Свържи се с нас

Новини

Илия Кожухаров поставя началото на водоснабдяването на Габрово

Published

on

Илия Кожухаров, снимка: Община Габрово

Илия Кожухаров (1893-1994 г.) е роден в Габрово, в семейство на свещеник. Завършва Априловска гимназия. Започва да учи право във Франция, но се налага да прекъсне обучението си и по-късно завършва образованието си в юридическия факултет на Софийския университет.

Участва във войните за национално обединение (1912-1913 и 1915-1918 г). Офицерски кандидат във варненската флотилия и поручик адютант при артилерийската отбрана на флотата. Кандидат съдия в Търновския окръжен съд и мирови съдия в Берковица и Габрово.

Илия Кожухаров е кмет на Габрово шест мандата в периода 1923-1932 г. и 1934-1936 г. По време на неговото управление се извършва най-активното строителство и благоустрояване на града след Освобождението.

Построени са сградата на Общинското управление, съчетана с Халите, мостът „Игото“, паметникът на Рачо Ковача, Втора прогимназия „Неофит Рилски“, паметникът на Васил Априлов.

Наред със строителството, сред приоритетите на Илия Кожухаров са проблемите с електроснабдяването и водоснабдяването на Габрово. Обсъжданият години наред въпрос за производството на електроенергия намира отговор и на 2 ноември 1923 г. е основан воден синдикат „Грамадата“ с главен акционер Общината.

Градската управа полага огромни усилия за набирането на средства, като успяват да извоюва заем от държавата и в края на 1926 г. централата е пусната в действие.

Проблемът с водоснабдяването и канализацията на града също е дългогодишен. Може да се каже, че неговото разрешаване е мечта на кмета Кожухаров, който иска Габрово да изглежда като модерен европейски град.

Следвайки тази своя мечта, Кожухаров търси различни пътища за финансиране. Общината кандидатства за банков заем, но молбата е отхвърлена. Това не обезкуражава кмета и той заедно с група общественици вземат лични заеми на обща стойност 50 хил. лв за закупуването на материали.

Следва завършване на каптажите около „Топлика“ и полагане на тръби. Така началото на водоснабдяването в Габрово е поставено.

В края на 1935 г. Илия Кожухаров е назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи и народното здраве. Последователно е назначен за министър на правосъдието и министър на търговията, индустрията и труда.

През 1941 г. за няколко месеца е назначен за управител на Беломорска област. През 1949 г. е изселен със семейството си в гр. Левски, а след това е изпратен в лагер в Белене, където престоява 4 години.

През 1993 г. е обявен за почетен гражданин на Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Кристина Сидорова: Знаещият човек е свободен!

Published

on

Уважаеми учители, преподаватели, дейци на българската наука и култура, библиотекари,

Истинско удоволствие и чест за мен е да Ви поздравя по повод 24-ти май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на словото, на просвещението и духа, на знанието и единението българско! Най- българският и истински празник.

24 май е денят, в който всички ние прекланяме глави пред великото дело на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий, сътворили Азбуката с буквите български и с този си акт, превърнали българите в нация, намираща своята идентичност във великото и свещено слово.

„Аз, Буки, Веди, Добро, Ест…“ Всяка буква е като божествен знак, даващ ни светлина, откриващ безброй светове.

Нека пазим нашия език, нека да го предаваме на децата си. Да помним, че словото и знанието са били пламъчето, което е запалило стремежа към Свобода в едни тъмни и страшни години.

Знаещият човек е свободен човек! Днес е ден и за благодарност. Към всички Вас, учители, преподаватели, дейци на науката и културата.

Обръщам се към Вас с огромно уважение, особено в дните на изпитания, които ни се случват сега. С труд и упоритост Вие доказахте, че се справяте с всички предизвикателства и продължавате с любов да бъдете пътеводителите към знанието.

Затова Ви благодаря от сърце за неуморния труд, несломимия дух и търпението, с което работите ежедневно.

Честит празник на науката, културата и знанието!

Кристина Сидорова,
Народен представител 7 МИР – Габрво

Зареди още

Новини

Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Published

on

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, и се чества на 24 май.

На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

В Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост своя празник честват и Народните читалища.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

С молебен и поднасяне на цветя Габрово ще отбележи празничния 24 май

Published

on

По повод Деня на Българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май, в неделя от 09.15 часа в храм „Успение на Пресвета Богородица“ ще бъде отслужен тържествен молебен.

След него в 09:30 часа от храма към паметника на благодетеля Васил Априлов ще се отправи традиционното литийно шествие, а 09:45 часа пред паметника ще бъдат поднесени цветя.

Събитията ще се проведат при с спазване на противоепидемичните мерки на открити и закрити обществени места, и съблюдаване на необходимата физическа дистанция.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица