Свържи се с нас

Новини

ПГТ „Пенчо Семов“- едно достъпно, толерантно и модерно училище

Published

on

ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово

Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово обучава над 400 ученици, в 20 паралелки. Тридесет и седем педагози осигуряват организацията и провеждането на учебната и извънкласна дейност, разработката и реализацията на разностранни проекти в професионалната и хуманитарната сфера.

Гимназията подготвя кадри за икономиката и туризма чрез актуални и необходими за пазара на труда специалности: „Икономика и мениджмънт“, „Организация на туризма и свободното време“, „Организация на хотелиерството“, „Екскурзоводство“, „Туристическа анимация“, „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“, „Производство на кулинарни изделия и напитки“, „Производство на хляб и хлебни изделия“, „Кетъринг“, „Производство и преработка на мляко и млечни продукти“.

Училището разполага с 2 компютърни кабинета, учебен хотел с 80 места, 3 работилници по готварство, 2 кабинета по сервиране и барманство, учебен ресторант, общежитие с 60 места. Всички те са реновирани и модерно оборудвани със средства по национални програми на МОН и европейски проекти.

Учениците развиват творческите си умения в извънкласни дейности в областта на кулинарното изкуство, историческото наследство, природните науки, анимацията, спорта и туризма.

Професионалната гимназия, единствена в страната, спечели две първи места в националните състезания по професии през 2018 г. и продължава да печели призове до трето място през 2019 г. в направленията „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад барман“, „Най-добър млад хотелиер“, „Туристическа анимация“, „Най-добра бизнес идея“.

Училището провежда активна стратегия за интернационализация чрез редица международни проекти по програма Еразъм+. Вече три години ПГТ „Пенчо Семов“ е организация – домакин и предоставя работни места за производствени практики на ученици от професионалното училище Михай Танчич в Шалготарян, Унгария, Млекарска школа и Икономска школа в Пирот, Сърбия. С трите училища се планират и провеждат ученически обмени за изучаване на добри практики в професионалните знания и умения.

В годината на 57 си рожден ден ПГТ „Пенчо Семов“ продължава успешната традиция за обучение на своите ученици в реална мултикултурна среда – проект „Млади предприемачи в областта на туризма“ по програма Еразъм+ създаде възможност на 14 ученици и 7 преподаватели да се запознаят с организацията на работа и обучение в град Брага, Португалия.

Предстои и ученическа практика и професионален тренинг на учители град Лайпциг, Германия.

Дългосрочно и ползотворно е партньорството на професионалната гимназия с бизнеса в сферата на икономиката и туризма – ежегодни ученически производствени практики в Приморско клуб ЕООД, надграждане на професионални знания и умения на територията на габровски фирми като ЕЛВИ ЕООД, хотел Габрово, хотел Балкан, ресторант Гурме, пицария Темпо, ресторант Рест, счетоводни фирми и кантори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Кристина Сидорова: Знаещият човек е свободен!

Published

on

Уважаеми учители, преподаватели, дейци на българската наука и култура, библиотекари,

Истинско удоволствие и чест за мен е да Ви поздравя по повод 24-ти май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на словото, на просвещението и духа, на знанието и единението българско! Най- българският и истински празник.

24 май е денят, в който всички ние прекланяме глави пред великото дело на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий, сътворили Азбуката с буквите български и с този си акт, превърнали българите в нация, намираща своята идентичност във великото и свещено слово.

„Аз, Буки, Веди, Добро, Ест…“ Всяка буква е като божествен знак, даващ ни светлина, откриващ безброй светове.

Нека пазим нашия език, нека да го предаваме на децата си. Да помним, че словото и знанието са били пламъчето, което е запалило стремежа към Свобода в едни тъмни и страшни години.

Знаещият човек е свободен човек! Днес е ден и за благодарност. Към всички Вас, учители, преподаватели, дейци на науката и културата.

Обръщам се към Вас с огромно уважение, особено в дните на изпитания, които ни се случват сега. С труд и упоритост Вие доказахте, че се справяте с всички предизвикателства и продължавате с любов да бъдете пътеводителите към знанието.

Затова Ви благодаря от сърце за неуморния труд, несломимия дух и търпението, с което работите ежедневно.

Честит празник на науката, културата и знанието!

Кристина Сидорова,
Народен представител 7 МИР – Габрво

Зареди още

Новини

Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Published

on

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, и се чества на 24 май.

На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

В Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост своя празник честват и Народните читалища.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

С молебен и поднасяне на цветя Габрово ще отбележи празничния 24 май

Published

on

По повод Деня на Българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май, в неделя от 09.15 часа в храм „Успение на Пресвета Богородица“ ще бъде отслужен тържествен молебен.

След него в 09:30 часа от храма към паметника на благодетеля Васил Априлов ще се отправи традиционното литийно шествие, а 09:45 часа пред паметника ще бъдат поднесени цветя.

Събитията ще се проведат при с спазване на противоепидемичните мерки на открити и закрити обществени места, и съблюдаване на необходимата физическа дистанция.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица