Свържи се с нас

Новини

ПГТ „Пенчо Семов“- едно достъпно, толерантно и модерно училище

Published

on

ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово

Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово обучава над 400 ученици, в 20 паралелки. Тридесет и седем педагози осигуряват организацията и провеждането на учебната и извънкласна дейност, разработката и реализацията на разностранни проекти в професионалната и хуманитарната сфера.

Гимназията подготвя кадри за икономиката и туризма чрез актуални и необходими за пазара на труда специалности: „Икономика и мениджмънт“, „Организация на туризма и свободното време“, „Организация на хотелиерството“, „Екскурзоводство“, „Туристическа анимация“, „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“, „Производство на кулинарни изделия и напитки“, „Производство на хляб и хлебни изделия“, „Кетъринг“, „Производство и преработка на мляко и млечни продукти“.

Училището разполага с 2 компютърни кабинета, учебен хотел с 80 места, 3 работилници по готварство, 2 кабинета по сервиране и барманство, учебен ресторант, общежитие с 60 места. Всички те са реновирани и модерно оборудвани със средства по национални програми на МОН и европейски проекти.

Учениците развиват творческите си умения в извънкласни дейности в областта на кулинарното изкуство, историческото наследство, природните науки, анимацията, спорта и туризма.

Професионалната гимназия, единствена в страната, спечели две първи места в националните състезания по професии през 2018 г. и продължава да печели призове до трето място през 2019 г. в направленията „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад барман“, „Най-добър млад хотелиер“, „Туристическа анимация“, „Най-добра бизнес идея“.

Училището провежда активна стратегия за интернационализация чрез редица международни проекти по програма Еразъм+. Вече три години ПГТ „Пенчо Семов“ е организация – домакин и предоставя работни места за производствени практики на ученици от професионалното училище Михай Танчич в Шалготарян, Унгария, Млекарска школа и Икономска школа в Пирот, Сърбия. С трите училища се планират и провеждат ученически обмени за изучаване на добри практики в професионалните знания и умения.

В годината на 57 си рожден ден ПГТ „Пенчо Семов“ продължава успешната традиция за обучение на своите ученици в реална мултикултурна среда – проект „Млади предприемачи в областта на туризма“ по програма Еразъм+ създаде възможност на 14 ученици и 7 преподаватели да се запознаят с организацията на работа и обучение в град Брага, Португалия.

Предстои и ученическа практика и професионален тренинг на учители град Лайпциг, Германия.

Дългосрочно и ползотворно е партньорството на професионалната гимназия с бизнеса в сферата на икономиката и туризма – ежегодни ученически производствени практики в Приморско клуб ЕООД, надграждане на професионални знания и умения на територията на габровски фирми като ЕЛВИ ЕООД, хотел Габрово, хотел Балкан, ресторант Гурме, пицария Темпо, ресторант Рест, счетоводни фирми и кантори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

„Оцъклен“ от амфетамин камионаджия не видя пешеходец

Published

on

Дрогиран шофьор на камион блъсна и потроши пешеходец. За щастие инцидентът се размина по чудо без жертва.

Произшествието е станало на 23 септември в часовете около пладне в севлиевското село Идилево, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Десетина минути преди 14.00 часа в полицията постъпил сигнал за товарен автомобил „Мерцедес Атего“, блъснал и ранил мъж.

Пристигналият на мястото на пътния инцидент полицейски екип изяснил обстоятелствата около случая и установил, че 54-годишен мъж от Лясковец, извършвайки маневра назад с камиона ударил намиращия се зад превозното средство 59-годишен мъж.

Пострадалият веднага бил транспортиран и настанен за лечение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, с фрактура на кости на таза, без опасност за живота.

Водачът на камиона бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство, с което бил изпробван, отчело положителен резултат за наркотичното вещество амфетамин. Пробата му за алкохол се оказала отрицателна.

Причинилият инцидента водач е дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Продължават дейностите по изготвяне на областна аптечна карта

Published

on

Днес, на работна среща при областния управител на Габрово Кристина Сидорова представители на комисията, имаща за задача разработването на регионална аптечна карта, обсъди специфични въпроси, необходими за допълване на базата данни, ключови за рамковия документ.

Картата трябва да бъде готова до края на месец октомври и да се изпрати на Министерство на здравеопазването.

Целта на Областната аптечна карта е да проследи актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и обезпечеността с работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти.

Документът ще съдържа данни за географско-демографската характеристика на областта, здравно-демографската характеристика на населението в областта, структура и потребление на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки на територията на областта и др.

Освен това към областната аптечна карта ще бъде приложено и становище, изготвено по разписаните от Министерството на здравеопазването ред и критерии, относно необходимия минимален брой аптеки на територията на областта, както и необходимия минимален брой на работещи магистър-фармацевти, пояснява експертът от Областна администрация с ресор „Здравеопазване и социални дейности“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Училище „Неофит Рилски“ отбелязва 95 години от създаването си

Published

on

Габровското Иновативно основно училище „Неофит Рилски“ празнува 95 години от своето създаване.

Юбилеят бе тържествено отбелязан снощи в Националния музей на образованието, където бе представена книгата „История и традиции“.

Изданието е дело на съвместния труд на главния учител и преподавател по история и цивилизации, география и икономика Анатолий Антов и клуб „Традиции и ценности“ към училището.

Празникът бе уважен от заместник-областния управител на Габрово Андрей Николов, кмета на Габрово Таня Христова, зам.-кмета Невена Минева, началника на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, представители на Регионалното управление на образованието в Габрово, много настоящи и бивши ученици, преподаватели и родители на деца, гости.

Представянето на книгата бе предшествано от откриване на изложбата „Иновативни в традициите“, която се осъществява съвместно с НМО – Габрово, Държавен архив – Габрово и ИОУ „Неофит Рилски“. В нея са включени фотографии, документи, печати и предмети, свързани с 95-годишната история на училището, съхранявани във фондовете двете на Музея и Архива.

В откритата експозиция място намериха и творби на възпитаници на учебното заведение, а благодарствени грамоти, плакети и награди за заслуги към училището получиха изявени ученици, преподаватели, училищни деятели и гости на събитието.

По време на празника, тържествено бяха връчени грамоти и награди на победители от проведени ученически конкурси, посветени на годишнината.

В своето слово пред всички гости директорът на ИОУ „Неофит Рилски“ Мая Колева акцентира, че днес училището е богато не само с иновации и традиции, отбелязвайки, че учениците са най-голямата му ценност.

Ръководителят на учебното заведение връчи почетен плакет и благодарствен адрес на Таня Христова, която в своето приветствие говори за мира, който днес ни е нужен повече от всякога.

Кметът призова възпитаниците на училището, освен умни и иновативни, да бъдат и мъдри. „Бъдете здрави и все така амбицирани. Постигайте своите върхове и цели. Бъдете отговорни и честни пред тези, които стоят пред нас. За мен е чест, че съм част от един град, в който образованието продължава да бъде на висок пиедестал“, каза още в словото си кметът на Габрово.

Празникът на иновативното училище продължава тази вечер, 27 септември, в зала „Възраждане“ с тържествен концерт, посветен на юбилейните 95 години – ОУ „Неофит Рилски“ – средище на знания, мъдрост, любов и отдаденост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица