Свържи се с нас

Новини

Томислав Дончев: „С Габрово в сърцето“

Published

on

Община Габрово стартира поредица от онлайн публикации в изданието „С Габрово в сърцето“, посветено на 160 години от обявяването на Габрово за град. Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ ще предостави трибуната си, правейки ги публично достъпни за широката общественост. Ще бъдат поместени интервюта с личности, чийто живот, работа или съдба са свързани с Габрово. Днес администрацията на кмета ни среща с вицепремиера Томислав Дончев, който е и бивш кмет на нашата община.

Аз съм: Томислав Дончев.

Лесно или трудно е да си Томислав Дончев и защо? – Става все по-трудно, защото има спор кой и какъв е Томислав и какво трябва да очакваме от него. По тази причина често се сблъсквам с разнопосочни очаквания, а това означава, че накрая някой винаги остава разочарован.

Хората ме познават като – Човека, който искат да бъда, но не знаят, че имам свободата да бъда някой друг. Нещо като феноменалния и ноуменалния свят на Кант- т.е. „нещата за нас“ и „нещата сами по себе си“

Приятелите ми са – Много ценни. Не само, защото споделеното време с тях е хубаво, а и защото е имало и има взаимовлияние.

Домът ми е – Там, където се прибирам.

Като дете обичах – Да правя малки самолети. Мислех си, че когато порасна ще правя големи, но така и не се случи.

Вкусът, който ме връща в детството е – Този на млечната супа в детска градина „Бодра смяна“. Връща ме в детството по ужасен начин.

Когато пътувам – Спя. Вероятно поради факта, че обичайно сънят не ми достига, мога да спя във всякакви превозни средства, стига да не ги карам. Иначе обичам пътуванията. Помагат ми да погледна на света от различен ъгъл, въпреки че според Декарт -„Историята е като пътуването в чужбина, разширява ума, но не го задълбочава“. И е прав, но пък не се знае по време на кое пътуване ще имаш възможността да срещнеш себе си.

Често сънувам – Как имам контролно по математика и съм забравил някоя важна формула.

Ядосвам се – Когато срещна едновременно глупостта и увереността.

Най-големият ми страх е – Да не загубя преценката за добро и лошо, правилно и неправилно, защото в тежки моменти увереността, че правя добри неща, е единствената ми опора.

Мечтая за – Това да не спирам да мечтая.

Вярвам – в това, че усилията водят до резултат или поне до полезен опит.

Думата, която искам да чувам за себе си е – С риск да провокирам нечие въображение, мисля, че няма нещо за мен, което не съм чувал. Въпреки това, слуховете по мой адрес често успяват да ме изненадат и ми помагат да опозная, ако не себе си, то поне социалното си отражение.

Въпросът, на който все още не съм отговорил е – Дали вселената е отворена или осцилираща и дали е жива или мъртва котката на Шрьодингер. Иначе най- трудният въпрос е „Защо?“. „Кой“, „кога“ и „как“ са лесни.

Моето изречение с думата „ако“ – Ако не пилеехме енергия и усилия в безпътни цели, щяхме да сме направили света много по-добро място.

Моето изречение с думата „ще“ – Ще се справим и след това ще бъдем по- добри.

Любимият ми габровски анекдот е –
„Изпращане“: Габровка била при майка си. Когато тръгнала да си отива, спряла и рекла:
— Дали не забравих нещо?
— Какво си донесла, че да го забравиш! — обадил се бащата.

Габрово ли? Ами Габрово е – В сърцето. Мястото, откъдето съм тръгнал и надявам се един ден да се върна.

На габровци днес бих казал… С габровци сме си казали много неща. Както аз на тях, така и те на мен. Това, което може би съм пропуснал в годините назад е: „Браво, справяте се много добре!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски” през декември

Published

on

Д-р Мария Георгиева – специалист-хематолог, ще консултира на 3 декември 2022 г.
Час за консултация с д-р Георгиева могат да си запишат всички пациенти, които са: с нисък или висок хемоглобин, ниски или високи левкоцити, ниски или високи тромбоцити, които опипват необясними формации по тялото си или имат известна кръвна болест и се нуждаят от проследяване и активно наблюдение, или са насочени за консултация от личния лекар.

На 11 декември са консултациите с д-р Илия Фидошев – специалист в областта на общата и онкологична хирургия. Д-р Фидошев извършва профилактика за: рак на гърдата, рак на горен и долен гастроинтестинален тракт, хемороидална болест, проктология /фисури и фистули/; както и лечение на трудно зарастващи рани. Работи конвенционални и мини инвазивни /безкръвни/ хирургични операции при: жлъчно-чернодробни болести, слабинни хернии, пъпни хернии, апендицит и дебелочревни тумори.

Д-р Диляна Атанасова – акушер-гинеколог, ще консултира пациенти на 17 декември 2022 г. Д- р Атанасова, д.м., е специалист с дългогодишна професионална практика в СБАЛАГ Майчин дом“ и в “МАРКОВС”, София. Учредител и член на Българската Асоциация по Ултразвук в Акушерството и Гинекологията, член е и на Международната асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията. Автор на над 70 научни труда в български и чуждестранни научни издания, с участие в повече от 80 конгреса, конференции, симпозиуми, семинари.

Д-р Владимир Лазаров – специалист УНГ болести, ще преглежда пациенти на 21 декември 2022 г. Д-р Лазаров извършва консултативно-диагностични прегледи и лечение на заболявания в ушите, носа и гърлото при деца и възрастни: затруднено носно дишане, синузит, гласови разстройства, хъркане, възпаления на външното и средното ухо, фарингит, аденоидни вегетации при малки деца. Извършва слухопротезиране с дигитални слухови апарати, както и изследвания като аудиометрия и тимпанометрия.

Консултациите с външни специалисти са срещу заплащане и се осъществяват след предварително записване на тел. 066/99 00 90. Подробна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово”, може да намерите на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица