Свържи се с нас

Новини

Одобрени са първите габровци, потърсили подкрепа от Социалния фонд

Published

on

Одобрени са първите габровци, потърсили подкрепа от Общинския социален фонд КОВИД-19, информираха от администрацията на кмета.

Те ще получат ваучери за хранителни продукти на стойност от 50 лв. до 170 лв., съобразно броя на членовете в семейството.

Ваучерите са валидни само в търговски обекти за хранителни стоки на територията на община Габрово.

Подпомагането се извършва по утвърдени от кмета на Габрово критерии за подпомагане на нуждаещи се лица и семейства, изпитващи затруднения в резултат на икономическите ефекти и последствия от въздействието на пандемията, чрез Общински социален фонд КОВИД-19.

Съгласно критериите, кандидатстващите за подкрепа трябва да отговарят на следните условия: поне един пълнолетен член на семейството да е с адресна регистрация по постоянен и/или настоящ адрес на територията на община Габрово и месечният доход на член от семейството за предходния календарен месец да е в размер по-нисък или равен на 225 лв.

снимка: Община Габрово

Фондът разполага със средства, в размер на 30 000 лв. Целевите групи, които се подпомагат от него, са безработни, самоосигуряващи се лица, както и такива в неплатен отпуск.

Лицата, желаещи да кандидатстват за получаване на тази подкрепа, е необходимо да подадат заявление-декларация (по образец), като това може да стане лично в Център за информация и услуги на гражданите, при Община Габрово, чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път с квалифициран електронен подпис.

С критериите за подпомагане, образеца на заявлението за кандидатстване и с всички изискуеми, придружаващи документи може да се запознаете на сайта на Община Габрово – секция „КОВИД – 19“, Раздел „Общински социален фонд“, както и на място в Центъра за информация и услуги на гражданите в общинската администрация.

Община Габрово благодари за подкрепата на “Томбоу България” ООД, които изработиха и доставиха безвъзмездно ваучерите за целите на Фонд КОВИД-19.

Пълният списък с магазините, в които могат да се ползват ваучерите, предоставени от Фонда, можете да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Кристина Сидорова: Знаещият човек е свободен!

Published

on

Уважаеми учители, преподаватели, дейци на българската наука и култура, библиотекари,

Истинско удоволствие и чест за мен е да Ви поздравя по повод 24-ти май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на словото, на просвещението и духа, на знанието и единението българско! Най- българският и истински празник.

24 май е денят, в който всички ние прекланяме глави пред великото дело на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий, сътворили Азбуката с буквите български и с този си акт, превърнали българите в нация, намираща своята идентичност във великото и свещено слово.

„Аз, Буки, Веди, Добро, Ест…“ Всяка буква е като божествен знак, даващ ни светлина, откриващ безброй светове.

Нека пазим нашия език, нека да го предаваме на децата си. Да помним, че словото и знанието са били пламъчето, което е запалило стремежа към Свобода в едни тъмни и страшни години.

Знаещият човек е свободен човек! Днес е ден и за благодарност. Към всички Вас, учители, преподаватели, дейци на науката и културата.

Обръщам се към Вас с огромно уважение, особено в дните на изпитания, които ни се случват сега. С труд и упоритост Вие доказахте, че се справяте с всички предизвикателства и продължавате с любов да бъдете пътеводителите към знанието.

Затова Ви благодаря от сърце за неуморния труд, несломимия дух и търпението, с което работите ежедневно.

Честит празник на науката, културата и знанието!

Кристина Сидорова,
Народен представител 7 МИР – Габрво

Зареди още

Новини

Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Published

on

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, и се чества на 24 май.

На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

В Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост своя празник честват и Народните читалища.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

С молебен и поднасяне на цветя Габрово ще отбележи празничния 24 май

Published

on

По повод Деня на Българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май, в неделя от 09.15 часа в храм „Успение на Пресвета Богородица“ ще бъде отслужен тържествен молебен.

След него в 09:30 часа от храма към паметника на благодетеля Васил Априлов ще се отправи традиционното литийно шествие, а 09:45 часа пред паметника ще бъдат поднесени цветя.

Събитията ще се проведат при с спазване на противоепидемичните мерки на открити и закрити обществени места, и съблюдаване на необходимата физическа дистанция.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица