Свържи се с нас

Любопитно

Габрово при управлението на кмета Христо Конкилев

Published

on

Христо Конкилев е роден през 1848 г. в Габрово.

Един от първите ученици на новосъздаденото габровско училище, учил в Робърт колеж – Цариград, владеел английски, френски и турски език. През 1872 г. открива работилница за гайтани. Като личност с богата душевност, широк кръгозор и разнородни интереси, наред с бизнес делата, Конкилев развива и бурна обществена дейност.

Участва в издаването на ръкописен вестник „Рак“, в национално – освободителните борби, става един от главните помощници на Цанко Дюстабанов в неговата чета. След Освобождението продължава да се занимава с производство и търговия на гайтани. През 1912 г. заедно с най-големия си син Кольо Конкилев основават фирмата „Хр. Конкилев и Син“, която след войните става първата пасмантерийна фабрика в Габрово. Член е на Либералната партия, а след разцеплението ѝ е един от основателите на Демократическата партия в Габрово.

Участва активно в политическия живот на Габрово и на страната. В продължение на десет години (1888-1908 г.) многократно е избиран за депутат. През периода 1884 г. – 1905 г. три пъти заема длъжността кмет на Габрово.

Първият негов мандат е краткотраен – от 25 април 1884 до 16 август с.г., тъй като лични причини налагат оттеглянето му от кметския стол. Началото на втория му мандат /28 октомври 1894 г. – ноември 1896 г./, съвпада с падането на правителството на Стефан Стамболов.

Това принуждава Христо Конкилев да излезе в отпуск и до края на годината функциите му са поети от помощник – кмета. По това време общината изпитва сериозни финансови затруднения и през февруари 1895 г., по решение на съвета, кметът взема личен заем от 5 000 лв., за да се изплатят заплатите на габровските учители и да се избегне опасността занятията на учениците да бъдат прекратени.

Въпреки трудностите общинското ръководство продължава активна работа по развитието на местните училища и изграждането на девическо петокласно училище. По този повод градската управа изпраща искане до Министерството на народното просвещение за отпускане на заем в размер на 40 000 лв. за 1896 г.

През своя трети кметски мандат /октомври 1902 г. – 2 декември 1905 г./, Христо Конкилев развива активна дейност за благоустрояването на Габрово. Сформирана е комисия за подбор на подходящи градски площи за построяване на детско игрище.

По предложение на Христо Конкилев, до Министерство на благоустройството и пътищата е изпратено писмо за проучване на възможностите за изграждане на каптаж на извора „Топлик“ и направата на съвременно водоснабдяване.

През 1903 г., след регистрирани 6 случая на заболели от тиф, между които и един ученик, са отпуснати 3 000 лв. кредит за поправка на извора. Следващата година започва подмяна на част от старите канализационни тръби в централната градска част, както и работата по изграждането на междуселски път за с. Горно и Долно Бакойци, като Христо Конкилев е упълномощен от съвета да намери инженер, който да изработи нов регулационен план на Габрово.

Макар като градоначалник да се сблъсква с административни и финансови проблеми, той поставя за изпълнение един от най-важните благоустройствени въпроси – препавирането на централните градски улици „Опълченска“, „Николаевска“, „Скобелевска“ и „Априловска“.

А с кои важни за Габрово въпроси се заема Георги Бочаров, който управлява града ни през периода 1899 – 1902 г., ще си припомним в следващата публикация.

Източници:
Търновски, Д. – „Габровските градоначалници 1879-1946 г.“, Габрово, 2005 г.
Стефанов, Р. – „Управление на Габровската община“, Габрово, 1976 г. Книга на габровската индустрия,1934 г.
Арменски, Ст. „Алманах на габровските индустриалци (1882-1947)“, Габрово, 2007 г. „Габрово след Освобождението.
Спомени от д-р Константин Вапцов“, състав: Даниела Цонева, Ирена Узунова, София, 2012 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Артистично послание на входа на Депото оставиха деца

Published

on

23 изключителни, артистични, изпълнени с въображение и мисъл за природата рисунки бяха създадени като част от традиционната инициатива „Арт на депото“. Автори на пъстрите и много въздействащи творби са възпитаниците на школа по рисуване „ЕЛИЗА АРТ“ с ръководител Елиза Ковачева-Цокова.

Тази година инициативата „Арт на депото“ не се проведе по традиционния начин с рисуване върху бетонната ограда на Регионалното депо, но пък това позволи да се потърсят новини възможности, които да продължат традицията.

Така се стигна до една оригинална идея, чрез която бяха създадени изключително интересни творби, а най-ярките от тях намериха място върху големия билборд на входа на депото. Децата от школа по рисуване „ЕЛИЗА АРТ“ работиха върху темата „Резервна планета Земя няма“ и пресъздадоха върху белия лист своите мисли за природата и значението на превенцията над образуването на отпадъци.

Детското въображение с точен усет, в пъстър цвят и с много талант остави изключително важно послание – да пазим планетата си чиста, да бъдем отговорни и да вземаме своите решения, водени от добри мисли.

Посланието на децата може да бъде видяно на входа на Регионалното депо за неопасни отпадъци, където е разположен големият билборд, превърнал се в платно за творчество. Оригиналните произведения на децата може да видите в онлайн изложбата оттук.

Всички млади художници получиха специални еко подаръци за участието си в инициативата. Община Габрово благодари на децата и техния ръководител Елиза Ковачева-Цокова за отговорното отношение и приетата кауза да бъдем добри към природата, опазвайки я от отпадъците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

В Нощта на театрите Кукленият театър представя „Мечо Пух“

Published

on

В Нощта на театрите Държавен куклен театър – Габрово представя „Мечо Пух“ по мотиви на А.А. Милн.

Постановката е на Съби Събев, музиката е на Георги Гарчов, а сценографията на Томиана Томова. Участие ще вземат Радостина Андреева, Янна Генчева и Богдан Богданов.

„Мечо Пух”е една от най-популярните книги за деца, въпреки че авторът ѝ А. А. Милн  казва за нея, че тя е предназначена не толкова за деца, колкото за детето във всеки възрастен.

Забавните истории на мечето Пух и вечните му приятели от Голямата гора са придружени с много смях и настроение в семейния спектакъл на Държавен куклен театър Габрово.

Репертоарното заглавие, покорило сърцата на множество зрители, е придружено с красив декор, мелодични песни и много забавни моменти.

Постановката ще се играе на 21 ноември, събота, от 18.00 часа, в салона на Кукления театър. Цената на билета е едва 2 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Скулптурата на Керката е готова

Published

on

Скулптурната фигура на Александър Керков – Керката, вечният музикант, е готова за поставяне.

Женско благотворително дружество „Майчина грижа” – Габрово приключи Проекта „Вечният музикант и чаровният зевзек на Габрово”.

Изработване и експониране на паркова, скулптурна фигура на Александър Керков, първият композитор на фанфарна музика в България и известен габровски музикант, музкален педагод и зевзек (1901 – 1987 г.), съфинансиран по Програма „Култура“ на Община Габрово по Приоритет 1: 160 години Габрово град – със сумата от 15 000 лв.

Изпълнението на проекта се извършва съгласно приетия План за действие и график за изпълнението му.

Дружеството изготви специална Фейсбук страница на Проекта, където се публикуваха статии и снимки от живота и дейността на Александър Керков, със съдействие на партньора ни, Държавен архив – Габрово.

Беше организирана Кампания по набиране на спомени за Александър Керков, при която се публикуваха 6 спомена на габровци.

С обръщение към габровци и приятелите на Габрово бе инициирана и кампания за набиране на допълнителни финансови средства, на която се отзоваха габровските граждани и фирми. ЖБД „Майчина грижа“ – Габрово изказа своята признателност към: Фондация „Габрово преди и сега“, Фирма „ДИКСИ“ ООД, Фирма „АМК“ ООД, Фирма „ТИС ОЙЛ“ ООД, Г-н Йордан Славев, Фирма „ВАС“ ЕООД и към всички габровци, дали своята лепта в нашата дарителница.

„Благодарим за голямата подкрепа и на Обществен дарителски фонд – Габрово, който ни съфинансиран със средства от Фондация „Америка за България“. Благодарим за подкрепата на Държавен архив – Габрово, както и на всички габровски медии за популяризиране на личността на Александър Керков и на проекта на Дружеството“, заявиха още от благотворителното дружество.

За постигане на устойчивост на Проекта ще бъде изготвен сайт към сайта на Дружеството с цялата информация за Проекта и за нашите дарители, за личността на Александър Керков, събраните спомени, снимки и дигиталната изложба, изготвена от Архива.

Сайтът ще се попълва с нови снимки, спомени и документи за Керков, както и със снимки на габровци и гости на Габрово, избрали да се снимат до скулптурата. Поставената табела с QR-код в непосредствена близост до скулптурата ще води до цялата информация в новия сайт.

Автор на скулптурната фигура е габровският скулптор Георги Балабанов, който е бил и музикант във фанфарната музика на НУ “Васил Левски“, а по-късно на ОУ „Неофит Рилски“, ръководени от Керков.

Проектът беше на стойност 26 200 лв. От Програма „Култура“ на Община Габрово предостави финансиране със сумата от 15 000 лв. В дарителската сметка постъпиха 6 000 лв при необходими 3000 лв.

Останалата сума, Дружеството ще изразходи за благотворителната си дейност, за която ще бъде уведомена габровската общественост.

„Благодарение на събраните средства през м. ноември се отзовахме на призива на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ да помогнем на медиците на първата „фронтова линия“ като направихме дарение в размер на 1 000 лв за закупуване на специални защитни облекла за медиците в интензивния сектор на Инфекциозното отделение“, допълват още от ЖБД „Майчина грижа“.

За съжаление скулптурната фигура няма да бъде монтирана до края на годината, тъй като не е приключило обновяването на градска градина в Централната част на града, до църквата Успение на Света Богородица.

Откриването на скулптурата ще бъде допълнено с изложба, посветена на живота на Александър Керков и с изпълнение на живо на Оркестър „Габрово“ на музика по произведения на Керков в аранжимент на габровския музикант и композитор Илко Илиев.

„Изпълнението на този проект доказа своя обединяващ общността ефект и искрено вярваме, че ще допринесе за засилване на чувството на гордост и принадлежност на гражданите към историята на своя град. Че ще поддържа жива градската памет и предаването на знанието за миналото, което е от значение и пример за възпитанието на днешните и бъдещите поколения“, споделят още от ЖДБ „Майчина грижа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица