Свържи се с нас

Новини

Още земни маси се свличат по Обхода на Габрово (снимки)

Published

on

Ден след като информирахме, че кал и камъни се свличат от склоновете на Стара планина, заплашвайки да компрометират пуснатия за движение на автомобили само преди 2 седмици обходен път на Габрово, а Агенция „Пътна инфраструктура“ заяви, че продължава укрепването на скатовете на участъци, ситуацията започва да придобива заплашителни размери.

Преливащи крайпътни канавки и още зони, заринати със земна и скална маси, се появиха по 12-километровата нова отсечка, водеща към бъдещия тунел под Шипка. Това установи репортерска проверка на „Габрово Нюз“, извършена вчера, 16 юни.

При извършването на репортажа установихме, че свлечената скална маса край пътя от проливните дъждове, за която първоначално съобщихме, действително е почистена, но на нейно място в други зони на Обхода положението е тревожно.

Проблемен се оказва стръмният участък по изкачването към върха, започващ в района край квартал Радецки.

В осеяната със завои отсечка, включваща се в „стария път“ през прохода, на няколко места от страната на планинския скат камъни и земна маса са засипали крайпътното съоръжение, проектирано да отвежда стичащата се от склоновете и пътно платно вода, правейки го на практика неизползваемо.

Големи камъни и пръст дори вече са увредили крайпътна мантинела, а инертен материал и чакъл от крайпътния банкет са разпръснати на доста места по пътното платно.

Положението по т.нар. „по-равнинен“ участък от Обхода е една идея по-добро и приемливо. Свлечени кални маси липсват, но това не може да се твърди за камъните. Голяма канара се е откъртила от планинския склон в близост до изградената зона за паркинг и е препречила крайпътната канавка.

Точно срещу отбивката за паркинга, на планинския скат има изградена предпазна мрежа и е поникнала трева, като това общо доказва, че подобни ситуации, свързани с пропадане на земни маси, могат да бъдат предотвратени. В крайпътното съоръжение обаче също могат да бъдат забелязани дребни камъчета и фракция.

При извършването на репортажа отбили край пътя шофьори споделиха пред „Габрово Нюз“, че недоумяват защо се е стигнало дотук и вместо да са сигурни в безопасността си при преминаване на обходния път ще трябва да разчитат на късмета си при евентуална кризисна ситуация.

Някои от тях заявиха още, че нямат обяснение за всичко и изказаха предположения, че в зоните, където се наблюдават свличания на скални и земни маси вероятно е трябвало да бъдат изградени подпорни стени, които биха изиграли несъмнено своята роля. Други пък казаха, че при тази ситуация ще преосмислят преминаването си през Обхода, тъй като има скрити рискове.

Припомняме, че изпълнител на обходния път на Габрово е Консорциум ПСВТ, в който са: „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой – Т“ ЕАД. Договорът за строителство е за 92 940 000 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява ДЗЗД „Обединени консултанти“, с партньори: „Трансконсулт БГ“ ООД, „Рубикон Инженеринг“ ООД и „Трафик Холдинг“ ЕООД. Стойността на договора е 1 096 032 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Пътпроект“ ЕООД. Техният договор е за 116 640 лв.

Какви мерки ще бъдат предприети предстои да разберем. А дотогава Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ ще продължи да следи случая и да дава гласност.

*Снимки: Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Първият от ново поколение автомат за вода е в Габрово

Published

on

Първият от ново поколение автомат в България за газирана и филтрирана вода е монтиран в Габрово.

Машината е снабдена с двойна филтрация на водата на вход – чрез линейна система за дезинфекция с UV лампа и охлаждаща система с Ice Bank технология.

Автоматът доставя 4 вида вода – охладена, студена, леко газирана и много газирана.

Съдовете, в които може да се пълни са рециклируема чашка, която се подава от машината, собствена чаша или бутилка и термос, който може да се закупи на място.

Идеята на компанията, монтирала съоръжението, е да се намали колкото се може повече консумацията на пластмаса, като се стимулира използването на собствена бутилка или закупуването на термос. Менюто има опция за инвалиди и е разположено по – ниско.

Автоматът разполага със слънчев фотоволтаичен панел, който позволява на машината да функционира в рамките на светлата част на деня. В останалото време превключва автоматично към електрическата мрежа.

Максималното количество вода, което може да се напълни еднократно е до 1 литър. Плащането става с монети или чрез фирмено приложение Si.Spot Pay , което може да бъде безплатно изтеглено през AppStore или Google Play на телефона.

Машината е монтирана в парк „Градинката с мечето“ и вечер, след 22.00 часа, се затваря. Тя ще бъде на разположение на габровци в топлите месеци, с изключение на зимния период, когато температурите са минусови.

В съседство с автомата за вода е разположена и машина за рециклиране на кенчета и пластмасови бутилки.

Доставчикът на съоръжението Si Vending Spot и Община Габрово вярват, че там ще попадат само отпадъци по предназначение и това е малка, но важна стъпка към намаляване на пластмасата в нашето ежедневие.

Автор: Галина Витанова,
отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в Община Габрово
.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Международният куклен театър „Рачо и Дешка“ кани на представление

Published

on

Театър „Плюс“, Хихон, Испания и ДКТ – Габрово ще забавляват публиката на Международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“ на 20 август, събота.

Едно безкрайно весело улично представление и един нетрадиционен прочит на традиционна приказка очакват публиката на обичания куклен фестивал.

В 17.00 часа фестивалната програма ще открие младият екип на Държавен куклен театър – Габрово. Четирима актьори ще кажат „Дай пет“ на всички усмихнати и нетърпеливи деца и родители, удобно настанени на площад „Възраждане“.

Всичко започва така:
„Четирима клоуна видели кубче без врата! Трима влезли, не излезли. Един останал и историята подхванал… А как завършва тя, узнайте сами!“ Забавляват се: Виктория Василева, Димитър Иванов – Мич, Илияз Иляз и Павел Кинчев, наслаждавате се вие!

Проектът, по който е създаден спектакъла е финансиран от Национален фонд култура по програма „Творчески инициативи“.

В 18.30 програмата ще продължи с представлението „Дядовата ръкавичка“ на гостите от Хихон, Испания. Постановката е на Алек Чурчич и Олга Жечева.

Кой не помни историята за онзи разсеян дядо, дето тръгнал за Златица, па си изгубил ръкавицата? Изгубена в гората и намерена от едно мишле, дядовата ръкавичка ще приюти горските животни. Но какво ще се случи с тях по-нататък, ще разберем от красивия и увлекателен спектакъл по познатата приказка на Елин Пелин.

По традиция между двете представления ще бъде организирана и творческа работилница, в която всяко дете ще може само да си изработи дом за спомени.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се реализира от Фондация „ОТ БГ“, в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово. Медийни партньори на събитието са новинарският портал „Габрово Нюз“ и портал Vcentara.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на Габрово

Published

on

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на област Габрово, съобщиха от областната администрация.

Той беше представен пред екипа на администрацията от областния управител Кристина Сидорова.

Андрей Николов е назначен със Заповед на служебния министър – председателя от 12 август 2022 г. Той приема поста от Ивелин Стоянов, който благодари на екипа за професионализма и добрия синхрон в съвместната работата. На новия екип той пожела успех.

„Приех тази отговорна длъжност с нужния респект и готовност да продължим добрите практики в управлението“, заяви Андрей Николов и допълни, че начело с областния управител ще направят необходимото за добрата организация за прозрачното провеждане на изборите на 2 октомври.

Андрей Николов е магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство. Работил е в частния сектор в управлението на финансовите и нефинансовите междуфирмени отношения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица