Свържи се с нас

Новини

Връчиха ключа за новите екоавтобуси на Габрово

Published

on

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Днес, 11 юни, на официална церемония, състояла се в Ритуалната зала на Община Габрово, кметът Таня Христова получи символично ключа за новите осем екологични автобуси, които ще попълнят автопарка на общинското пътническо дружество и ще отговорят на потребностите и очакванията на обществения транспорт в нашия град.

Ключът, символизиращ преминаването на транспортните средства в габровски ръце, бе връчен на градоначалника от Тодор Стойков, търговски директор на официалния представител за България на най-голямата китайската фирма, производител на автобусите.

Новите возила бяха паркирани на централния габровски площад „Възраждане“, а в сградата на Общината се проведе официалната част на събитието. Церемонията откри габровският свещеник Стефан, който извърши водосвет за здраве и благополучие.

„Интересът към тази нова придобивка е изключително голям“, подчерта Таня Христова и отбеляза, че ще продължи работата си по модернизиране на обществения транспорт в Габрово. Кметът изрази надежда, че новите автобуси да бъдат последвани поне от още три пъти по толкова.

За техническите възможности, характеристики, екологичност и предимства говори директорът на фирмата доставчик Тодор Стойков. „Опазването на околната среда би следвало да е ангажимент на всеки един от нас, това е приоритет на Община Габрово. По тази причина автобусите, които ще попълнят автопарка на ОПТ отговарят на най – високите европейски екологични изисквания и по този начин те ще бъдат едно прекрасно екологично решение за придвижване в градска среда“, допълни от своя страна той.

Церемонията по символичното предаване бе уважена от областния управител на Габрово Невена Петкова, зам.-областния управител и председател на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата Мария Пенева, председателят на Общинския съвет – Габрово Климент Кунев, управителя на ОПТ – Габрово Екатерина Караколева, регионалния мениджър Европа на компания Хърбърт Хи, гости от Китай и граждани.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

„Оптимист съм, защото се намираме в период, в който зелените инвестиции и подкрепата за такъв екологичен транспорт стават факт. Ако бъдем упорити и имаме готовност, Габрово ще успее и ще изпълни този социален ангажимент. Габрово заслужава да разполага с екологичен и модерен транспорт, покриващ не само линиите, които са познати, но и нови, които хората със сигурност търсят, а и да бъде с грижа към живеещите в малките населени места на общината“, сподели още кметът на Габрово малко преди да получи ключа за автобусите.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

След като той премина в нейни ръце, Таня Христова от своя страна го връчи на управителя на „Общински пътнически транспорт“ Екатерина Караколева.

След официалната част гостите разгледаха отблизо новите екологични автобуси, запознаха се с удобствата им и направиха обиколка на Габрово, за да се убедят във възможностите им. Преди това габровският свещеник освети всяко едно от новите превозни средства, които от днес са включени в изпълнението на транспортната схема на града и обслужват няколко маршрута.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Малко преди да започне демонстративната обиколка кметът Таня Христова, управителите на общинското пътническото дружество на Габрово, официалните лица и гости си направиха обща снимка с шофьорите на ОПТ.

Автобусите са задвижвани на природен газ, 12-метрови са, нископодови, оборудвани с камери, климатици и USB зарядни, както и с GPS устройства, свързани с електронните табла на спирките.

Всички снимки от събитието, уловени от обектива на „Габрово Нюз“ можете да разгледате оттук.

Автор: Виктория Памукова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

С голямо мнозинство ЕП прие доклад на Иво Христов за рибарския сектор

Published

on

С 598 гласа „зa“, 3 „против“ и 92 „въздържал се“ Европейският парламент прие доклад на българския евродепутат Иво Христов на тема „Предизвикателства и възможности за риболовния сектор в Черно море“. За последно риболовът в Черно море е бил обект на внимание от страна на Европейския парламент преди десет години. 

В доклада си Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, изказва тревога, че запасите в Черно море са обект на прекомерен улов и призовава да бъдат предприети спешни мерки. 

„Черно море е воден басейн с много специфични характеристики. Само две от крайбрежните държави, България и Румъния, са членки на Европейския съюз, което затруднява координацията в стопанисването на ресурсите му“, каза българският евродепутат по време на пленарното заседание на Европейския парламент.

Иво Христов обърна внимание на факта, че от 60-те години на миналия век Черно море търпи драматични екологични промени, както и че още в декларацията от срещата на министрите в София от 7 юни 2018 г. е била подчертана необходимостта от сътрудничество по въпросите, свързани с риболова в Черно море, като например устойчивостта на морските ресурси, подобряването на събирането на данни и борбата с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов.

„След десетилетия на увеличаващ се натиск от страна на човека върху морската и речната екосистеми на Черно море и река Дунав, последните данни сочат, че само един запас (цаца) се счита за устойчиво експлоатиран, другите рибни запаси са обект на прекомерен улов – до степен, че някои от тях са пред изчерпване“, алармира Иво Христов.

В рамките на изказването си Иво Христов постави акцент и на друга местна специфика – състава на риболовния флот на Черно море, който е основно дребномащабен, като в България около 95% от всички риболовни съдове попадат в тази категория.

„В тази връзка смятам, че държавите в региона трябва да заложат мерки и механизми, които дават възможност и на тези рибари да съхранят поминъка си и да имат справедлив достъп до пазара на рибни риба и рибни продукти“, добави българският евродепутат. По думите му, силна тревога буди състоянието на икономически значимите видове водни организми.

„Похвално е, че се изпълнява проектът BlackSea4Fish, който ще даде актуална информация за част от видовете. За по-пълна оценка и по-добро управление на местните ресурси, международните проекти не са досатъчни, необходимо е научно усилие и на държавно ниво. В тази връзка отправям призив към правителствата в държавите от региона да увеличат инвестициите в наука и проучване – както на запасите, така и на състоянието на околната среда на Черно море“, каза още Иво Христов.

Евродепутатът смята, че не трябва да се пренебрегват възможностите пред сектора: „България и Румъния отчитат най-ниските показатели по консумация на риба на глава от населението. Макар експортно ориентиран, риболовът не бива да пренебрегва местния пазар. Рибата е препоръчван, здравословен хранителен ресурс и заместител на далеч по-изтощаващото околната среда животновъдство. Пандемията, по време на която международната търговия беше прекъсната, доказа необходимостта от местен добив и производство на всякакви хранителни стоки. Потенциал за ръст има и т.нар. нежелан или неизползван улов, който съдържа възможности за пазарна реализация – в преработен или непреработен вид.“

Иво Христов добави също така, че се надява, че предложенията, отправени в доклада му, да залегнат в официалната позиция на Европейския парламент относно предизвикателствата и възможностите пред риболовния сектор в Черно море.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Зареди още

Новини

Сираков: Важно е да не се променят приоритетите за изграждане на тунела под Шипка, водоснабдяването на селата и Севлиево

Published

on

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ-Габрово Николай Сираков, заедно с общинския съветник и общински ръководител на партията Добромир Проданов се срещнаха с жители на габровското село Поповци.

„Вие ни познавате, знаете какво можем, какво сме направили и какво не сме успели. Знаете кои са нашите приоритети, които определяме в съгласуване с жителите на областта. Затова е важно те да не се променят – да продължи проекта за тунел под Шипка, да продължат проектите за подобряване на водоснабдяването в габровските села и в севлиевския край, и благоустрояването на населените места“, каза Николай Сираков.

Той припомни, че са осигурени средства и е разработен проект за водоснабядаване от питейния язовир „Христо Смирненски“ на всички габровски села в дясно в посока Севлиево по начина, по който скоро бяха водоснабдени и селата в ляво от пътя.

„Преминаването на водоснабдяването от местни водоизточници към питейния язовир ще реши проблема с режима на водата в селата през летните месеци“, каза Николай Сираков. Той показа нагледно на жителите на селото как да упражнят правото си на глас с машина, тъй като съгласно новите правила, приети с гласовете на опозиционните партии, жителите на Поповци няма да могат да гласуват с хартиена бюлетина.

Добромир Проданов представи всички кандидати за народни представители от ГЕРБ в област Габрово с водач Томислав Дончев и подчерта, че най-голямото предимство е, че за разлика от другите партии, кандидатите на ГЕРБ са местни хора, които познават проблемите в региона, знаят точните решения и работят по тяхното реализиране.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „ГЕРБ – СДС“, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 5 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Крими

Откриха растения марихуана в дома на напушен водач от Габрово

Published

on

В хода на полицейска акция по линия „Наркотици“ е задържан 39-годишен осъждан жител на Габрово.

Вчера, 23 юни, около 08.50 часа, в района на село Враниловци служители на габровската полиция спрели за проверка лек автомобил „Нисан Кабстар“. По надлежния ред било установено, че водачът управлявал автомобила след употреба на марихуана.

При последвалите допълнителни действия в жилището, обитавано от мъжа, криминалистите установили, че е засадил и отглежда растения от рода на конопа, с тегло 167 грама, както и че в ниша, специално пригодена за поддържане на температура и вентилация, държи зелена суха листна маса с общо тегло 156 грама.

При направения полеви наркотест иззетата листна маса реагирала на марихуана. Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР.

По случая е образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл.343б, чл.354а и чл.354в ал.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица