Свържи се с нас

Икономика

Държавните изпити по професията – за първи път по иновативен метод

Published

on

За първа година Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово се зае с отговорната задача да проведе Държавните изпити по специалността „Мехатроника“/дуална форма на обучение/ по нов, иновативен метод.

Това ще се случи не в класическата учебна работилница, а в реална работна среда. ПТГ „Д-р Никола Василиади“ от две години успешно си партнира с бизнеса на Габрово, като учениците от специалност „Мехатроника“/дуална форма на обучение/ работят и учат в синхронен модел, който е нов за образователната система.

Чрез дуалната форма на обучение, 22 ученици имаха възможност да се обучават, работейки в пет от водещите габровски фирми.

След приключване на своето обучение, те ще се явят на практически изпит във фирмите „Импулс“ , „Блазер груп“, „Цератицит България“, „Резбонарезни инструменти Габрово“ и „ЗГПУ Груп“.

Ръководството на гимназията е разработило теми за изпита, с участието както на учителите, така и на представители на фирмите.

Това категорично показва иновативността, излизайки от академичността на образованието и преминавайки към реален контакт и сътрудничество с работодателите. За първи път в изготвянето на изпитните материали участват наставниците на учениците, които са ги обучавали през последните две години във фирмите.

Новият метод на обучение и оценяване дава възможност на специалистите от бранша да подпомогнат изграждането на бъдещите кадри. Идеята на модела ще допринесе учениците да покажат своите умения и знания, в една модерно обзаведена работна среда, на съвременни машини, конкурентни на световния производствен пазар.

Учениците ще разработват програми на машини с ЦПУ, които са водещи в съвременното масово и серийно производство.

В Габрово отдавна бизнесът заявяваше нуждата от точно такава работна ръка и сега „ръка за ръка“ с образованието, се реализира тази толкова сложна задача. Именно след срещи с габровския бизнес, той недвусмислено показа своя огромен интерес към дуалната форма на обучение в специалност „Мехатроника“, защото ПТГ „Д-р Н. Василиади“ доказа, че дуалното обучение вече не е експеримент в българското образование, а една напълно реална и изключително ползотворно работеща система.

Доказателство за това е, че само за една година, фирмите партньори, които приемат ученици от гимназията, от пет се увеличиха на девет, а тенденцията е този ръст да върви нагоре.

Немаловажен факт е, че учениците получават и целеви стипендии по време на обучението си, а през последните две години и трудови възнаграждения, въз основа на своите трудови договори във фирмите.

След своето завършване те са подготвени пълноценно и според всички изисквания, като получават възможност за моментално започване на работа. А най – важното е, че те остават в Габрово и имат възможността да се реализират в своя роден град.

Със сигурност образованието трябва да излезе от своята класическа методика и да отвори нови хоризонти за модерното техническо образование.

В дните на дистанционно обучение и световна пандемия, от МОН дойде и друго голямо признание към учителите от катедра „Машиностроене“, в техническата гимназия. След видния успех на дуалната форма на обучение, от министерството възлагат на габровските учители да разработят новите учебни програми за специалност „Мехатроника“, както в дуалната, така и в дневната форма на обучение, които са от специфичната професионална подготовка.

Новите учебни програми са за всички училища в България, в които се изучава специалност „Мехатроника“. По този начин бъдещите кадри на българското машиностроене ще се обучават по програма и методика, създадена, въведена и разработена в реална работна среда, тук в Габрово.

Поредното доказателство, че „Българският Манчестър“ и неговата основа ПТГ “Д-р Никола Василиади“, никога няма да загубят водещата си роля в българската индустрия и икономика.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица