Свържи се с нас

Любопитно

Габрово при управлението на кмета Христо Конкилев

Published

on

Христо Конкилев е роден през 1848 г. в Габрово.

Един от първите ученици на новосъздаденото габровско училище, учил в Робърт колеж – Цариград, владеел английски, френски и турски език. През 1872 г. открива работилница за гайтани. Като личност с богата душевност, широк кръгозор и разнородни интереси, наред с бизнес делата, Конкилев развива и бурна обществена дейност.

Участва в издаването на ръкописен вестник „Рак“, в национално – освободителните борби, става един от главните помощници на Цанко Дюстабанов в неговата чета. След Освобождението продължава да се занимава с производство и търговия на гайтани. През 1912 г. заедно с най-големия си син Кольо Конкилев основават фирмата „Хр. Конкилев и Син“, която след войните става първата пасмантерийна фабрика в Габрово. Член е на Либералната партия, а след разцеплението ѝ е един от основателите на Демократическата партия в Габрово.

Участва активно в политическия живот на Габрово и на страната. В продължение на десет години (1888-1908 г.) многократно е избиран за депутат. През периода 1884 г. – 1905 г. три пъти заема длъжността кмет на Габрово.

Първият негов мандат е краткотраен – от 25 април 1884 до 16 август с.г., тъй като лични причини налагат оттеглянето му от кметския стол. Началото на втория му мандат /28 октомври 1894 г. – ноември 1896 г./, съвпада с падането на правителството на Стефан Стамболов.

Това принуждава Христо Конкилев да излезе в отпуск и до края на годината функциите му са поети от помощник – кмета. По това време общината изпитва сериозни финансови затруднения и през февруари 1895 г., по решение на съвета, кметът взема личен заем от 5 000 лв., за да се изплатят заплатите на габровските учители и да се избегне опасността занятията на учениците да бъдат прекратени.

Въпреки трудностите общинското ръководство продължава активна работа по развитието на местните училища и изграждането на девическо петокласно училище. По този повод градската управа изпраща искане до Министерството на народното просвещение за отпускане на заем в размер на 40 000 лв. за 1896 г.

През своя трети кметски мандат /октомври 1902 г. – 2 декември 1905 г./, Христо Конкилев развива активна дейност за благоустрояването на Габрово. Сформирана е комисия за подбор на подходящи градски площи за построяване на детско игрище.

По предложение на Христо Конкилев, до Министерство на благоустройството и пътищата е изпратено писмо за проучване на възможностите за изграждане на каптаж на извора „Топлик“ и направата на съвременно водоснабдяване.

През 1903 г., след регистрирани 6 случая на заболели от тиф, между които и един ученик, са отпуснати 3 000 лв. кредит за поправка на извора. Следващата година започва подмяна на част от старите канализационни тръби в централната градска част, както и работата по изграждането на междуселски път за с. Горно и Долно Бакойци, като Христо Конкилев е упълномощен от съвета да намери инженер, който да изработи нов регулационен план на Габрово.

Макар като градоначалник да се сблъсква с административни и финансови проблеми, той поставя за изпълнение един от най-важните благоустройствени въпроси – препавирането на централните градски улици „Опълченска“, „Николаевска“, „Скобелевска“ и „Априловска“.

А с кои важни за Габрово въпроси се заема Георги Бочаров, който управлява града ни през периода 1899 – 1902 г., ще си припомним в следващата публикация.

Източници:
Търновски, Д. – „Габровските градоначалници 1879-1946 г.“, Габрово, 2005 г.
Стефанов, Р. – „Управление на Габровската община“, Габрово, 1976 г. Книга на габровската индустрия,1934 г.
Арменски, Ст. „Алманах на габровските индустриалци (1882-1947)“, Габрово, 2007 г. „Габрово след Освобождението.
Спомени от д-р Константин Вапцов“, състав: Даниела Цонева, Ирена Узунова, София, 2012 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Нов пиано бар в Габрово отваря врати

Published

on

Нов пиано бар в Габрово „Face 2 Face“ отваря врати. Официалното откриване ще се състои на 2 декември, петък. Най-новото бижу от нощния живот на нашия град ви очаква на адрес: ул.“Брянска“ 54, всяка сряда, четвъртък, петък и събота.

През седмицата пиано барът започва работа от 20.00 часа, а в петък и събота от 22.00 часа. Специални гости на откриването ще бъдат „Камино бенд“. Освен това всички посетители ги очаква атрактивна програма в деня на откриването, „welcome drink“, комплименти и изненади от заведението!

Пиано барът е приятно местенце за прекарване на вашата незабравима вечер с приятели, личен празник или фирмено тържество. 

„Face 2 Face“ ще предлага музика на живо, участия на музиканти и гостувания на звезди от българската поп музиката. Освен това ще бъдат организирани караоке партита и тематични вечери.

В нощния клуб ще бъдат предлагани богат асортимент на алкохолни напитки, коктейли и най-различни промоции. „Face 2 Face“ може да се похвали с пространство, идеално съобразено с крайната цел на заведението, а именно купон.

Можете да направите вашата резервация на телефон: +359 892 022 022.

Зареди още

Любопитно

Заповядайте на коледен базар на 17 декември

Published

on

Коледни песни, аромат на греяно вино, канела и коледни сладки, деликатеси за празничната трапеза и ръчно изработени подаръци, в помощ на Дядо Коледа. Всичко това можете да откриете на Коледния базар, който организират Рекламна агенция „Елмазови“ и Община Габрово на 17 декември.

Мястото е пл. „Възраждане“, денят е събота, началото е в 10.00 часа, а на коледната сцена ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00 часа и Оркестър Габрово в 12.00, които ще направят деня ни много по-малко студен и много по-усмихнат.

Какво можем да си купим? Всички участници в базара са производители, фермери и занаятчии, чиито продукти не можем да открием в големите хипермаркети или магазинната мрежа. Директно от фермата ще има месо и месни деликатеси, мляко и млечни продукти, сушени плодове, ядки, вина, мед, сладка, тахан, разнообразни сладкиши, без които нито една Коледа не е възможна.

За под коледната елха на базара можете да купите билкова и натурална козметика, изделия от дърво, ръчно изработени сувенири и подаръци, играчки и много от малките чудеса, които придават на домовете ни дух и уют. Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи талонче с номер за своята покупка.

Едно от талончетата ще донесе на своя собственик пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица