Свържи се с нас

Новини

Илия Кожухаров поставя началото на водоснабдяването на Габрово

Published

on

Илия Кожухаров, снимка: Община Габрово

Илия Кожухаров (1893-1994 г.) е роден в Габрово, в семейство на свещеник. Завършва Априловска гимназия. Започва да учи право във Франция, но се налага да прекъсне обучението си и по-късно завършва образованието си в юридическия факултет на Софийския университет.

Участва във войните за национално обединение (1912-1913 и 1915-1918 г). Офицерски кандидат във варненската флотилия и поручик адютант при артилерийската отбрана на флотата. Кандидат съдия в Търновския окръжен съд и мирови съдия в Берковица и Габрово.

Илия Кожухаров е кмет на Габрово шест мандата в периода 1923-1932 г. и 1934-1936 г. По време на неговото управление се извършва най-активното строителство и благоустрояване на града след Освобождението.

Построени са сградата на Общинското управление, съчетана с Халите, мостът „Игото“, паметникът на Рачо Ковача, Втора прогимназия „Неофит Рилски“, паметникът на Васил Априлов.

Наред със строителството, сред приоритетите на Илия Кожухаров са проблемите с електроснабдяването и водоснабдяването на Габрово. Обсъжданият години наред въпрос за производството на електроенергия намира отговор и на 2 ноември 1923 г. е основан воден синдикат „Грамадата“ с главен акционер Общината.

Градската управа полага огромни усилия за набирането на средства, като успяват да извоюва заем от държавата и в края на 1926 г. централата е пусната в действие.

Проблемът с водоснабдяването и канализацията на града също е дългогодишен. Може да се каже, че неговото разрешаване е мечта на кмета Кожухаров, който иска Габрово да изглежда като модерен европейски град.

Следвайки тази своя мечта, Кожухаров търси различни пътища за финансиране. Общината кандидатства за банков заем, но молбата е отхвърлена. Това не обезкуражава кмета и той заедно с група общественици вземат лични заеми на обща стойност 50 хил. лв за закупуването на материали.

Следва завършване на каптажите около „Топлика“ и полагане на тръби. Така началото на водоснабдяването в Габрово е поставено.

В края на 1935 г. Илия Кожухаров е назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи и народното здраве. Последователно е назначен за министър на правосъдието и министър на търговията, индустрията и труда.

През 1941 г. за няколко месеца е назначен за управител на Беломорска област. През 1949 г. е изселен със семейството си в гр. Левски, а след това е изпратен в лагер в Белене, където престоява 4 години.

През 1993 г. е обявен за почетен гражданин на Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Спипаха таксиджия, „бръмчал“ нелегално

Published

on

Преписка по чл. 324, ал. 1 от Наказателния кодекс е образувана срещу 54-годишен мъж от Плачковци, установен да осъществява нерегламентиран таксиметров превоз.

Случаят бил разкрит вчера, 13 август, около 09.40 часа по време на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с осъществяване на нерегламентиран таксиметров превоз на пътници, осъществена от служители на тревненската полиция и на РД „Автомобилна администрация“ – Плевен.

„Шано – таксиджията“ бил спрян от органите на реда на ул.“Асеневци“ в Трявна. При извършената от служителите на Закона проверка, било установено че водачът осъществявал нерегламентиран таксиметров превоз на трима пътници – две лица от Трявна и един жител на село Градец.

Във връзка със случая е образувана преписка по чл. 324, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

16-годишен загина след инцидент с АТВ край Буря

Published

on

16-годишен момче загуби живота при нелеп инцидент с АТВ край севлиевското село Буря. Трагедията е станала вчера сутринта, 13 август, около 08.25 часа.

Тогава чрез спешния телефон 112 в дежурната част на севлиевската полиция постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадали, в близост до село Буря.

По първоначални данни, на десен завой, водач на АТВ изгубил контрол над управляваното от него моторно превозно средство, напуснал пътното платно и пропадал в дере, протичащо в ляво по посоката му на движение.

В следствие на травмите, получени при инцидента, починал 16-годишен жител на село Грънчарово, община Дулово. С наранявания, без опасност за живота, е 16-годишен младеж от София.

На местопроизшествието е извършен оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, б. „в“ от Наказателния кодекс.

Разследването на механизма и причините за възникване на пътния инцидент се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„С усмивка на училище“

Published

on

„С усмивка на училище“. Това е мотото на кампанията на БЧК – Габрово и БМЧК – Габрово, която се провежда за шеста поредна година. Чрез нея отново ще се опита да бъдат сбъднати мечтите на много деца в неравностойно положение, като им бъдат осигурени нужните помагала и тетрадки, за да могат да се чувстват не по-различни от всички останали.

„В същото време вярваме, че акцията ни е начин самите ние да дадем пример на нашите деца, за това що е то съпричастност и отговорност. Да ги научим, че разделното събиране може да е приятно и да носи удовлетворение. Да! Разделно събиране… това е в основата на акцията ни.

Пунктът за вторични суровини в квартал Борово ни подкрепи в това начинание. Всеки, който иска да се включи и да помогне, може да го направи, като занесе на ул. „Никола Войновски“28 събраните отпадъци: хартия, списания, тетрадки, брошури и т.н – велпапе, кашони, кутии и всякакви картонени опаковки – полиетилен (найлон, стреч ), пластмасови бутилки, капачки, бидони и други.

Можете да сторите това всеки ден от понеделник до събота. Единственото, което се иска от вас е да отидете до пункта, да оставите събраните вторичните суровини и да кажете, че са в полза на акцията на БЧК.

Собственикът пое ангажимента да приема и записва предадените количества, и в края на акцията (10 септември), да обяви и заплати всичко събрано“, споделят от БЧК – Габрово.

В инициатива вече се включиха активно родители на деца от няколко детски градини в Габрово.

„Надяваме се искрено, че начинанието ни ще ви допадне и ще ни подкрепите!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица