Свържи се с нас

Новини

Вписаха имената на новите попълнения в „Дарования и достижения“

Published

on

Една по-различна церемония „Дарования и постижения“ отбеляза успехите на габровските ученици и то не само поради липсата на многобройната обикновено публика и маските, с които всеки от тях получи своята грамота.

На тържествения ритуал, проведен вчера, 24 юни, бяха наградени само учениците, завършващи 12 клас с постижения в областта на науката, изкуството и спорта.

Номинирани бяха 23 зрелостници от Национална Априловска гимназия, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и ПГТ „Пенчо Семов“, които получиха удостоверение за постигнати резултати и предметни награди, а имената им бяха всписани в Почетната книга.

снимка: Община Габрово

За изявите през учебната 2019/2020 година и постигнатите успехи в различни области бяха връчени удостоверения на общо 189 ученици от I – XI клас , които обаче те получиха заедно с документите си за завършена учебна година.

Поради епидемичната обстановка в страната не бяха проведени състезанията и олимпиадите, съгласно графиците, заложени в Националния календар на Министерството на образованието и науката, затова наградените бяха за периода от 10.04.2019 г. до 24.05.2020 година.

В навечерието на празника на Народните будители, след приключване на финалните кръгове на националните състезания и олимпиади, предстои номиниране и вписване имената в Почетната книга „Дарования и постижения“ на всички ученици, чиито успехи предстоят.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Вандали посегнаха на дръвчето, засадено в памет на летеца Иван Сомлев

Published

on

Габровската областна организация на Съюза на ветераните от войните на България /СВВБ/, цитирана от Община Габрово, съобщи, че точно на Великден е било унищожено дръвчето, засаденото в центъра на града до паметната плоча на летеца Иван Сомлев.

Тази година по повод 80 години от героична гибел на летеца, в навечерието на деня на бойния му подвиг, по инициатива на местната организация на СВВБ със съдействието на Община Габрово и общинската фирма „Благоустрояване“, до паметната плоча на Сомлев в градската градина беше засадено дръвче от вида американски червен дъб.

„До края на април дръвчето за Сомлев се разлисти и всички му се радваха, за беда, точно на Великден, този символ на жива почит към летеца-изтребител беше намерен унищожен“, информира Христо Мандев от СВВБ.

„Габровската общественост трябва да знае, че на 16 април тази година делегация от габровската организация посети с. Замфирово, обл. Монтана, където е загинал Иван Сомлев с девиза „Моята смърт е нищо пред дълга към родината!”. Там жителите му са издигнали паметник, за да тачат паметта на габровския летец. В този ден, на площада сред селото се събра значително мнозинство местни хора, които дружелюбно посрещнаха габровци и заедно поднесоха венци и цветя пред паметника на Сомлев в края на селото. До паметника кметът на селото засади дръвче от лавровишна – символ на почит от местното население. Но там ще опазят дръвчето – за пример на младите хора!“, допълва още той.

Зареди още

Крими

Мелето в центъра на Габрово не е на етническа основа

Полицията призова гражданите да не се поддават на провокативни информации, разпространяващи се в социалните мрежи.

Published

on

Във връзка с инцидента от 2 май, при който две групи хора се сбиха, и придобил популярност в социалните мрежи, в габровската полиция бе извършена проверка. По случая е образувано досъдебно производство.

В хода на разследването е установено, че причина за сбиването не е омраза на етническа основа, а е вследствие на предходно познанство и влошени междуличностни отношения. Прегледани и анализирани са били и видеозаписи от камери.

Областна дирекция на МВР – Габрово приканва гражданите да не се поддават на злонамерени слухове за умишлено напрежение.

От полицията припомнят, че на 2 май, около 20.30 часа, е получен сигнал за сбиване между две групи лица на ул.”Скобелевска“. На място незабавно бяха изпратени автопатрулни екипи, които установяват двама пострадали.

Същите бяха откарани за преглед в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, като след прегледа са били освободени. В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия бяха установени извършителите на деянието – пет лица на възраст между 13 и 18 години.

За случая своевременно е уведомена Районна прокуратура – Габрово.

Зареди още

Крими

Двама млади пострадаха след падане в шахта на Гергьовден

Published

on

23-годишен мъж е с избити зъби и счупен нос, а 22-годишна дама със счупен нос, след като пострадаха при инцидент с електрическа тротинетка, с която паднаха в шахта.

Пътнотранспортното произшествие е настъпило на Гергьовден – 6 май, в Севлиево на ул.“Лозарска“ около 00.30 часа, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Пристигналият на място полицейски екип установил, че 23-годишният мъж, управлявайки индивидуалното електрическо превозно средство, изгубил контрол, излязъл извън пътното платно и паднал в шахта.

Водачът и 22-годишната жена, возила се зад него, били откарани в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

При прегледа медиците установили, че мъжът си счупил три зъба и носа, а жената – нос. И двамата са без опасност за живота.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица