.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„В света на Старопланинската архитектура“

Успешно пето издание на образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

Published

on

Отлична организация, полезно обучение с практическа насоченост и добре подбрана теоретична част. Това е оценката на участниците в петото издание на образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

В рамките на три дни – 7, 8 и 9 август, хора с интерес към традиционните техники на градеж създаваха конструкции от камък, глина, дърво и друга растителност.

Участниците бяха разделени на групи, всяка от които се включи в изграждането на каменна подпорна стена със стълби, в направата на дървени сглобки и на мазилка от естествени материали. Програмата включваше лекционни модули, посветени на старата архитектура, а участниците имаха възможност да се запознаят със стари къщи, плевня и воденица в село Потока и габровския квартал Етъра.

През 2020 година бе реализиран и специален модул, в който се обучаваха деца на родители, участващи в програмата. Малчуганите се обучаваха как се плете плет и как се подготвят материалите за него, създадоха от дърво къщички за птици и домове за домашни любимци, изработиха калъпи и направиха малки кирпичени тухли в тях.

През 2020 година участниците в образователната програма бяха тридесет и един, от които осем деца. Създатели на „В света на старопланинската архитектура“ са Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ и Регионален етнографски музей на открито „Етър“.

От 2017 г. като партньор участва Камара на архитектите в България (КАБ). Тази година е юбилейното пето издание на програмата. Към основните спонсори се присъединяват КАБ – Регионална колегия, гр. Габрово и фирма „Рьофикс“ – България.

*Снимки: РЕМО „Етър“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Снимка на Рачо Ковача набира все по-голяма популярност

Published

on

В разгара на протестите в страната, любопитна снимка, показваща основателя на Габрово Рачо Ковача на сив фон в компанията на три гарвана сред запустели къщи, бе публикувана във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и получи одобрението на стотици със своето послание.

За броени часове колажът, чийто автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, разбуни духовете на потребителите в социалната мрежа, получавайки много харесвания и одобрение.

Идеята на автора, който не за първи път показва нестандартното си виждане и хрумвания, провокирайки чрез изкуство публиката, е да изрази отношението си към случващото се в Габрово, обезлюдяването на града с всеки изминал ден и необходимостта това да бъде променено, преди да са останали само гарваните и Паметникът в реката.

Пред „Габрово Нюз“ фотографът Тодор Тодоров разкри, че планира да подготви изложба със своите колажи, които са на различни теми и които се радват на широк обществен интерес в социалните мрежи.

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, Тодоров илюстрира с друг свой фотоколаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

В началото на това лято фотографът „преосмисли“ пространството на площад „Възраждане“, превръщайки го в плувен комплекс. Едни приветстват и одобряват този вид изкуство, а други не са съгласни с ексцентричния подход в колажите. Повечето хора обаче все пак се наслаждават на гледката, носеща им настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица