Свържи се с нас

Новини

Илия Кожухаров поставя началото на водоснабдяването на Габрово

Published

on

Илия Кожухаров, снимка: Община Габрово

Илия Кожухаров (1893-1994 г.) е роден в Габрово, в семейство на свещеник. Завършва Априловска гимназия. Започва да учи право във Франция, но се налага да прекъсне обучението си и по-късно завършва образованието си в юридическия факултет на Софийския университет.

Участва във войните за национално обединение (1912-1913 и 1915-1918 г). Офицерски кандидат във варненската флотилия и поручик адютант при артилерийската отбрана на флотата. Кандидат съдия в Търновския окръжен съд и мирови съдия в Берковица и Габрово.

Илия Кожухаров е кмет на Габрово шест мандата в периода 1923-1932 г. и 1934-1936 г. По време на неговото управление се извършва най-активното строителство и благоустрояване на града след Освобождението.

Построени са сградата на Общинското управление, съчетана с Халите, мостът „Игото“, паметникът на Рачо Ковача, Втора прогимназия „Неофит Рилски“, паметникът на Васил Априлов.

Наред със строителството, сред приоритетите на Илия Кожухаров са проблемите с електроснабдяването и водоснабдяването на Габрово. Обсъжданият години наред въпрос за производството на електроенергия намира отговор и на 2 ноември 1923 г. е основан воден синдикат „Грамадата“ с главен акционер Общината.

Градската управа полага огромни усилия за набирането на средства, като успяват да извоюва заем от държавата и в края на 1926 г. централата е пусната в действие.

Проблемът с водоснабдяването и канализацията на града също е дългогодишен. Може да се каже, че неговото разрешаване е мечта на кмета Кожухаров, който иска Габрово да изглежда като модерен европейски град.

Следвайки тази своя мечта, Кожухаров търси различни пътища за финансиране. Общината кандидатства за банков заем, но молбата е отхвърлена. Това не обезкуражава кмета и той заедно с група общественици вземат лични заеми на обща стойност 50 хил. лв за закупуването на материали.

Следва завършване на каптажите около „Топлика“ и полагане на тръби. Така началото на водоснабдяването в Габрово е поставено.

В края на 1935 г. Илия Кожухаров е назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи и народното здраве. Последователно е назначен за министър на правосъдието и министър на търговията, индустрията и труда.

През 1941 г. за няколко месеца е назначен за управител на Беломорска област. През 1949 г. е изселен със семейството си в гр. Левски, а след това е изпратен в лагер в Белене, където престоява 4 години.

През 1993 г. е обявен за почетен гражданин на Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Заповядайте в Сандвичарницата на Габрово!

Published

on

Почитателите на добре приготвената храна отлично знаят, че няма нищо по-вкусно от прясно месо, изпеченото на жар от дървени въглища!

Заповядайте в първата по рода си Сандвичарница на жар в Габрово, ул. „Петко Каравелов“ 6, и се насладете на богатия асортимент от сандвичи със сръбски домашни питки, в комбинация с прясно изпечена на барбекю плескавица, вешалица, стек, батак или кълцано филе, залети с домашно приготвени сосчета, гарнирани по желание със свежи зеленчуци, от които ще си оближете пръстите!

Вашите предварителни поръчки можете да правите и на телефон: +359893791335.

Ние обичаме работата си! Изпичаме месото на момента, което винаги е прясно и не е замразено!

Заповядайте при нас и се уверете сами!

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ изкупува всякакви излезли от употреба коли

Published

on

Ако старият ви автомобил, джип, бус или камион, се превърнал в „музеен експонат“ пред блока, в двора, на общински или държавен терен, и не желаете да бъдете санкционирани заради него. Има лесен и полезен начин да спечелите от него.

ВАИКАР“ ЕООД има правилното решение за Вас! Фирмата изкупува всякакъв вид излезли от употреба моторни превозни средства и е Вашият коректен партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване.

Плащането става веднага и на най-добри цени!

ВАИКАР“ ЕООД разполага и със специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона.

Освен това фирмата изкупува ретро и класически автомобили, както и стари автомобили и бусове „Форд“, произведени преди 1987 година, и „Тойота“, произведени 1990 година.

Телефон за контакти: +359999009008. Не се колебайте и позвънете! „ВАИКАР“ ще се погрижи за всичко останало!

Ако имате излязло от употреба моторно превозно средство, което е без технически преглед, или притежавате катастрофирал автомобил, който не подлежи на ремонт. Не се колебайте, а позвънете веднага, „ВАИКАР“ изкупува всякакви коли за скрап и авточасти!

Фирмата има много партньори на територията на Габрово и в страната, които ще реагират веднага на Вашите нужди. „ВАИКАР“ има сключени договори с фирми за рециклиране на черни и цветни метали.

Зареди още

Култура

От играта до епоса: Студенти актьори от НБУ с две представления в Габрово

Published

on

Университетският театър на Нов български университет гостува на сцената на габровския театър с две представления в неделя, 20 юни. Първото е „Ние, врабчетата“ и ще бъде от 12.00 часа на голяма сцена. Постановката е на Елена Панайотова и е създадена по едноименната повест на Йордан Радичков. В постановъчния екип влизат художникът Юлиян Табаков, асистент-художникът Маргарита Петрова и авторът на музиката Емилиян Гацов-Елби.

Участват студентите от четвърти курс на бакалавърската програма „Театър“ на НБУ: Александрина Илиева, Альона Пелня, Божидара Кръстанова, Божидара Линчева, Габриела Георгиева, Горан Иванов, Димона Савчова, Иван Георгиев, Йоана Йорданова, Кирил Милушев, Кристина Найденова, Марио Шаламанов, Мирела Михайлова, Михаела Матева, Петър Байков, Стефан Куманов.

Радичковите врабчета наблюдават света на хората от „птичия си поглед“ и виждат както техните мечтания, така и техните провали. Те не спират да се удивляват на света и човешките творения, макар законите му да са непонятни за тях. Остава им мечтанието, че съществува нещо по-голямо от тях, което един ден ще подреди света.

След детското представление ще има среща с преподаватели и студенти от НБУ. Те ще отговарят на въпроси, свързани с образование и кариерно ориентиране на бъдещи студенти за всички специалности в университета. Ще се проведе работно ателие с актьорски задачи, в което могат да се включат зрители и всички, изкушени от актьорската професия. Ателието е с вход свободен, а при повече интерес и желаещи участници има възможност да се организира второ ателие преди вечерното представление.

Вторият спектакъл е „Гилгамеш“ и започва в 19.00 часа на голяма сцена в ДТ „Рачо Стоянов“. Създаден е от Елена Панайотова по едноименния шумеро-акадски епос, който се счита за най-древното предание в човешката история. Ще видим вечните теми за любовта, приятелството, дълга и смъртта, поднесени на един неочакван театрален език между приказката и философската притча.

Постановката е с подновен актьорски състав от професионалисти, преподаватели, студенти и „алумни“ от програма „Театър“ на НБУ. Участват: Антоанета Петрова, Ася Иванова, Ралица Стоянова, Росен Михайлов, студенти „алумни“ – Стефани Алдимирова, Кристиян Гочев, Никола Братунов, както и студенти дипломанти по актьорско майсторство – Александрина Илиева, Габриела Георгиева, Димона Савчова, Михаела Матева, София Линарди, Стефан Куманов и Ника Михайлова – Ники. Костюмите са дело на Юлияна Войкова-Найман, която е позната на публиката с многобройните си сценографски проекти, често награждавани с най-престижните театрални отличия. През 2014 г. тя спечели „Аскеер“ в категория „сценография“ за работата си по габровския спектакъл „Ромео и Жулиета“ на реж. Петринел Гочев.

Спектакълът също е отличен с наградата „Аскеер“ за „най-добро представление за годината“ през 2014 г. В постановъчния екип на „Гилгамеш“ влизат авторът на музиката Асен Аврамов и хореографът Росен Михайлов. Продуценти на представлението са Университетският театър на НБУ, сдружението „Театър студио – Персона“ и фондация „ДЕН ГРИ“.

Габровският драматичен театър предоставя сцената си за дипломни спектакли на всички висши учебни завдения, които подготвят студенти по актьорско майсторство. С това ДТ „Рачо Стоянов“ подкрепя младите в първите им професионални изяви.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица